glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave3 romic policija
SZS mladi vlada_ milorad-dodik-1 telefon1 djokovic8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić: Zadovoljan sam što je postupak za ubistvo Ćuruvije došao do kraja    

izvor: agencije  foto:                                                                            05.04.2019.

av1111 

Vučić: Zadovoljan sam što je postupak za ubistvo Ćuruvije došao do kraja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što je postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije današnjom presudom pred Specijalnim sudom doveden do kraja i da je to veoma važna poruka.

"Ne želim da se mešam sudijama u posao, da ne idem protiv odbrane ili tužilaštva, jer ne znam ko će se žaliti. Ali to je važna karika u stvaranju istinski pravne države u Srbiji", rekao je Vučić novinarima u Savamali.

On je podsetio da je to prvostepena presuda i da je zato neće detaljno komentarisati, ali da je to veoma važna poruka.

"Poruka da niko nema pravo da ubija bilo koga, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, pa makar neko smatrao i da je to državni razlog", rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što u vreme kada je on bio predsednik i premijer ništa nije stavljano pod tepih već je taj postupak vodjen i doveden do presude.

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije na po 30 godina zatvora bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića i bivšeg šefa beogradskog centra DB Milana Radonjića, dok su druga dvojica optuženih dobili po 20 godina zatvora.

Operativci DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, dobili su po 20 godina zatvora

"Slučaj nelegalnog objekta na Kopaoniku biće rešen i tačka"

Predsednik Srbije izjavio je i da će slučaj bespravno sagradjenog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku "sasvim sigurno biti rešen reakcijom onih državnih organa koji pripadaju izvršnoj vlasti".

"To će biti rešeno i tačka", kazao je Vučić.

Upitan kada će slučaj Savamala dobiti sudski epilog, predsednik Srbije je rekao da je to pitanje za nadležne sudske organe.

"U odluke sudova ne mogu da se mešam ali ne mislim da je uporediv novi grad koji nastaje u odnosu na to što se dogodilo sa rušenjem baraka i nelegalnih objekata. Ja sam uvek za to da pravna država funkcioniše", kazao je Vučić.

"Šoping mol u Beogradu na vodi 7,5 puta veći od tržnog centra na Ušću"

On je danas najavio i da će šoping mol u Beogradu na vodi biti najveći u jugoistočnoj Evropi, 7,5 puta veći nego šoping mol na Ušću.

Predsednik Srbije je, obilazeći Beograd na vodi, rekao da je budžet Grada Beograda ove godine veći za 300 miliona evra, a da je deficit sve manji.

"Beograd je sve više uredjen grad, a izgradnja šoping mola će još više doprineti razvoju ekonomije", rekao je Vučić.

Dodao je da će izgradnja novog mosta koštati 70 miliona evra i da će biti pešački, biciklistički i most za metro.

On je ocenio da će šoping mol biti najveća turistička atrakcija u Beogradu i da će povećati broj turista, a da se rast svake godine udvostručuje.

Vučić je rekao da je cilj da Beograd po turističkoj poseti dostigne Budimpeštu "jer je Beč daleko".

On je istakao da će se raditi i na ulepšavanju fasada u drugih delova Beograda kao i na izgradnji kanalizacije.

U Beogradu će se prema njegovim rečima ovog leta otvoriti nove brodske linije Dunavom ka istoku Srbije.

"Jedna od velikih investicija u Beogradu biće izgradnja metroa jer svake godine broj automobila u gradu raste za 35.000", rekao je Vučić.

Dodao je da je prosečna plata u Beogradu preko 600 evra i da je daleko veća nego u siromašnim krajevima Srbije.

Za zadužene u švajcarcima uskoro leks specijalis

Vučić je danas izjavio i da će uskoro biti donet "leks specijalis" kojim će biti rešen problem gradjana zaduženih u švajcarskim francima.

On je rekao da će taj zakon biti donet "narednih dana i nedelja".

"Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država", rekao je Vučić.

Dodao je da "ne sme da se zaboravi situacija u koju su te ljude doveli neodgovorni predstavnici vlasti".

Vučić se ranije danas sastao sa predstavnicima Udruženja gradjana korisnika kredita u švajcarskim francima "CHF Srbija".

"Uz punu podršku i vredan rad predstavnika Ministarstva finansija Srbije, Narodne banke Srbije i Udruženja gradjana korisnika kredita u švajcarskim francima "CHF Srbija", napravljen je značajan pomak u približavanju stavova i formiranju konačnog rešenja ovog problema", rekao je Vučić, a preneto je u saopštenju.

Pomerićemo skup u Novom Sadu na četvrtak, pametniji popušta

Predsednik Srbije je rekao da će njegova poseta Novom Sadu, u kampanji "Budućnost Srbije" biti pomerena na četvrtak, 11. aprila, u 18 časova kako bi se izbeglo da se dan kasnije na istom mestu i u isto vreme nadju i simpatizeri SNS i pristalice opozicije.

"Naš narod kaže: 'Pametniji popušta'. Nema problema, mi ćemo (da se okupimo) u četvrtak, mislim u 18 sati. Tada valjda tamo neće biti pristalica '1 od 600', pa ćemo moći da razgovaramo sa narodom", rekao je Vučić.

On je, na pitanje o najavama opozicije da će radikalizovati proteste, rekao da država neće dozvoliti nikakvu radikalizaciju i ocenio da je upravo zbog takvog ponašanja opozicije interesovanje za proteste medju gradjanima značajno opalo.

"Imali ste 110 ljudi u Zrenjaninu. U Somboru 95 a u svim ostalim gradovima juče ispod 60 ljudi", rekao je Vučić i pozvao gradjane da ne učestvuju u nasilju i nezakonitim aktivnostima.

Vučić je naveo da nije uticao na državne organe da sprečavaju proteste i aktivnosti opozicije, jer "nije ni tužilac ni policija", ali da smatra da je nesigurnost ušla u mnoge domove u Srbiji, zbog čega je njegova molba institucijama bila "načelne prirode".

"Ne možemo da dopustimo da neki budu nejednaki pred zakonom i da nasilnici ne budu kažnjeni. Ja sam samo apelovao da zakon za sve bude isti i da važi za sve", rekao je on.

Govoreći o tome što su u četvrtak ispred Starog dvora žene iz Srpske napredne stranke izašle pred opoziciju, Vučić je rekao da su ga zaprepastili takvi komentari i pokušaji da se tako opravda nasilje i dodao da njih tamo niko nije poslao već su bile tamo na unapred prijavljenom i organizovanom skupu.

"A šta je tu radio Boško Obradović? On nema nikakve veze sa Skupštinom grada Beograda pa ni sa Beogradom i ni sa kim od tih ljudi", rekao je Vučić i dodao da će država umeti da zaštiti novinare od fizičkog nasilja.

Odgovarajući na kritike dela javnosti da radovi u centru Beograda ugrožavaju saobraćaj u glavnom gradu i da se izvode neplanski, Vučić je rekao da to nije tačno i da je javna rasprava o tome vodjena godinama, "a možda čak i decenijama".

"Trg Republike će izgledati veličanstveno. Muzej mora da dobije neuporedivo bolje osvetljenje i pozorište ćemo konačno da sredimo, a treba da se završi i rasprava o tome gde će biti filharmonija ili opera. Uz podršku privatnika koji su napravili lepe hotelske prostore, Beograd će biti još lepše mesto", rekao je on.

Vučić je dodao da veći broj pešačkih zona znači i čistiji vazduh za ljude koji tu žive a da će njihovi problemi sa parking prostorom biti rešavani u budućnosti izgradnjom podzemnih garaža.

"Gondola će biti najveća turistička atrakcija u Beogradu. To doprinosi i dramatično većem broju turista od Budimpešte do Dubrovnika. Dramatično će uvećati prihode grada i biće prava atrakcija", rekao je on.

Prisustvo albanskih vojnika u severnoj Mitrovici u cilju zastrašivanja Srba

Vučić je ocenio i da je prisustvo pripadnika albanske vojske u severnom delu Kosovske Mitrovice u okviru kako je Kfor saopštio, "izvidjačkih aktivnosti" NATO, "smišljeno i planirano" u cilju zastrašivanja kosovskih Srba i provociranja Srbije.
On je posle obilaska radova na projektu Beograd na vodi rekao da je sasvim logično da je prisustvo albanskih vojnika "unelo nemir medju ljude" na severu Kosova i Metohije.

"To je nedvosmislena naznaka Kforu da vode računa o takvim stvarima. Vodite ih u Djakovicu ali nemojte da ih vodite u severnu Mitrovicu", kazao je predsednik Srbije i ponovio da ukoliko Kfor ne bude obavljao svoj posao u zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji, "ima ko hoće" to da uradi.

Komentarišući najave da će bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt i Hilari Klinton posetiti Prištinu 12. juna, povodom godišnjice ulaska snaga Kfor na Kosovo, Vučić je kazao da je to očekivano jer su njih dve "stvarale nezavisno Kosovo".

"To je njihovo čedo, oni su stvarali nezavisno Kosovo, suprotno normama medjunarodnog javnog prava što danas vidi većina čovečanstva a postaraćemo se da i u Trampovoj administraciji vide ko je stvarao nezavisno Kosovo", rekao je predsednik Srbije.

 

 

Markoviću i Radonjiću po 30 godina za ubistvo Ćuruvije/Jelena Ćuruvija: Deo odgovornosti snose tadašnja vlast i ministar informisanja


Zelenović, Lutovac, Ivanović: Neophodno ujedinjenje demokratskih snaga/Jeremić: Radikalizovati odgovor, ako se do 13. aprila ne ispune zahtevi

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

Srbija i dalje ne sledi spoljnu politiku EU prema Rusiji

Zašto srpska opozicija nema podršku Zapada?

Svetska banka: Ubrzati reforme na Zapadnom Balkanu

Srbija nije ispunila preporuke antikorupcijskog tela GREKO

U parlamentu Srbije o opoziciji bez opozicije

VOA: Vlada Srbije angažovala firmu da lobira u vezi sa Kosovom

Vučić: Dodjite u što većem broju na miting u Beogradu 19. aprila

Većina građana veruje da je Kosovo izgubljeno

Protest Jedan od pet miliona: Oteraćemo ga mirno 13. aprila, Sledeće nedelje šetnja do Pinka

NALED: Većina privrednika smatra da su uslovi poslovanja loši

Zapadni Balkan izlazi iz fokusa zbog Bregzita

Izbori u junu ili idućeg proleća

„Folksvagen” još vaga, Srbija favorit

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button