glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

eu-zastava- migranti11 piranski zaliv
ds_godisnjica lgbt telefon7 tvrdjava teatar lajovic11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Istočnoevropske filmske poslastice na Palićkom festivalu

 

izvor : agencije  foto:

04.07.2017.

 

palic

Iz programa, koji će biti prikazan u subotičkom bioskopu „Evrosinema“, organizatori izdvajaju prvi dugometražni igrani film slovačkog reditelja Đerđa Krištofa Aut, premijerno prikazanog u programu Izvestan pogled ovogodišnjeg Festivala u Kanu.

Priča prati Agoštona, porodičnog čoveka u svojim pedesetim koji gubi posao u elektrani i odlazi da luta po Istočnoj Evropi u nadi da će pronaći novi posao i ispuniti svoj san - upecati veliku morsku ribu, ali putovanje ga upliće u more bizarnih dogodovština gde upoznaje druželjubivu ženu, prijatelja Rusa sa neprijateljskim namerama i tužnog plišanog zeca bez ušiju.

Biće prikazan i estonski film Novembar reditelja Rajnera Sarneta koji je nagrađen na Palićkom filmskom festivalu 2011. godine za adaptaciju romana Idiot F.M. Dostojevskog.

Ostvarenje Novembar je snolika mešavina paganske magije, crnog humora i romanse, nagrađena na festivalu Tribeka za najbolju fotografiju.

Slavni češki reditelj Bogdan Slama će se predstaviti komičnom dramom Baba led, takođe nagrađenom na Tribeka festivalu, ali za najbolji scenario.

Film prati gospođu Hanu koja nakon muževljeve smrti živi sama u vili. Njena dva sina sa porodicama su prestala da je posećuju, a ona upoznaje zanimljivog čoveka Bronu koji je uvodi u svet zimskog plivanja na otvorenom i između njih se rađa ljubav.

Hrvatsku, kao zemlju u fokusu ovogodišnjeg Palićkog festivala, predstavlja Ne gledaj mi u pijat rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine.

Iz Rumunije dolazi novi film Radu Judea Srca sa ožiljcima, a ostvarenje Najsrećnija devojka na svetu istog reditelja je 2009. godine na Paliću nagrađenom Zlatnim tornjem za najbolji film.

Srca sa ožiljcima je zanimljiva priča o Emanuelu, koji se u sanatorijumu zaljubljuje u jednu pacijentkinju, ali pokušava, kao i ostali pacijenti da živi život punim plućima dok njihova tela polako posustaju (a umovi se ipak ne predaju).

U okviru selekcije Paralele i sudari biće takođe prikazan poljski film Poslednja porodica o legendarnom slikaru Zdzislavu Beksinskom, njegovoj ženi Zofiji i njihovom sinu Tomašu, cenjenom muzičkom kritičaru i prevodiocu.

Tu je zatim mađarsko ostvarenje „1945“ čiji zanimljiv zaplet nastaje nakon misterioznog susreta dva stranca u crnom na jednoj železničkoj stanici, kao i crnogorsko-srpska koprodukcija Igla ispod praga, rediteljski debi Ivana Marinovića.

Publika će gledati i komediju Istočni biznis o dva prijatelja iz Moldavije koja imaju nekoliko ingenioznih ideja kako da zarade novac, ali i iščašeni dokumentarac Life Is Be o dva Nemca koja žive u napuštenoj fabrici u istočnoj Gruziji.

Na predstojećem 24. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.

Predfestivalski program počeo je juče selekcijom Best of Europe 2016 u okviru koje će u subotičkom bioskopu „Evrosinema“ biti prikazani naslovi koji su obeležili prošlu godinu: Toni Erdman, Druga strana nade, Ja, Danijel Blejk, Matura, Najsrećniji dan u životu Oli Makija, Raj iHulijeta.

Žiri selekcije „Paralele i sudari“

O nagradi za najbolji film u programu Paralele i sudari odlučivaće žiri kritike koji čine filmski novinari i kritičari: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

 

 

 

Novi tvrđava teatar”: Basara podiže zavesu

„Sofest“ od 4. do 8. jula u znaku „Skupljača perja“

Ivo Pogorelić se vraća u Beograd

Festivalu ukinuta sredstva zbog Frljića, građani donirali

Marinković: Pijavice naših života su svuda oko nas

Beogradski letnji festival od 23. juna do 23. jula

Svetski mediji i domaće zvezde: Najbolji je „Egzit“

Bisera, Vasil, Rambo, Darko, Kendi na „Nišvilu 2017“

Uroš Đurić: Živimo u rasulu

Bitef: Spektakl na "Olimpu"

Kultura odbrana od globalizma

Okupacija kulture

Nagrade prave lažnu sliku

Milioni za tehno žurke, pare i za koncerte!

62. Sterijino pozorje: Kukavičluk ili spinovanje?

Pištalo: Mladi na Zapadu život počinju kao robovi

Legendarni Džimi Barka još živi

 

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis