glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori888 protesti00 eu-srbija
gasovod penzije bosanski grb buducnost77 SPORTISTIIZBOR kreka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Počinje uvođenje 5G mreže u Srbiji          

izvor: agencije  foto:                                                                     02.01.2020.

Telefonija

„Rezultati su vrlo obećavajući. Prihodi u sektoru telekomunikacija su 1,7 milijardi evra. To su ogromni iznosi, koji dostižu od tri i po do četiri odsto BDP-a. Zbog toga je to jedan vrlo bitan sektor za Srbiju“, rekao je Vladica Tintor gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

 

Prema njegovim rečima, što se 2019. godine tiče, najvažnije je istaći konstantno investiranje u telekomunikacioni sektor. Primera radi, 2018. investicije su iznosila više od 350 miliona evra, što je bilo povećanje od 20 odsto u odnosu na 2017. Sličan trend je i ove godine.

Tintor navodi da se baš zbog tih investicija ovaj sektor stalno unapređuje, pa su tu i nove usluge, poput VOLTE (Voice over Long-Term Evolution) – uobičajeni razgovor telefonom sa mnogo kraćom uspostavom i boljim kvalitetom veze – a uvedena je i usluga e-sim, koja podrazumeva da ne postoji više fizička sim kartica, već da sve ide elektronski.

Razvoj novih tehnologija doveo je i do neminovnog „odumiranja“ fiksne telefonije, koja iz godinu u godinu beleži sve manje korisnika.

„Pogrešno bi bilo, međutim, zaključiti da ono što je uloženo u fiksnu telefoniju propada. Naprotiv, ta infrastruktura se danas koristi za internet, prenos multimedijalnog sadržaja“, ističe direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Sa druge strane, kvalitet usluga mobilnih operatera je drastično poboljšan prošle godine.

„Jako je zanimljivo da kada se uporede rezultati sa proteklom godinom, u kojoj je kvalitet usluga tri mobilna operatera zabeležio između 59 i 63 od 100 indeksnih bodova, ove godine su ti rezultati mnogo bolji – između 70 i 85 poena, što pokazuje da je kvalitet mobilne telefonija na visokom nivou“, navodi Tintor.

5G mreža važna za građane, presudna za privredu

Direktor Ratela kaže da naredne godine očekuje nastavljanje investicija i dalje unapređivanje usluga, a među njima će svakako biti i 5G mreža.

„To je dalje unapređivanje mreže, a mi kao krajnji korisnici ćemo sa 5G mrežom imati brži internet. Međutim, 5G mreža nije nastala samo zbog toga, već i zbog podrške privredi, koja će imati velike koristi od nje. Pre svega tu govorimo o sektoru auto-industrije, poljoprivrede, projekata poput bezbednih i pametnih gradova“, objašnjava Tintor.

Za tako nešto je potrebna adekvatna infrastruktura na kojoj se radi.

„Potrebna je optička infrastruktura koja će povezivati bazne stanice, a što se tiče frekvencija mi zajedno sa drugim državnim organima pripremamo tender za 5G tehnologiju tako da će sve biti spremno“, istakao je Tintor.

 

 

Hiljade posetilaca učestvovalo u najvećem razotkrivanju mitova

„Torlak” posle 15 godina proizveo vakcinu protiv gripa

Naši lekari presadili testis – drugi put u svetu

Trenutno u Srbiji 2756 оsоbа ima HIV, a još najmanje 400 ne zna da je inficirano

Mađarski naučnici na pragu otkrića „Svetog grala“ fizike

Do kraja godine dva nova poziva Fonda za nauku

Srbija u borbi protiv lažnih lekova

Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligenciji

Skoro svi oboleli od multiple skleroze u Srbiji bez terapije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button