glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

borel-av radnici888 izbori 33
moleban77 Aerodrom-tt mediji digitalizacija11 novak-tim novak-55555555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Kurti u skupštini o novoj vladi: Spreman sam da vodim dijalog sa Beogradom

izvor: agencije  foto:                                                                                                        03.02.2020.

kurti9

Sednica na kojoj Aljbin Kurti predstavlja svoj program trebalo je da počne u 11 časova, ali je početak sednice kasnio 40 minuta, javlja dopisnik RTS-a.

 

Aljbin Kurti je u uvodnom izlaganju predstavljajući program nove vlade izneo nekoliko prioriteta. Sa Srbijom ćemo primeniti potpuni trgovinski reciprocitet, rekao je mandatar za sastav vlade.

"Spreman sam da u potpunosti vodim dijalog sa Beogradom, stvoriću tim koji će se posvetiti tome", naglasio je Kurti.

Predložio je i lustraciju u svim sektorima koju treba sprovesti u roku od 24 meseca.

Najavio je da će vojna služba biti obavezna i trajaće tri meseca.

"Bićemo vlada koja će kažnjavati ratne zločine i agresiju, pripremićemo zakon koji će se baviti počinjenim ratnim zločinim i agresijom", rekao je Kurti.

Kurti će, kako kaže, na osnovu međunarodnih zakona i prava "pripremiti tužbu protiv Srbije za ratni zločin, genocid i agresiju".

Dodao je da će izvršiti pripreme društva za učlanjenje u NATO i obećao da nijedan pojedinac niti kompanija "neće biti jači od države".

Tokom predstavljanja programa, poslanica Demokratske partije Kosova je Kurtiju na rever okačila značku sa zastavama Kosova i Albanije.

 Kurti predložio i buduće ministre

Mandatar za sastav nove vlade Aljbin Kurti predložio je iz Srpske liste Dalibora Jevtića za ministra za povratak i zajednice i Ivan Milojević za ministra za regionalni razvoj.

Iz Demokratskog saveza Kosova predloženi su Anton Ćuni za ministra odbrane, Ljumir Abidžiku za ministra za infrastrukturu, Besian Mustafa za ministra poljoprivrede, Hikmete Bajrami za ministra prosvete, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Vljora Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta.

Iz pokreta Samoopredeljenje predloženo je da ministarstvo spoljnih poslova preuzme Glauk Konjufca, ministarstvo pravde Aljbuljena Hadžiu, ministarstvo finansija Besnik Bisljim, ministarstvo ekonomije Rozeta Hajdari, ministarstvo zdravlja Arben Vitia, ministarstvo za evropske integracije Bljerim Reka, dok je kandinat za ministarku uprave Emilija Redžepi.

Ako skupština izglasa Kurtijev predlog zamenici premijera biće Avdulah Hoti iz DSK i Haki Abazi iz Samoopredeljenja.

Veselji Kurtiju: Bežao si od rata kada smo se mi borili protiv Srbije

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji kritikovao je program i obraćanje mandatara Aljbina Kurtija, poručujući mu "da ne poznaje Kosovo niti ga voli".

Veselji je upitao Kurtija gde je bio "dok se OVK borila protiv srpskih snaga".

"Tražim da kažeš da li ćeš se boriti protiv Srbije i kako to da nemaš nijednog patriotu u svom kabinetu. Moraš da kažeš da li ideš u pregovore bez prethodnog izvinjenja Srbije i da li ćeš ukinuti takse na srpsku robu", poručio je Veselji, predsednik kosovske skupštine u prethodnom sazivu.

Istakao je da je "Kosovo domovina OVK i da niko ne može da ih razdvoji".

Veselji je podsetio Kurtija na ponašanje dok je bio u opoziciji. "Napadali ste najbolje policajce i kosovske institucije. Da li ćeš se preko Specijalnog suda boriti protiv Srbije ili vojnika OVK", upitao je Veselji.

Najavio je glavne inicijative koje će Demokratska partija Kosova pokrenuti u skupštini, zahtevajući odgovornost za najosetljivija pitanja na Kosovu još od rata.

"Otvorićemo i ovde razgovarati o svim sporazumima koje postignete u dijalogu kako bismo saznali istinu, postoji li izdaja ili ne? Ako krenete u dijalog bez izvinjenja Srbije, bez vraćanja kostiju svakog Albanca, kao što ste obećali, da li ste izdajnik ili ne? Razgovaraćemo o taksi koja je uvedena Srbiji. Da li ćete je ukloniti ili ne? Razgovaraćemo o čitavom bogaćenju na Kosovu, privatizaciji i raspisivanju tendera. Razgovaraćemo o zločinima komunista nad Albancima na Kosovu", naglasio je Veselji.

 

 

Srbija i Kosovo: Uz dijalog, i sporazumi stoje 'u mestu'

Samoopredeljenje nije za poslednju ponudu DSK-a, najavljuje nove izbore

U novu godinu, bez nove vlade

Konstituisana Skupština Kosova, sledi formiranje Vlade

Konstituisanje Skupštine Kosova bez dogovora Kurtija i Mustafe

Haradinaj: Kosovu ne treba „mini Šengen” sa Srbijom na čelu

Duple funkcije za predstavnike Srpske liste

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova bez dogovora

U Prištini teče rok za formiranje vlasti

Priština taksama zatvara vrata „malog šengena”

Godinu dana kosovskih taksi: Gubici u Srbiji i BiH, veća proizvodnja na Kosovu

Kurti: Srpska lista neće biti deo nove Vlade Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button