glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 sud11 skupstina666
eu_nezaposlenost3 Nikola-Spisric ebrd jahorina fb srbija1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda diže tenzije na KiM

izvor: agencije  foto:                                                                        24.01.2018.

skupstina kosova5

PRIŠTINA - Inicijativa 43 poslanika kosovske skupštine za ukidanje Specijalnog suda i danas je u centru pažnje prištinskih medija, koji pišu da u kosovskoj vladi, pre svega među Albancima, čije izjašnjavanje se očekuje, nema jedinstva po tom pitanju.

Skupštinsko Predsedništvo je, naime, poslaničku inicijativu o ukidanju Specijalnog suda dostavilo vladi na izjašnjavanje i dok predsednik parlamenta Kadri Veselji kaže da je pritom poštovan poslovnik parlamenta, premijer Ramuš Haradinaj smatra da to nije pitanje o kojem treba da se izjašnjava vlada.

Haradinaj je juče u Uroševcu rekao da vlada o toj inicijativi može da se izjasni i da se ne izjasni s obzirom na to da je inicijativa pokrenuta u parlamentu.

Vlada će ispoštovati sve standardne procedure, rekao je Haradinaj iako, kako tvrdi, koji god vlada stav da donese on neće biti relevantan.

Inače, Haradinaj, odnosno njegova Alijasa za budućnost Kosova je oduvek bila protiv formiranja Specijalnog suda za ratne zločine koje je na KiM počinila tzv. OVK.

Nedavno, Haradinaj je rekao da će podržati svaku odluku koju u vezi sa tom inicijativom donese kosovski parlament.

Prištinska Koha piše da u kosovskoj vladi nema jedinstva u vezi sa ukidanjem zakona o Specijalnom sudu, a portal Arbresh.info je objavio po ko zna koji put ponovljeni poziv Ambasade SAD u Prištini da se odustane od pokušaja ukidanja Specijalnog suda.

U pisanom odgovoru dostavljenom tom portalu, Ambasada je navela da poziva sve institucije, poslanika i političke lidere da napuste sve ideje o ukidanju ili ponovnom pregovaranju sa bilo kojim aspektom zakona o Specijalnom sudu.

Očekivanja prištinskih medija su da bi inicijativa o ukidanju Specijalnog suda i pitanje demarkacije sa Crnom Goru uskoro trebalo da dobiju epilog.

Blerand Stavileci, politički savetnik predsednika kosovske skupštine izjavio je za prištinsku Epoku da glavna pitanja, poput Specijalnog suda i demarkacije, treba što pre zatvoriti.

Rekao je da Kosovo i njeni narodi ne mogu biti taoce određenih politika, te da je građanima potrebna sloboda kretnja, radna mesta i partnerstvo sa razvijenim zemljama.

DSK se protivi ukidanju specijalnog suda i podržava demarkaciju”, izjavio je za Kljan Kosova sekretar tog saveza, Ismet Bećiri.

On je rekao da je njegova stranka protiv inicijative za ukidanje Specijalnog suda i podržava sporazum o demarkaciji za Crnom Gorom potpisan u leto 2015.

Bećiri je rekao i da je stav DSK predstavio predsedniku Evropske narodne partije Džozefu Dolu, tokom susreta u Strazburu.

Iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje saopštili su da neće glasati za ukidanje Specijalnog suda.

Poslanica tog pokreta, Albulena Hadžiju, za KTV je rekla da je razlog takvom stavu to što iza ove inicijative stoji kosovski predsednik Hašim Tači.

Prema njenim rečima, inicijativa poslanika za ukidanje Specijalnog suda „nije ozbiljna” jer se rukovodi ličnim razlozima.

Očekujemo od Hašima Tačija da ima ozbiljan pristup. Samoopredeljenje ne može podržati privatne inicijative “, dodala je ona.

 

 

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda vraćena kosovskoj vladi

Vučić  na Kosmetu, "poruka jedinstva i snage"

Nemački mediji: Sever Kosova je mafijaška crna rupa

Kosovska policija preuzela snimke sa sigurnosnih kamera/Drecun: Informacije o ubistvu Ivanovića da daju Kadri Veselji i Vašington/Mitrovica ispratila Ivanovića

Predsednik i Vlada Kosova osudili ubistvo Ivanovića/Misija OEBS-a osudila ubistvo lidera kosovskih Srba

Ubijen Oliver Ivanović

Pasoš za čekanje u redu

Komersant: Kosovo pod nevidjenim pritiskom Zapada zbog Specijalnog suda

Specijalni sud ili izolacija Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button