glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

BRISEL_ stejt d. izbori8888
mladi av000 Skup-u-PKS palic00 Rajko-Grlic novak-djokovic-2

Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija u prvom „šeširu”      

izvor: agencije  foto:                                                                                          22.07.2019.

 Fiba_top 22

 

Danas u Minhenu održaće se žreb za Evropsko prvenstvo košarkaša 2021. godine koje zajedno organizuju Nemačka, Češka, Gruzija i Italija (domaćini grupa) s tim da će se finalni deo šampionata igrati u nemačkom gradu Berlinu. Naša reprezentacija – evropski, svetski i olimpijski viceprvak – nalazi se u najkvalitetnijem, prvom „šeširu”, u kojem su i Španija, Francuska i Litvanija.

U kvalifikacijama će učestvovati 32 nacionalna tima, razvrstana u osam grupa (u svakoj po četiri) iz kojih će se po tri najbolja plasirati na „Evrobasket 2021” na kojem učestvuje 24 reprezentacija. I domaćini šampionata igraće u kvalifikacijama, ali van konkurencije, što znači da će iz njihovih grupa po dve najbolje selekcije izvaditi vizu za prvenstvo.

Za sada su poznati sastavi sedam „šešira”, sastavljenih na osnovu rang-liste Svetske košarkaške federacije (FIBA), a osmi će biti kompletiran po završetku poslednje runde predkvalifikacija koje se igraju ovog avgusta i u kojima se 12 selekcija bori za preostala četiri mesta u kvalifikacijama.

Prvi „šešir” čine: Španija, Francuska, Srbija, Litvanija. U drugom su evropski prvak Slovenija, Grčka, Hrvatska i Rusija, u trećem – Italija, Letonija, Turska i Ukrajina, četvrtom – Finska, Nemačka, Češka i Poljska, petom – Gruzija, Crna Gora, Belgija i Izrael, šestom – Mađarska, Bosna i Hercegovina, Holandija i Makedonija, sedmom: Estonija, Bugarska, Švedska i Austrija.

Za ulazak o osmi „šešir” u avgustu će se takmičiti, Albanija, Belorusija, Danska (E grupa predkvalifikacija), Slovačka, Kipar, Rumunija (F grupa), Luksemburg, tzv. Kosovo, Velika Britanija (G grupa), Švajcarska, Portugalija, Island (H grupa).

Žreb će biti poludirigovan, tako da će ekipe iz prvog šešira biti žrebane u grupe A, C, E i G, zajedno sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira, a timovi iz drugog šešira – u grupe B, D, F i H, sa ekipama iz trećeg, šestog i sedmog šešira.

U jednoj grupi može da se nalazi samo jedan domaćin šampionata. Kao i u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini 2019, Fiba je odredila „prozore” (termine) usred košarkaške sezone (nalik Uefi i Fifi u fudbalu), s tim da Fiba za razliku od Uefe nije vlasnik najvećeg klupskog takmičenja, što znači da ćemo najverovatnije opet gledati reprezentacije bez njihovih najboljih igrača. Pošto nije na pomolu dogovor Fibe i Evrolige o usklađivanju kalendara.

Termini kvalifikacija su 17–25. februar 2020, 23. novembar –1. decembar 2020. i 15–23. februar 2021. Svaka reprezentacija igraće u svakom „prozoru” po dve utakmice.

Pet gradova ugostiće učesnike Evropskog šampionata. Domaćini grupa biće Prag (Češka), Tbilisi (Gruzija), Talin (Estonija) i Keln (Nemačka). Završnica je u Berlinu.

 

 

Košarkaši Srbije počinju pripreme za Mundobasket

Teodosić u Virtusu za 6.5 miliona evra

ABA liga bez sigurnog mesta u Evroligi od 2020. godine

Mijailović o dugu, budžetu, timu, odnosu KK i FK: Obezbeđeni iznos najviši u istoriji kluba

Sigurnom igrom do bronze

Košarkašice Srbije u četvrtfinalu EP bolje od selekcije Švedske

Marjanović novi saigrač Dončića

Košarkašice protv Švedske za polufinale EP

Gudurić na putu za Memfis

Đordjević saopstio spisak: Precrtani Nedović i Kalinić/Nedović: Jesam razočaran, nisam iznenađen

Partizan, ipak, u Evrokupu/Mijailović: Evrokup motiv više, Partizan na dobrom putu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button