glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

protesti000 parlament-BiH2 Ana Brnabic11
zastave3 migranti TurkStream msp4 novak333333 sale22222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlast i opozicija u Srbiji jedinstveni: Nema dijaloga    

izvor: agencije  foto:                                                                            19.03.2019.

protesti33333 

Svi su izgledi da je u narednom periodu mala verovatnoća za dijalog vlasti u Srbiji i dela opozicije koja duže od tri meseca protestuje. Nakon nasilnog subotnjeg upada u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) i nedeljne višesatne blokade zgrade predsednika Republike, lideri Saveza za Srbiju ne odustaju od radikalizovanih zahteva za ostavke najviših nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti, odbijajući svaki mogući dijalog sa njima.

Na drugoj strani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponavlja da sa nezadovoljnim građanima u protestu hoće, ali da sa trojicom čelnika ovog opozicionog saveza - Boškom Obradovićem, koga naziva fašistom, kao i Draganom Đilasom i Vukom Jeremćem, koje redovno etiketira kao tajkune i lopove, neće da razgovara.

Čelnik ekstremno desnog pokreta „Dveri“ i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović, koji je predvodio nasilni upad u zgradu Radio-televizije Srbije i, dan kasnije, blokadu sedišta predsednika Srbije, a koji je, prema mišljenjima mnogih, time preuzeo dirigentsku palicu protesta, sada već neskriveno opozicionih, rekao je da će demonstranti ponovo pokušati da uđu u zgradu RTS, budući da, kako je naglasio, nijedan od zahteva nezadovoljnih građana javni medijski servis nije ispunio.

Takođe je najavio da će jedna od narednih protestnih šetnji biti usmerena ka sedištu Televizije Pink, koju je opisao kao „srce propagande ove vlasti“.

Željko Mitrović (vlasnik TV Pink, prim.aut) je sledeći koji će morati da odgovara za sve ono što je uradio do sada, i u sferi kriminalnih aktivnosti i onoga što se dešava na televiziji Pink, u srcu propagande ove vlasti i napada na sve koji drugačije misle od Aleksandra Vučića“, rekao je Obradović, dodavši da se još uvek ne zna autor spota protiv ubijenog kosovskog političara Olivera Ivanovića koji je danima emitovan na Televiziji Pink, čime je, kako je naveo, praktično pripremano Ivanovićevo ubistvo.

Istovremeno je još jedan lider Saveza za Srbiju, Borko Stefanović, čelnik Levice Srbije, odbacio i teoretsku mogućnost dijaloga sa vrhom vlasti Srbije. Za RSE je rekao da zahtevi ostaju isti, između ostalog: slobodni i fer izbori i ostavke nosilaca najviših državnih funkcija. Da bi to ostvarili, dodao je, nastaviće sve vrste pritiska, izbegavajući bilo kakva nasilje jer je, kako je naveo, to upravo ono što vlast želi.

Spremni smo da razgovaramo sa svim predstavnicima sistema ovog režima da se ti uslovi što pre implementiraju i omoguće – ne sa njim lično (Aleksandrom Vučićem, prim. aut), već sa institucijama koje su nadležne da sprovedu slobodne i fer izbore, oslobode medije i u najkraćem roku omoguće jasne, vidljive, ostavke nosilaca najviših državnih funkcija. Vi morate razgovarati sa nekim ko vodi RIK (Republička izborna komisije, prim. aut), sa ljudima nadležnim za sređivanje biračkih spiskova, za raspuštanje REM-a (Regulatorno telo za elektronske medije, prim. aut), sa onima koji će implementirati dogovor vezan za Javni servis i za ostale televizije s nacionalnom frekvencijom“, kaže Stefanović.

Pitali smo ga i može li bar da zamisli eventualni dijalog između delegacije nezadovoljnih građana koji čine nestranački deo protesta i Aleksandra Vučića.

To je nemoguće, zato što ćemo se za sve zajednički dogovoriti. Dakle, neće tu biti podela na predstavnike građanskog protesta, a da stranke budu izuzete iz toga. Ako se postigne dogovor, a hoće, mi ćemo to učiniti zajedno“, odgovara Stefanović.

Lideri Saveza za Srbiju neće, dakle, dijalog sa Aleksandrom Vučićem, ali neće ni on sa njima, što je još jednom ponovio nakon dramatičnih zbivanja tokom proteklog vikenda:

Sa građanima sam uvek spreman da razgovaram, nisam spreman da razgovaramo sa ovom trojicom (Obradovićem, Đilasom i Jeremićem) iz dobro poznatih razloga. Ne želim da razgovaram, osim ako ne budem zakonom primoran...i za to sam spreman da platim političku cenu. Sa fašistima ne razgovaram“g, kazao je Vučić novinarima dan nakon blokade Predsedništva Srbije.

Kako će se nasilni upad u zgradu Javnog medijskog servisa i blokada sedišta predsednika zemlje odraziti na građanske proteste i rejting lidera Saveza za Srbiju?

Neke ustupke vlast će verovatno napraviti, ali maksimalistički zahtevi Saveza za Srbiju u ovom trenutku nisu mnogo realni, ocenjuje za RSE Dušan Spasojević, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka.

Mislim da opozicija nema dovoljnu snagu da traži i da očekuje Vučićevu ostavku. Mislim da u nekom srednjoročnom periodu najviše što ona može da dobije jeste neka vrsta ustupaka u smislu promene uređivačke politike RTS-a, promene odnosa prema opoziciji u parlamentu ili promene odnosa tabloida koji su pod kontrolom Srpske napredne stranke, što bi srednjoročno moglo da uspostavi neku vrstu demokratičnijih odnosa u političkom sistemu, što bi onda povećalo šanse opozicije da dođe do većeg broja birača“, ocenjuje Spasojević i zaključuje da zahtevi da Vučić podnese ostavku kada ima stabilnu političku podršku, a kada opozicija nije u stanju da izvede na ulicu kritičnu masu, kada se ta masa, štaviše, smanjuje poslednjih nedelja – takvi maksimalistički zahtevi nisu posebno realni.

Savez za Srbiju je izrastao u najaktivniju opozicionu grupu, iako su od devet stranaka koje ga čine, parlamentarne samo tri – Demokratska stranka, Narodna stranka i „Dveri“. Sve opozicione partije koje čine Savez za Srbiju, napustile su parlament Srbije.

 

 

Protesti u Beogradu: Poen za opoziciju ili Vučića?

Brnabić: Ko su oni da bilo kome daju rokove

Srbija će štititi svoj narod na Kosovu,  Nećemo dozvoliti nasilje, oni koji krše zakon će odgovarati

Stefanović: Policija oslobodila RTS, jedna osoba privedena/Bujošević: Nasilnim upadom u RTS protesti izgubili legitimitet/Gradjani se razišli, policija ostala ispred RTS-a

Radikalizacija zahteva srpske opozicije

State Department: Problemi korupcije i slobode medija na Balkanu

Inicijatori NATO agresije na SRJ treba da odgovaraju

Srbija i Evroazijska unija usaglasile sporazum o slobodnoj trgovini

Priština protiv dijaloga, Srbija za mir i stabilnost/Mogerini će zakazati nastavak dijaloga čim Priština ukine takse/Haradinaj : Dijalog prekinut pre taksi

Radnici Folksvagena protiv novog pogona u jugoistočnoj Evropi

Koliko ima nacionalizma u protestima?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button