glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av66 dodik88 dsk
savez za srbiju cg-srb digitalni-radnik paja zvezda-trnava PARTIZAN777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zakon o ćirilici podelio RS            

izvor: agencije  foto:                                                                                    10.08..2018.

knjige 

Usklađivanje školskih sistema Republike Srpske i Srbije podrazumeva i zaštitu ćiriličnog pisma. Iz Vlade RS najavljuju donošenje Zakona o ćirilici. Opozicija smatra da je sve predizborni marketing, a Bošnjaci ponavljaju "to je antiustavno".

Odbrana ćirilice Zakonom, najavljuje se, slučajno ili ne, baš pred izbore. Predsednica Vlade Republike Srpske kaže suština je sadržana u naslovu.

"Formirana je radna grupa, naše Ministarstvo prosvete će biti predlagač ovoga zakona, okupljeni su brojni stručnjaci koji treba da daju doprinos. U svakom slučaju suština je jasna iz samog naslova", rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

"Zakon o ćirilici” naslov je o kome se govori. Suštinski je potrebna zaštita ovog pisma, smatra većina opozicije, ali korišćenje jezika u predizborne svrhe, ističe Mirna Savić Banjac iz NDP-a, nepodustivo je.

"Bitno je naglasiti da je ćirilica zaista dragocena, ne samo za srpski narod, već u kulturološkom širem smislu. Priča o ovom zakonu je jedan obični predizborni trik, lažni patriotizam. Zašto? Zato što ako sačuvate narod, sačuvate i ćirilicu", kazala je Mirna Savić Banjac, odbornica NDP-a.

Za Bošnjake nema dileme. Priča je antiustavna, u suprotnosti sa principom konstitutivnosti tri naroda u BiH i ravnopravnosti dva pisma.

"Proces koji ide u pravcu pravoslavizacije entiteta, stvaranja ambijenta da je ovo čisto srpski pravoslavni prostor. Mi ćemo se tome, naravno suprotstaviti", istakao je Ramiz Salkić, potpredsednik RS.

Prošle godine otpočela je priča o zajedničkoj Deklaraciji RS i Srbije, početkom godine predsednik RS Milorad Dodik najavljivao je da je tekst tog sporazuma pri kraju, no dokument nikada nije zvanično ratifikovan. U javnost su tada procurili ciljevi.

- Očuvanje nacionalnog identiteta i kulture, sprečavanje asimilacije Srba, obeležavanje nacionalnih praznika, negovanje srpskog jezika i ćirilčnog pisma.

Admir Čavka, šef kluba Domovina, smatra da je poslednja priča o ćirilici jeftini predizborni populizam. Podseća da bi pre svega morao da se menja Ustav.

"Mi i dalje imamo smrtnu kaznu u Ustavu RS, ona nije promenjena, a kamoli da menjamo nešto takvo kao što je jezik. Zanimljivo i tragično da jedva čekaju pojedini političari iz Sarajeva da se uhvate matrice, pa oni brane latinicu odnosno ćirilicu, na način da oni iz Sarajeva govore da će se nešto ukinuti, ovi iz Banjaluke da neće, a na kraju kada prođu izbori ova će tema biti zaboravljena poput niza drugih jeftinih populističkih tema", naglasio je Admir Čavka.

Klub Bošnjaka u Veću naroda RS u četvorogodišnjem mandatu 33 puta je pokretao pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko Zakon o ćirilici zaista bude i donesen, prema najavama o njegovoj sudbini odlučivaće se u ovoj instituciji.

 

 

Trumpovi lobisti za Dodikovu izbornu utakmicu

Vučić: Jačati političke odnose i ekonomsku saradnju sa BiH

Predsednik RS Milorad Dodik tvrdi da je sporni dokument nastao pod pritiskom

Mektić optužio vrh Srpske za umešanost u ubistvo mladića iz Banjaluke

BiH neće trajno zbrinjavanje migranata

Poništavanje izvještaja RS o Srebrenici za dobijanje izbora?

Republika Srpska u Mađarskoj traži “ključ” za migrante

Parlament RS ukida izveštaj o Srebrenici!

Vučić i Dodik: Mir, i pored izjava bivših bošnjačkih ratnih vođa

Sto dana traganja za istinom o Davidovoj smrti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button