glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel sud1 hutovo blato
lazar naucnici0 slanina eu55 igor22 mirjana-karanovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Litije širom Crne Gore, Amfilohije poručuje: Narod je prestao da se plaši

izvor: agencije     foto:                                                                                 21.02.2020

amfilohije-3

Narod Crne Gore, gde skoro dva meseca širom države narod mirnim putem, molitvom i litijama, pokazuje nezadovoljstvo zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, će i noćas ispisati još jednu stranicu svetle istorije.

Vera u Boga, stamena vera i odlučnost svakog od njih poslala je režimu i večeras poruku – Ne damo svetinje, objavio je u četvrtrak, uoči masovnih litija koje su još jednom održane širom Crne Gore, portal IN4S.

Tako je, na primer, više od sto građana krenulo je u litiju dugačku 28 kilometara od crkve Sv. Đorđa iz Dobrilovine odakle su se uputili prema hramu Hristovog Roždestva u Mojkovcu. Litiju predvode monahinja Makrina i paroh mojkovački Danilo Damjanović.

Temperatura u Mojkovcu je ispod nule, ali zime nema kad se svetinje brane, poručuju učesnici ovog krsnog vhoda.

Litiju je u Kaludri sreo i pozdravio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, koji će večeras predvoditi krsni vhod u Pljevljima. Njenim učesnicima Vladika je rekao da zlo domaće danas, nažalost, preti narodu i Crnoj Gori.

„Ja sam podneo prijavu sadašnjem predsedniku Skupštine Crne Gore (Ivanu) Brajoviću, a posle je dostavio i predsedniku države i predsedniku Vlade, da ova Crkva Božija postoji ovde od vremena cara Konstantina, kao što i jeste. Ovaj nesrećnik naš, koji je predsednik Crne Gore, on stvara svoju autokefalnu, kako je ja nazivam... Nego šta je nego autokefalna kad jedan bezbožnik nekršteni stvara svoju crkvu? Toga nigde u svetu nije bilo. Narod u Crnoj Gori je zato darnut u živac. Ja to tako osećam. Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snegu, nego je darnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpeo, naročito od 1945. godine, i na kraju su, očigledno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši”, rekao je Vladika Amfilohije, a prenosi IN4S.

Blagosiljajući narod da mu Bog da snage da istraje u odbrani vere, Vladika je poželeo da Bog urazumi i predsednika Vlade Duška Markovića.

„Mojkovac je „moj kovani novac” kralja Uroša Nemanjića. Kako ćemo njega da izbrišemo? Neka mi oprosti naš dobri premijer Marković. Daj Bože da se urazumi. Ipak je on, imam utisak razboritiji od ovoga koji je glavni. Neka mu Bog bude na pomoći. Dvadeset i tri pratioca su ga pratili sad tamo u Majami, da se provodi za Novu Godinu. Ko to plaća”, upitao je Mitropolit Amfilohije.

Litija od centra grada do manastira Đurđevi stupovi u Beranama protekla je mirno, a duž čitave trase bilo je pojačano redarsko obezbeđenje. Organizatori su pojačali broj redara zbog informacije na društvenim mrežama o pojavi navijački nastrojenih grupa spremnih na izazivanje nereda, što se pokazalo netačnim, pišu Vijesti.

Sa molebana iz porte manastira sveštenik Evstatije je poručio da je Zakon o slobodi veroispovesti diskriminatorski i da nije održiv. Gosti iz Poljske pravoslavne crkve preneli su okupljenim građanima i vernicima pozdrave iz Zapadne Evrope, pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nakon molebana građani su se mirno razišli.

Posle molebana koji je služen u crkvi svetih apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja prošla je litija građana do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu. Obraćajući se građanima u porti crkve protojerej stavrofor Siniša Janković je kazao da je teško izabrati reči kojima bi opisali veličanstvene događaje koji se dešavaju u Crnoj Gori.

„Ovo su biblijski događaji. Ovo su događaji koji su najveličanstveniji u istoriji Crne Gore, a sve zbog onih koji su u mraku izglasali bezakon zakon, kojim pokušavaju da unište crkvu Božiju, da unište pravdu i istinu i da sahrane Boga kao što su sahranjivani njihovi preci na Vidrovanu. Na isti način danas su se presvukli u neka druga ruha, sakrili se iza sile i iza njihovih zakona. Pa onda novo zlo seme seju među braćom”, poručio je protojerej stavrofor Siniša Janković.

Amfilohije: Oduzećemo Boškoviću Orden Svetog Save

Pljevlja - Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je u Pljevljima da će Sinod Srpske pravoslavne crkve oduzeti oreden Svetog Save crnogorskom ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđia u Pljevljima.

Bošković je u vreme izgradnje bio predsednik Odbora pljevaljskog Rudnika uglja, i sa te je pozicije pomagao hram u Pljevljima, preneo je sinoć Sputnjik.

„Ja pred vama izjavljujem, a to će morati i Sinod, da se oduzima Orden Svetog Save Boškoviću pa neka se kiti čim hoće. Ne može se kititi Ordenom Svetog Save, pljujući na Svetog Savu i na svetinje i terajući vojnike da oni moraju da se ponašaju po njegovim nekim zapovestima”, rekao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko primorski služio je zajedno sa vladikom Mileševskim Atanasijem u crkvi Svete Petke u Pljevljima moleban, a potom i predvodio litiju ulicama grada.

 

 

Đukanović: Crna Gora se ruši iz Srbije

Šetnje i molebani u gradovima Crne Gore

Zloupotrebama vere žele da sruše Crnu Goru

Marković poziva Amfilohija na dogovor/Moleban na Cetinju, litija otkazana zbog pretnji

Amfilohije: Želimo temeljni ugovor poput onog sa katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom

Kriza u Crnoj Gori ispod radara EU

Diskriminacija srpskih medija u Crnoj Gori

Litije širom Crne Gore – više hiljada ljudi u Baru i Podgorici

Ustavni sud će preispitivati Zakon, ali još ne po zahtjevu SPC

Molebani i litije u Crnoj Gori, vernici i sveštenstvo na ulicama

Premijer Marković: Posljednja opomena Amfilohiju

Zakon o crkvama u Crnoj Gori usvojen, poslanici DF privedeni

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button