glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropska-unija pristina000 migranti444444
cg-eu2 stanovi bih1 srb-tur2 novak111 srb-spa

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Održan peti sastanak vlasti i opozicije   

izvor: agencije  foto:                                                                            09.09.2019.

Milan-Antonijevic

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) danas je održan peti po redu sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima na čijem su dnevnom redu bila pitanja biračkog spiska i izborne administracije.

Obraćajući se novinarima nakon višesatnih razgovora iza zatvorenih vrata, poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocenio je da je današnji sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije bio "veoma dobar" kao i da je "sve što se tiče biračkog spiska" u zajedničkim predlozima nevladinih organizacija poput CRTE ili CeSID-a, "naišlo na odobravanje i saglasnost učesnika skupa".

"Bilo je i povišenih tonova tokom rasprave ali to samo pokazuje da je učesnicima stalo da se odredjeni zaključci definišu. Naša je poruka učesnicima sastanka da nije sporno da gradjani Srbije mogu na slobodan i demokratski način da se izjašnjavaju na izborima, što potvrdjuju i misije stranih posmatrača", rekao je Orlić.

On je ocenio da je Srbija danas "bolja nego što je bila" i da se "svakog dana trudi da bude bolja nego juče".

"Danas postoji i volja da se u slučaju da ima dovoljno prostora, stvari vezane za izborni proces unaprede. Tako je već realizovano nekoliko preporuka OEBS-a ili CRTE poput preporuke o sprovodjenju obuke članova biračkih odbora", naveo je poslanik SNS-a.

Reagujući na zahtev Pokreta slobodnih gradjana da se ministri obavežu da će biti sprovedeno ono što kao preporuke iznesu predstavnici NVO, Orlić je naveo da "ne treba bilo ko da očekuje ili tera" vladajuću većinu da radi mimo zakona.

Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner SPS-a Djordje Milićević ocenio je da dijalog na FPN-u "gubi smisao" jer se kako je rekao, od vladajuće većine traži da se izjasni o preporukama NVO o izbornim uslovima dok se postavlja pitanje šta je sa delom opozicije, oličenom u Savezu za Srbiju, koji bojkotuje te razgovore i institucije sistema.

"Jasno je da deo opozicije ove razgovore shvata kao šalu, kao način da izigraju javnost i predstave sebe kao žrtvu. Srbija neće nasedati na takve gubitničke trikove", naveo je Milićević.

On je dodao da su pojedine preporuke nevladinih organizacija o izbornim uslovima prihvatljive za SPS, ali i da ima onih koje su "rigidne i neprihvatljive".

"O njima ćemo razgovarati unutar stranke kao i sa partnerima iz SNS-a a sve odluke će biti donete u parlamentu", kazao je Milićević ne želeći da kaže o kojim se konkretno preporukama radi, što je opravdao poštovanjem pravila organizatora dijaloga.

Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine izrazio je zadovoljstvo što se na današnjem sastanku pričalo i o Vojvodini ali i zbog kako je naveo, činjenice da su se na temu biračkog spiska čuli "dobri i kvalitetni stavovi predstavnika vlasti i opozicije".

"Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna što je došlo do dijaloga ali je i važno da se on vodi u institucijama sistema. Srbija nema vremena za čekanje, izbori će biti održani za nekoliko meseci i vreme je da se i vlast i opozicija uozbilje", rekao je Marton.

Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka kazao je da je cilj te stranke da u dijalogu otvori proces rešavanja "otvorenih pitanja izmedju Srbije i Sandžaka" dok je Djordjo Žujović iz Liberalno demokratske partije ocenio da "još uvek nema političke volje da se stvari pomere sa mrtve tačke".

"Nisu nam potrebne strane diplomate da presudjuju o našim problemima. Koren tih problema je u vlasti, jer od volje jednog čoveka zavisi da li ćemo imati normalne izborne uslove ili bojkot opozicije. Predstavnici vlasti još uvek ne mogu da odluče da li će prihvatiti predloge sa ovih sastanaka, a dok se to ne desi, ne možemo reći da smo se pomerili sa mrtve tačke", kazao je Žujović.

Naredni sastanak u okviru dijaloga predstavnika vlasti i opozicije biće održan 19. septembra na FPN-u a po rečima jednog od organizatora skupa, izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića, tema sledećeg sastanka biće biračko pravo.

 

 

Proširenje EU štiti Balkan od ruskog uticaja

Srbija "izgubila" ceo grad veličine Kikinde prošle godine

Jovanović (LDP): Predložio sam formiranje prelazne vlade jer je bojkot katastrofalan

Cene nekretnina u Srbiji podižu jeftini krediti

Đilas: Uhapšeni na osnovu odluke Vučića/Brnabić: Nije politički progon Đilasa

Mekalister: EU spremna da podrži dijalog vlasti i opozicije u Srbiji

Meso iz Srbije još pod embargom Rusije, u najavi zabrane za voće

Članstvo u EU podržava 53 odsto građana Srbije

Koliko je sporazum Srbije i Evroazijske unije 'značajan'?

Vučić: U najboljem slučaju nastavak dijaloga sa Prištinom u decembru

Stejt department: Srbija ohrabrena da obnovi dijalog sa Kosovom

Zelenović: Vlast da promeni članove REM-a do 15. septembra ili bojkot izbora

Srpska ekonomija plaća političku cenu

„Miloš Veliki” će promeniti lice Zapadne Srbije

Zašto sporo rastu najniže plate u regionu?

Vuletić: U Srbiji nije detektovano ništa iz Rusije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button