glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

balkan1 frontex mitrovica-rafovi
us pomoc aluminij korpa cirilica zvezda-suduva novak2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Komemoracija u Srebrenici

izvor: agencije  foto:                                                                                              11.07.2019.

srebrenica-komemoracija 

SREBRENICA - Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Potočari počelo je obeležavanje 24. godišnjice zločina nad Bošnjacima, koji se dogodio u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni UN.

Komemoraciji prisustvuje brojne delegacije među kojima su Karmel Ađius, Šefik Džaferović, Lars-Gunar Vigemark, Erik Nelson, Valentin Inzko, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić...

Uoči početka dženaze neki od zvaničnika BiH su dali izjave koje su se uglavnom odnosile na to da bi pravno trebalo urediti negiranje da se u Srebrenici dogodio genocid nad Bošnjacima.

Džaferović je s tim u vezi poručio da je negiranje genocida Milorada Dodika, kako je rekao, „sramotno i necivilizacijski”.

O istoj temi govorio je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark ističući da je odgovornost svih lidera u celom regionu da stvore atmosferu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje nedela, ali da, nažalost, u BiH takva politička klima još ne postoji, piše sarajevski portal Kliks, prenosi Tanjug.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović mišljenja je da je srebrenički genocid ogledalo u kojem bi svi Evropljani trebalo dobro da se pogledaju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su:

Ova tragedija nas još uvek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvek sećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji”.

Na Memorijalnom groblju u Potočarima danas će biti sahranjene još 33 žrtve ovog zločina.

Verski deo današnjeg programa predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

 

 

Slučaj Aluminij: Šta nakon gašenja?

Počeo samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Sarajevu

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta

Kineski put svile u BiH: Mnogo planiranog, malo ostvarenog

BiH prvi put ostala bez predstavnika u Vijeću Evrope

HRW o migrantskoj krizi u Bihaću: Zabrinjavajući razvoj situacije

BiH već osam mjeseci bez vlasti

Sarajevo sve udaljenije od Brisela

BiH bez preporuke EK za status kandidata, kritike Srbiji i Crnoj Gori

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button