glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av666 protest5 radojicic
gomolava bg bogdan8 danilovic djokovic000000000 sale8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Čović ponovo kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH

izvor: agencije  foto:                                                                                              08.06.2018.

Dragan-Covic

Prema Ustavu BiH, član Predsedništva može biti biran dva puta uzastopno.

"Hrvatima u BiH je prihvatljiv svaki model koji će omogućiti da odlučuju o izboru člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time ne traže ništa više od jednakog statusa i onoga što već imaju pripadnici druga dva konstitutivna naroda", govorio je ranije Dragan Čović.

Njegov mandat u Predsedništvu BiH ostaće upamćen po tome što je u aprilu 2016. u zgradi pored šetališta koje povezuje Trg hrvatskih velikana i Španski trg otvorio "Ured hrvatskog člana Predsedništva BiH" u Mostaru.

Javnost će aktuelni saziv kolektivnog šefa države pamtiti i po konstantnom prepucavanju Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, ali i trzavicama vezanim za presude ratnim zločincima koje je donio Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, podsećaKliks.

Čović je izabran za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nakon Opštih izbora u oktobru 2002. godine. Na ovoj poziciji zadržao se do 2005. godine kada ga je smenio tadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun.

Na narednim predsedničkim izborima u mandatima 2006.-2010. i 2010.-2014. godine za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran je Željko Komšić, što je posebno zasmetalo lideru HDZ-a koji je tvrdio da Komšić nije "legitimni Hrvat" jer je izabran većinski glasovima Bošnjaka.

Inače, i Komšić je najavio ponovnu kandidaturu za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim izborima.

Čović je, međutim, nakon te najave poručio da ima jasno razrađen scenarijo ako se u BiH ponovi slučaj "Željko Komšić".

Dragan Čović, koji je lider HDZ-a BiH je rođen 1956. godine u Mostaru gde živi sa suprugom i dve ćerke.

 

 

Erdogan jača uticaj Turske na Zapadnom Balkanu

Erdogan u Sarajevu: Pozivi na jedinstvo, saradnja sa Srbijom i gulenisti

Novo čekanje BiH na putu EU

Nastavak vladavine 'dinastije' Izetbegović?

Migrantski kamp u centru Sarajeva/Ahmetović pozvao građane na solidarnost sa migrantima

Erdoganova poseta Sarajevu – radna ili predizborna

Predsjedništvo BiH na 'lekciji' kod Merkel

Izbori u BiH 7. oktobra

Tužilaštvo BiH traži novo suđenje Oriću i Muhiću

Kako bi Amerika mogla da pomogne BiH?

Propao dogovor o Izbornom zakonu BiH, uključuje se Venecijanska komisija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button