glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu77 kurti9 izbori 33
sestre2 epa-efe mediji digitalizacija11 Beldocs novak-55555555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Od malignih tumora u Srbiji godišnje oboli oko 40.000 ljudi          

izvor: agencije  foto:                                                                     05.02.2020.

onkologija

Svetski dan borbe protiv raka obeležen je juče uz sumornu statistiku koja govori da u Srbiji godišnje od malignih tumora oboli oko 40.000 ljudi, a umre oko 21.000. Muškarci najčešće obolevaju od karcinoma pluća, kolona i rektuma, prostate, a žene od karcinoma dojke, kolona i rektuma, pluća i grlića materice.

Srbija se prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja, prenosi Tanjug, tačnije nalazi se na 12. mestu od ukupno 40 zemalja u Evropi, dok se istovremeno smatra zemljom s visokim rizikom od umiranja od malignih bolesti, gde je na drugom mestu, odmah posle Mađarske.

Sprečavanje pojave malignih bolesti predstavlja najefikasniji pristup u kontroli ovih bolesti jer na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili potpuno eliminisati. Čak 40 odsto malignih bolesti može biti izbegnuto prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane, vežbanjem, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene od 50. do 69. godine. Mamografski pregledi predviđeni su za sve žene tih godina, i to svake dve godine.

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene od 25. do 64. godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i papa test jednom u tri godine. Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola od 50 do 74 godine, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu poraslo je na 18,1 milion ljudi, a registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih vrsta malignih tumora u 2018. godini.

 

 

Plan je da za tri godine svaki građanin u Srbiji ima pristup internetu

Šest stvari koje treba znati o koronavirusima

Uskoro plaćanje robe telefonom

Kako do vantelesne oplodnje u Srbiji

Počinje uvođenje 5G mreže u Srbiji

Hiljade posetilaca učestvovalo u najvećem razotkrivanju mitova

„Torlak” posle 15 godina proizveo vakcinu protiv gripa

Naši lekari presadili testis – drugi put u svetu

Trenutno u Srbiji 2756 оsоbа ima HIV, a još najmanje 400 ne zna da je inficirano

Mađarski naučnici na pragu otkrića „Svetog grala“ fizike

Do kraja godine dva nova poziva Fonda za nauku

Srbija u borbi protiv lažnih lekova

Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligenciji

Skoro svi oboleli od multiple skleroze u Srbiji bez terapije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button