glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 fajon zaliv
Gradilisste Google-zadruga bg zagadjenje Beograd-Institut-Torlak degenek lordan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Hiljade posetilaca učestvovalo u najvećem razotkrivanju mitova          

izvor: agencije  foto:                                                                     11.12.2019.

Festival nauke

Četvorodnevna naučna zabava oko jedinstvene misije razotkrivanja mitova okupila je preko 600 naučnika i naučnih demonstratora iz zemlje i sveta!

Oni su zajedničkim snagama izveli više od 5.000 eksperimenata i pokazali da je uz pomoć nauke moguće razotkriti brojne zablude koje se šire brzinom svetlosti i suprotstaviti se brojnim svakodnevnim sujeverjima i istražiti poreklo neutemeljenih, a i dalje vrlo čestih narodnih verovanja.

Glavna festivalska zona u hali 3 Beogradskog sajma predstavla je tokom četiri dana trajanja program Nauka bez prestanka.

Razotkrivanje mitova vezanih za našu inteligenciju kao i ogledala sa iskrivljenom slikom, uvukla su radoznalce u istraživanje kutka za psihologiju, dok su hemičari zanimljivim eksperimentima i naučnim predstavama skrenuli pažnju na popularne zablude koje se tiču hrane i pića koju konzumiramo.

Uspešno su razotkrivene i sve tajne evolucije, a otklonjene su i najdublje sumnje u to da li je Zemlja ravna ploča i je li se zaista desilo sletanje na Mesec.

Oni malo hrabriji oprobali su se u rukovanju naučnim topom i vožnji neobičnog hoverkrafta, dok su najveštiji posetioci uspešno savladali tehnike pružanja prve pomoći i sa Festivala nauke otišli sa nekoliko lekcija koje mogu da spasu živote.

Hala 3, zona Ekspertinejdžeri bila je posvećena osnovcima i srednjoškolcima iz cele zemlje koji su ove godine poneli počasne titule ambasadora nauke.

Naučni komunikatori iz Francuske, Slovenije, Austrije, Češke, Estonije, Izraela i Poljske ostavili su mališane bez daha spektakularnim šou-programima na Naučno-fantastičnoj bini.

Pored toga, posetioci su imali priliku da učestvuju u dva eksperimenta – sa letećim tanjirima i merenjem težine na planetama Sunčevog sistema.

Centralno mesto zauzela je impresivna, osam metara visoka lansirna rampa poznata kao 39A, kao i izložba pod nazivom „Uvek recikliraj“ koja ovoj svemirskoj priči daje edukativni karakter kada je reč o podizanju svesti o očuvanju naše planete.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode.

 

 

„Torlak” posle 15 godina proizveo vakcinu protiv gripa

Naši lekari presadili testis – drugi put u svetu

Trenutno u Srbiji 2756 оsоbа ima HIV, a još najmanje 400 ne zna da je inficirano

Mađarski naučnici na pragu otkrića „Svetog grala“ fizike

Do kraja godine dva nova poziva Fonda za nauku

Srbija u borbi protiv lažnih lekova

Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligenciji

Skoro svi oboleli od multiple skleroze u Srbiji bez terapije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button