glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

lajcak sud1 hutovo blato
amfilohije-3 naucnici0 slanina migranti-zica igor22 mirjana-karanovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Dodik: Verbalni sukobi neće ugroziti mir u BiH, RS nema plan za secesiju

izvor: agencije  foto:                                                                                 27.02.2020.

mile2 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je 27. februara da teški verbalni sukobi neće ugroziti mir u BiH, da u Republici Srpskoj (RS) nema nijednog plana za secesiju te da želi izvorni Dejtonski sporazum.

"Ne pozivamo na rat i sukobe. Nikakvog rata neće biti. U RS nema nijedan plan za secesiju. Nije donijela nijednu odluku te vrste. Secesije nema u dokumentima RS-a, ali ima naravno razgovora o tome. Ne želimo nikakvu destabilizaciju, a naš legitiman cilj je da RS vratimo izvorne nadležnosti", ustvrdio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kritikovao je izjave lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, navodeći da su to bili "napadi na RS i Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića...", koje, kako kaže, "nisu remetilački faktor, kako se to želi predstaviti" i da takve izjave odbacuje.

"BiH je duboko podijeljeno društvo, jer se ne uvažavaju svi na isti način, a međunarodna zajednica je ovdje na fonu bošnjačke politike. Dva naroda, Srbi i Hrvati su nezadovoljni, a ne možete graditi državu na majorizaciji...", ustvrdio je on.

Ponovio je da u Domu naroda parlamenta BiH neće biti usvojen Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić.

Tvrdi da će RS povući saglasnost za formiranje VSTV-a, a isključio je mogućnost korištenja "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka (Incko), koji je rekao da je Dodik prešao "crvenu liniju", navodeći da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Dodik je ponovio nezadovoljstvo zbog, kako je rekao, štetnih odluka Ustavnog suda BiH po RS te dodao da ostaju na snazi zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s radom te bh. pravosudne institucije, kritikujući opoziciju u RS da je od njih odustala.

 

 

Dodik i Tegeltija: Dolazićemo na posao, ali nećemo odlučivati

Skupština RS usvojila zaključke o 'antidejtonskom djelovanju' Ustavnog suda BiH

Predstavnici RS bojkotuju zajedničke institucije BiH

Dodik: Ustavni sud BiH izvršio državni udar na teritorijalnu organizaciju BiH

SNSD želi mesto potpredsednika Federacije BiH!

RS sve više stari: Daleko više umrlih nego rođenih

Međusobne optužbe Sarajeva i Banjaluke

Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici

Iz godine u godinu sve veći izdaci za život četvoročlane porodice u RS

Skupština RS na zahtev Dodika o Programu bh. reformi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button