glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bih zastava skupstina rs radnik1
lazar naucnici0 slanina eu55 krle1 mirjana-karanovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Dodik i Tegeltija: Dolazićemo na posao, ali nećemo odlučivati

izvor: agencije  foto:                                                                                 20.02.2020.

dodik77 

Politički predstavnici Republike Srpske (RS) koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Ponovio je to 20. februara član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu predstavnika RS-a koji obavljanju dužnosti u državnim institucijama.

"Zajednički prijedlog srpske i hrvatske strane o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH bit će danas ili sutra (20. ili 21. februar) upućen u parlament na razmatranje. Prijedlog može biti koristan i za Bošnjake", tvrdi Milorad Dodik.

Dodik navodi kako je predloženo da se tri sadašnja stranca (sudije) uklone iz Ustavnog suda i da se tri nova suca biraju iz predstavnika tri konstitutivna naroda te da ih potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ostali sudije bit će birani kako je to i do sada bilo - četiri iz Federacije BiH i dva iz RS-a.

Osvrnuo se i na pitanje međuentitetske linije i pozvao ponovo predstavnike iz Federacije BiH da učestvuju u tim razgovorima jer tvrdi da je samo tri posto te linije markirano, a to predstavlja propis iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ne treba sumnjati u političku odlučnost predstavnika Republike Srpske da će poštovati odluke Narodne skupštine RS-a, a ako se ništa ne dogodi za 60 dana ponovo ćemo biti u entitetskoj skupštini, ali spremni smo razgovarati o bilo kojem pitanju", kaže Dodik.

Novinarima se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji je kazao da nakon sastanka ostaje jasna odluka da će biti nastavljen rad u institucijama BiH, ali se neće odlučivati o bilo kojim pitanjima.

"Službenici institucija su tražili sastanak jer je nekima bilo nejasno kako da se ponašaju. Mi smo procijenili da je ovakav sastanak najbolji način. Poslije ovog razgovora s našim ljudima, koji su imali zanimljivih prijedloga, mislim da ćemo koordinacijom između predstavnika Srba i institucija BiH biti u boljoj poziciji", smatra Tegeltija.

Najavio je da će se ovakvi sastanci nastaviti održavati, a bit će formirano i koordinaciono tijelo koji će se baviti temama od interesa za političke predstavnike iz RS-a.

Mediji su ranije objavili da je sastanak sazvan nakon susreta Dodika sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ericom Nelsonom koji ga je, prema izjavi iz Ambasade, podsjetio da SAD ne traži ni više ni manje nego potpuno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je za medije iz RS-a odmah nakon susreta s Nelsonom kazao da je taj sastanak doživio kao prijetnju, ali da administracija SAD-a neće moći zaustaviti odbranu interesa bh. entiteta RS, a dodao je još da se ne boji prijetnji američkog ambasadora.

 

 

Skupština RS usvojila zaključke o 'antidejtonskom djelovanju' Ustavnog suda BiH

Predstavnici RS bojkotuju zajedničke institucije BiH

Dodik: Ustavni sud BiH izvršio državni udar na teritorijalnu organizaciju BiH

SNSD želi mesto potpredsednika Federacije BiH!

RS sve više stari: Daleko više umrlih nego rođenih

Međusobne optužbe Sarajeva i Banjaluke

Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici

Iz godine u godinu sve veći izdaci za život četvoročlane porodice u RS

Skupština RS na zahtev Dodika o Programu bh. reformi

Povišicom za budžetske korisnike RS juri platu od 500 evra

Skupština RS 16. decembra o budžetu tog entiteta

Dogovor Predsedništva BiH u skladu s vojnom neutralnošću RS

Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

Dodik: RS nema nameru da se pridruži NATO

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button