glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori888 smak eu-srbija
posao crkva bosanski grb cenzus lajovic_2 filmovi-produkcije

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Preminula Neda Arnerić  

izvor: agencije  foto:                                                                                               12.01.2020.

neda

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je danas u 67. godini. Snimila je više od 100 filmova, odigrala četrdesetak uloga u pozorištu, a za svoj je rad dobila veliki broj priznanja.

Ulogom u filmu „San” iz 1966. godine postala je prva dečja filmska zvezda Jugoslavije, a jedna od njenih najbriljantnijih uloga bila je u filmu „Ko to tamo peva”, prenosi Tanjug.

U karijeri dugoj gotovo pola veka Neda Arnerić je ostvarila uloge koje se pamte u filmovima „Višnja na Tašmajdanu”, „Užička republika”, „Sutjeska”, „Valter brani Sarajevo”, „Varljivo leto '68”...

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka usledile su uloge u u „Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji „Policajac sa Petlovog brda”, koje su joj donele slavu i devedesetih.

Za ulogu Delfine u filmu „Ispravi se, Delfina” 1977. je dobila „Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli i nagradu Nagrada „Carica Teodora” na glumačkom Festivalu u Nišu.

„Zlatnu arenu” dobila je na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa -Praznik kurvi” reditelja Lordana Zafranovića, a dobila je nagradu „Pavle Vuisić” za životno delo.

Za svoja ostvarenja na filmu 2009. godine dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke”.

Neda Arnerić je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum” u Beogradu. Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije (2000-2004).

Prema prvim informacijama, glumica je pronađena u svom stanu na Vračaru, gde je pronašao brat koji je danas hteo da je obiđe.

Odlazak Višnje na Tašmajdanu

Neda je je već sa 16 godina upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesore Milenka Maričića. Diva glumišta važila je za lepoticu i seks simbol jugoslovenske kinematografije, prenosi Tanjug.

Međutim, nije završila jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije.

Njeni roditelji su insistirali da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe, te je glumica 1980. godine diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Neda se od malih nogu interesovala za razne vidove umetnosti. Balet je učila kod Danice Šetine koja je bila nastavnica i Lokici Stefanović, a sa 10 godina je počela da pohađa časove glume u grupi pokojnog glumca i reditelja, Bate Miladinovića.

Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda i sa 13 godina je snimila svoj prvi film „San” i postala je prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji.

Njen talenat je prvi uvideo reditelj Puriša Đorđević sa kim je nastavila da sarađuje.

Godine 1967. je dobila uloge u filmovima „Oh, divljino” i „Jutro” koje je takođe režirao Đorđević.

Tada se rame uz rame razvijala sa legendama glumišta Milenom Dravić, Ljubišom Samardžićem, Mijom Aleksićem, Ljubom Tadićem, i drugim velikanima.

Usledila je 1968. godina kada je snimila filmove „Saculatat”, „Višnja na Tašmajdanu” i „Podne”

. „Višnja na Tašmajdanu” ju je proslavila i smestila u vrh jugoslovenske glumačke scene.

Neda je postala kultna figura šezdesetih godina, a iako je imala samo 15 godina, odlično se snašla pored glumaca kao što su: Radmila Savićević, Čkalja, Velimir Bata Živojinović…c

Od 1969. godine je živela i radila u inostranstvu i po Jugoslaviji.

Roditelji su joj branili da započne međunarodnu karijeru, a često je isticala da im je na tome zahvalna.

Glumila je u filmovima „Cross country”, „Divlji anđeli” i „Vreme bez rata” …

Godine 1973. godine je dobila ulogu u filmu „Sutjeska”, gde je tumačila lik Jagode.

Gostovala je često i u šou programu „Obraz uz obraz” čiji su domaćini bili Milena Dravić i Dragan Nikolić.

Godine 1973. nastupa u filmu „Shaft in Africa” koji dobija status kultnog, a čuvene scene u kojima je naga načinile su je seks simbolom toga vremena.

Naredne godine ostvaruje uloge u filmovima „L' Erotomane” i „Užička republika” koji spadaju u najznačajnija ostvarenja u kojima je učestvovala. Nakon Snežane iz „Grlom u jagode”, Delfine u „Ispravi se Delfina” (za koju je dobila „Srebrnu arenu” u Puli” i „Caricu Teodoru” u Nišu”, kao i uloge u filmu „Ljubavni život Budimira Trajkovića” Neda je osvojila filmsku i televizijsku publiku širom regiona.

Nastavila je da niže uloge u „Gospođa ministarka”, „Nešto iz života” ,„Ko to tamo peva”, „Nedeljni ručak”, „Moj otac na određeno vreme”, „Priče preko pune linije” i „Južna staza”, te u legendarnom filmu „Varljivo leto '68” gde je tumačila ulogu lepe bibliotekarke Olje.

Godine 1988. godine je glumila u ostvarenjima „Osmi dan u nedelji” i „Haloa - praznik kurvi” reditelja Lordana Zafranovića. Film govori o burnom letovanju bračnog para iz Nemačke, Majre i starijeg profesora Manfreda, koje glume Neda i Stevo Žigon. Neda je za ovu ulogu dobila „Zlatnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli.

„Plaketu jugoslovenske kinoteke” za sva ostvarenja na filmu Arnerićeva je dobila 2009. godine, a već naradne nagradu „Pavle Vuisić” za životno delo.

Do 2016. godine, Neda Arnerić je snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.

Poznato je i da se glumica bavila politikom.

Arnerićevu je brat u februaru prošle godine, nakon smrti muža pronašao bez svesti pa je izvesno vreme bila zbrinuta na VMA, a četiri godine ranije pala je sa balkona svog stana.

Nedavno je govorila za medije da je to sve iza nje i da planira put u Indiju.

Imala je tri braka, a smrt trećeg muža, kako je priznala, nije mogla da preboli.

Saučešće ministra kulture

Srpska kultura smrću Nede Arnerić izgubila je svog dragocenog predstavnika, naveo je u telegramu saučešća ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.„Nesuđena balerina, diplomirana istoričarka umetnosti, Neda Arnerić se opredelila za film i pozorište donoseći srpskoj i jugoslovenskoj sceni umetnicu koja je više od pola veka plenila šarmom i snažnim glumačkim darom. Talentima, gracioznošću i eteričnom lepotom od prvih kadrova osvajala je srca domaće i inostrane publike. Nagrađivana i poštovana, ostvarila je sve što jedna glumica može da poželi”, naveo je Vukosavljević, prenosi Tanjug.U telegramu saučešća ministar podseća da je Neda Arnerić sa samo 13 godina glumila u svom prvom filmu „San” i kaže da je taj naslov obeležio čitav njen život u kome je srećna i uspešna živela svoj glumački i umetnički san.„Njena tanana emotivnost bila joj je ponekad prepreka u suočavanju sa grubostima svakodnevice ali je i s tom osobenošću stajala rame uz rame sa najvećim zvezdama našeg glumišta. Našu nezaboravnu Višnju sretaćemo i dalje na Tašmajdanima svojih snova”, naveo je Vukosavljević.

 

 

U Srbiji u 2019. snimljeno više od 50 međunarodnih filmskih ostvarenja

Svet odlazi u nepovrat, osim putnika sa mojih slika: Cile Marinković o delima posvećenim unuku

Omaž najboljem srpskom scenografu: Završava se snimanje dokumentarca o Miljenu Kreki Kljakoviću

Kusturica ne snima film o Jasenovcu

Svi smo mi pomalo Gustav

Ko sabotira "Djecu Kozare" i "Žutu kuću"?: Filmski centar Srbije treći put nije podržao film o stradanju srpskog naroda u NDH

Egzit na vrhu liste najvećih muzičkih festivala

Marković: Ljudi su postali užasne kreature

Gran-pri 25. FAF-a ostvarenju „Moj jutarnji smeh“

Očaj je moj glavni trik

Sto godina Ulusa

Iz Austrije u Beograd stiglo 30 hiljada knjiga

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button