glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bih zastava skupstina rs radnik1
otpad zoki8 MASA-instituti-protiv-ministarstva eu55 igor88 Noc-muzeja-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  U Srbiji nestao entuzijazam za evrointegracije

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           18.02.2020.

eu555

Proces EU integracija nije iskorišćen na najbolji način ni u delu sprovođenja reformi, koji zavisi isključivo od Srbije, rečeno je danas na skupu „EU integracije Srbije 2016-2020 Koliko smo napredovali ka članstvu”, u organizaciji „Fridrih Ebert” Fondacije, a uz ocenu da je entuzijazam po tom pitanju u Srbiji nestao.

Nemanja Todorović iz European Western Balkans kaže da se upravo vratio iz Albanije i da može da kaže, ako se uzme u obzir entuzijazam koji u toj zemlji postoji po pitanju EU integracija, da je on u Srbiji nestao.

„Način na koji celo albansko društvo i vlada pristupaju EU pokazuje da smo mi potpuno zaboravili tu vrstu entuzijazma. Možda smo ga imali 2016. i 2017. godine, a od toga poslednje dve godine nema ništa”, rekao je Todorović i podsetio da se u procesu ništa ozbiljno i veliko ne dešava.

Direktor Fondacije Maks Brendle podsetio je da je Srbija od poslednjih izbora do novih koji će, kako kaže, biti 26. aprila, imala potrebne četiri godine stabilnosti, za sprovođenje reformi.

„Ključ pristupanja EU je u zemljama kandidatima i ključ pristupa Srbije u EU u vladinom programu reforme”, rekao je Brendle, prenosi Tanjug.

On je izrazio uverenje da će Severna Makedonija i Albanija sledećeg meseca dobiti zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora.

„Srbija treba da sprovede reformsku agendu koju je sebi postavila kao zadatak. Usvajanje prava i regulativa i prilagođavanje sa evropskim pravom je jedna stvar, dok predložena nova metodologija treba da učini proces pristupanja relevantnijim, efektivnijim i kredibilnijim, ali na kraju ni od čega ne zavisi toliko, koliko od političke volje”, rekao je Brendle.

Prema njegovim rečima, cilj današnjeg skupa je da se utvrdi šta je urađeno u procesu pristupanja u poslednje četiri godine, da se vidi šta je vlada sebi zadala kao zadatak, kako je napredak išao, kako se proces odvijao.

Srđan Majstorović iz Centra za Evropske politike, jedan od sedam eksperata koji su govorili na skupu, kaže da je evidentno da se za proteklih pet godina moglo uraditi više.

„Možda ne u smislu raspoloženja u samoj EU, ali na domaćem planu u sprovođenju reformi koje je Srbija sama sebi zadala, moglo je mnogo”, dodao je Majstorović.

On je podsetio da je Srbija pre dve godine opomenuta zbog nedostatka kapaciteta na polju evrointegracija, što je, „apsurd kada država pretenduje ka EU”.

„Apsurdno je i da Srbija nema šefa pregovaračkog tima gotovo šest meseci. To su poruke koje šalju dvosmislene signale saveznicima u EU i plašim se, sa druge strane, hrane argumente onih koji su protiv proširenja, jer pokazuju nedovoljnu spremnost Srbije da se upusti u koštac sa reformama”, rekao je Majstorović.

Kako kaže, veoma je indikativno što Srbija, kada je reč o Poglavlju 32 finansijske kontrole, mnogo spremnije sprovodi mere zaštite interesa EU nego reforme upravljanja javnim finansijama, revizija, mehanizama na osnovu kojih bi građani Srbije trebalo da znaju kako se troše sredstva.

„Sve to utiče na zbunjujuću sliku i ukazuje da Srbija vrednosno nije u potpunosti prepoznala značaj procesa i osnivačke vrednosti EU, već je u proces ušla u oportunističkom principu, gde ispunjava one obaveze koje se mogu naplatiti u političkom, ekonomskom i drugom smislu”, kaže Majstorović.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, koji je govorio o Poglavljima 5 i 32, koja se tiču javnih nabavki i finansijske kontrole, kaže da smo svi svedoci činjenice da proces EU integracija nije iskorišćen koliko je mogao.

Prema njegovim rečima, kašnjenje se najbolje vidi kod donošenja Zakona o javnim nabavkama, koji je izmenjen tek pre mesec-dva, a bilo je planirano da se to uradi pre više godina.

Smatra da ozbiljno pitanje u odnosima Srbija - EU mogu biti bilateralni sporazumi koje Srbija ima sa više zemalja i kroz koje realizuje neke od najvažnijih infrastrukturnih projekata, nesprovodeći Zakon o javnim nabavkama, a sa unapred dogovorenim ponuđačima.

 

U Srbiji nestao entuzijazam za evrointegracije

Jeremić: Sporni zakon u Crnoj Gori je donet u dogovoru Vučića i Đukanovića

Borel: Zapadnom Balkanu ponuditi članstvo u EU/Grupa Obnovimo Evropu traži imenovanje izaslanika za Zapadni Balkan/Ahmetaj: Nova metodologija proširenja EU znači Evropu u više brzina

Litije razbile pokušaj zajedništva crnogorske opozicije

Opozicioni bojkot izbora u Srbiji se komplikuje

FT: Postavlja se pitanje transparentnosti kineskih investicija u Srbiji

Nova EU metodologija: Moguće zaustavljanje pregovora i vraćanje na početak

„Iz Crne Gore se rušila vlast u Srbiji, a odavde nikada u Crnoj Gori“

Varheji pozvao sve stranke da izadju na izbore, Fajon ukazala na problem medija

EU ostaje privržena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, pristupni proces učiniti efikasnijim

Preminuo glavni urednik nedeljnika 'Vreme' Dragoljub Žarković

Nova EU metodologija: Moguće zaustavljanje pregovora i vraćanje na početak

Dug put do Medijske strategije

Borel: EU će angažovati specijalnog predstavnika za dijalog Srbije i Kosova

Izbori u Srbiji 26. aprila

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button