glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina TREPCA parlament88
Vlada-Srbije-na-Fejbuku adis abeba leto kralj yu rukomet-srbija1 novak99999999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić sa zvaničnicom UN o napadima na Srbe na Kosovu/Dačić sa Keit i Taninom o prisustvu Unmika na KiM               

izvor: agencije  foto:                                                                               11.06.2018.

dacic-keit 

 Vučić sa zvaničnicom UN o napadima na Srbe na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u ponedeljak sastao s pomoćnicom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Bintom Kejtom.

Vučićev kabinet je saopštio da je on pozdravio dobru saradnju sa UN i istakao važnost UNMIK za obezbeđivanje mira i stabilnosti i zaštitu srpskog naroda na Kosovu, ali je na sastanku na kojem je bio i šef UNMIK Zahir Tanin, "izrazio zabrinutost zbog sve učestalijih napada Albanaca na Srbe".

Pomoćnici generalnog sekretara Vučić je predao listu incidenata tokom maja, kao "dokaz o sistematskom i ozbiljnom nasilju nad Srbima koji žive u Pokrajini", piše u saoopštenju.

"Srbija pridaje posebnu važnost UNMIK na KiM, u koju srpsko i drugo nealbansko stanovništvo ima najviše poverenja", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija opredeljena za aktivno učešće u sistemu kolektivne bezbednosti, te je naveo prisustvo sve većeg broja pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga u mirovnim misijama UN, dok je pomoćnica generalnog sekretara Bintu Kejta zahvalila zbog učešća snaga Srbije u mirovnim operacijama UN.

U saopštenju piše da je Vučić pozdravio napore generalnog sekretara UN Antonia Gutereša, posebno u oblasti prevencije sukoba, uz uverenje da će koherentniji pristup i jačanje istitucionalne strukture UN obezbediti veću efikasnost u odgovoru na krizne situacije.

Dačić sa Keit i Taninom o prisustvu Unmika na KiM

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije UN-a Bintu Keitom, kao i sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN-a i šefom Unmika Zahirom Taninom.

Predstavnica UN posebno je istakla značaj doprinosa koji Srbija, kroz učešće u pet mirovnih operacija Ujedinjenih nacija sa preko 300 pripadnika, pruža očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Takođe, izražena je opredeljenost za nastavak prisustva i delovanja UN misije na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244, kao i njenog angažmana na očuvanju stabilnosti i izgradnji poverenja među zajednicama.

Ističući značaj koji Ujedinjene nacije imaju za Srbiju kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ministar Dačić naglasio je neophodnost očuvanja Unmika kao garanta statusne neutralnosti, u nesmanjenom obimu i mandatu, kao i opredeljenost Srbije za iznalaženje kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Takođe, izrazio je spremnost za nastavak učešća Srbije u mirovnim operacijama u okviru daljeg doprinosa kolektivnoj bezbednosti, kao i opredeljenost za dalje unapređenje saradnje Srbije i Ujedinjenih nacija u najznačajnijim oblastima delovanja Organizacije, saopšteno je iz MSP.

 

 

Fabrici: Nema zahteva da se promeni forma dijaloga Beograda i Prištine/Skot: Učešće SAD u dijalog o Kosovu zavisiće od drugih partnera

Faktor Plus: SNS na 55 odsto glasova, cenzus prelazi još samo SPS

Vučić: Ne vidim zašto se u nastavak dijaloga o Kosmetu ne bi uključile Rusija i Kina

Radojičić izabran za gradonačelnika Beograda

Vučić: Uzajamna podrška Srbije i Azerbejdžana teritorijalnom integritetu

Rusija nije više jedini "kamen spoticanja" na Balkanu

Goran Trivan: Koordinaciono telo će se baviti stručnim delom ispitivanja posledica bombardovanja

Budućnost Balkana je u EU, ne postoji plan „B”

Lideri EU deklaracijom u 17 tačaka potvrdili podršku Zapadnom Balkanu/Bezbedan Zapadni Balkan je u evropskom interesu

Vučić: Nisam dobio plan za rešenje Kosova, ali naznake jesam

Srbija i kosovski problem: Da li će biti referenduma?

Sofija: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna

Politiko: Povratak Turske na Balkan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button