glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

eu-zastava- migranti11 dunav granica
cg-nato zemljiste telefon7 killers lajovic11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Uloga umetnosti u filmu i na televiziji

 

izvor : agencije  foto:

05.07.2017.

 

izlozba1

Izložbu potpisuje kustoski tim Švajcarskog instituta za savremenu umetnost (Njujork) i Žili Bukobza, a produkciju „Balkan prodžekts“ - inicijativa Marije Karan, koja za cilj ima da aktivno uključi balkansku umetničku scenu u širi međunarodni kontekst.

Postavka istražuje ulogu koju umetnost ima u narativnom filmu i na televiziji i predstavlja nastavak izložbe Fade In: INT. Art Gallery – Day, koja je prikazana u Švajcarskom institutu za savremenu umetnost u Njujorku marta prošle godine.

Nova verzija omogućava umetnicima da se pozabave načinom na koji se umetnost reprezentuje na ekranu, bilo kao rekvizit, scenski nameštaj, narativni sklop ili karakterno obeležje.

Priroda izložbe je takva da se skulpture, slike, performansi i instalacije transformišu od rekvizita preko slike do umetničkog predmeta, kako bi se razmotrilo pitanje da li te fiktivne predstave u masovnim medijima imaju više uticaja na definisanje kolektivnog razumevanja umetnosti nego sama umetnost.

U istoriji kinematografije rano se primećuje zaokupljenost određenim osobinama umetničkih dela - dragocenost umetničkih predmeta postaje fokus u razvoju dramskog zapleta.

U različitim žanrovima, ličnost umetnika obično se prikazuje kao nestalna, prevrtljiva figura kojoj je dopušteno da podriva društvene norme i koja se izvrgava smehu, izaziva strah i uliva poštovanje.

Iz mnogih takvih narativa, Fade In 2 uzima umetničke predmete, dodeljujući im status koji su prethodno imali na ekranu, istovremeno ukazujući na trenutke borbe za prevlast različitih medijskih formi.

Fade In 2 iznova promišlja prvobitnu izložbu Fade In, a nagomilana istorija prostora Galerije-legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića dodatno podupire ambiciju izložbe da preoblikuje galeriju i dodeli joj novu ulogu, ulogu pozornice za izvođenje dramskih scena.

Radovi autora Darje Bajagić, Aleksandre Domanović i Siniše Ilića istražuju kanon srpskog i jugoslovenskog filma, omogućavajući stapanje filmskih, društvenih i političkih istorija.

Osim radova prikazanih na izložbi u Švajcarskom institutu u Njujorku, autora Brisa Delsperžea, Dore Budor, Matisa Gasera, Bertrana Levijea, Kristijana Markleja, Karise Rodrigez i Ejmi Sigl, Fade In 2 predstavlja i nove radove Danai Anesijadu, Dajge Grantine, Rodriga Mateusa, Benjamina Ramireza Pereza i Tobijasa Špihtiha.

Izvori i arhivski materijal koji su umetnici imali na raspolaganju prilikom stvaranja novih radova bili su filmovi Rondo (1966) i Kolekcionarka (1967), zatim Ksandu (1980) i Rizičan posao (1983), te Žena sa krajolikom (1976), Princezini dnevnici (2001) i Dosije Iks (1993-2002).

Izložba će biti otvorena do 21. avgusta.

 

 

 

Počinje EXIT 2017.

Istočnoevropske filmske poslastice na Palićkom festivalu

“Novi tvrđava teatar”: Basara podiže zavesu

„Sofest“ od 4. do 8. jula u znaku „Skupljača perja“

Ivo Pogorelić se vraća u Beograd

Festivalu ukinuta sredstva zbog Frljića, građani donirali

Marinković: Pijavice naših života su svuda oko nas

Beogradski letnji festival od 23. juna do 23. jula

Svetski mediji i domaće zvezde: Najbolji je „Egzit“

Bisera, Vasil, Rambo, Darko, Kendi na „Nišvilu 2017“

Uroš Đurić: Živimo u rasulu

Bitef: Spektakl na "Olimpu"

Kultura odbrana od globalizma

Okupacija kulture

Nagrade prave lažnu sliku

Milioni za tehno žurke, pare i za koncerte!

62. Sterijino pozorje: Kukavičluk ili spinovanje?

Pištalo: Mladi na Zapadu život počinju kao robovi

Legendarni Džimi Barka još živi

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis