glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

si-av dodik8888 izbori bih
komicar sns1 oktobarski-salon03 olga77 bjelica11 nenad-perunicic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU/Šta su međunarodni posmatrači vidjeli na izborima

izvor: agencije  foto:                                                                                              09.10.2018.

osce 

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han ukazali su u zajedničkom saopštenju da su na izborima 7. oktobra gradjani BiH glasali za političke vlasti koje će morati da rade na brojnim izazovima pred njima i da odvedu zemlju dalje na putu ka Evropskoj uniji. "Ovaj novi mandat može da bude šansa za političke vodje da pokažu kako svojim gradjanima tako i EU obnovljenu posvećenost i odlučnost da se ide dalje u svim reformama potrebnim da se napreduje na putu EU," navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana objavljenom danas.

Kako su naveli, gradjani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo na miran i organizovan način.

Prema preliminarnim nalazima Misije za posmatranje izbora OEBS-a i ODIHR-a, izbori održani u BiH su bili istinski konkurentni mada su bili označeni daljom podelom duž etničkih linija, navodi se u saopštenju.

Pravni okvir u zemlji uglavnom je pogodan za održavanje demokratskih izbora ali ostaju veliki dugoročni nedostaci, navodi se u saopštenju i izražava očekivanje da će predlozi OEBS-a i ODHIR-a biti sprovedeni "bez odlaganja" da bi se popravio izborni proces.

"Očekujemo da politički lideri krenu sa formiranjem vlada na svim nivoima kroz konstruktivan zajednički rad u interesu gradjana svoje zemlje", rekli su Mogerini i Han u saopštenju.

Oni su dodali da će takodje biti važno formiranje Doma naroda federacije u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i pozvali sve političke vodje da preuzmu svoje odgovornosti.

Sprovodjenje efikasne primene odluka birača na opštim izborima biće uzeto u razmatranje u Mišljenju o zaslugama aplikacije BiH za članstvo u EU koje Komisija priprema, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da, kada je podnela zahtev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, BiH je donela stratešku odluku da nepovratno krene na put EU integracija i da podrži i promoviše vrednosti EU.

"EU nastavlja u potpunosti da podržava i bude uz Bosnu i Herzegovinu, njene institucije i njene gradjane", zaključuje se u saopštenju.

Šta su međunarodni posmatrači vidjeli na izborima

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini, prema mišljenju međunarodnih posmatrača, održani su u konkurentskom okruženju, međutim, međuetničke podjele i nepovjerenje ostaju ključni faktori koji se moraju mjenjati. U preliminarnom izvještaju, Međunarodna izborna posmatračka komisija, naglasila je da nedostaci u pravnom okviru nisu promjenjeni, jer reforme nisu provedene zbog političkih nesuglasica.

Biračima u Bosni i Hercegovini ponuđen je širok izbor opcija, no prema onom što su međunarodni posmatrači uočili, kandidati se nisu fokusirali na kvalitetne programe, već na širenje straha i međusobne napade. Kampanja je uglavnom bila podjeljena po etničkim linijama. Međutim, ono što je ključno, kaže Mavroudis Voridis, specijalni koordinator i vođa kratkoročne posmatračke misije OSCE, jesu pravni nedostaci koji nisu uklonjeni, ni refome koje nisu provedene.

I dalje ostaju značajni dugotrajni nedostaci, jer su ustavne i izborne reforme kočene političkim zastojima. Posebno treba istaći da su ograničenja na pravo kandidovanja po osnovu etničke pripadnosti i prebivališta suprotna opredjeljenjima OSCE-a, Vijeća Evrope i ostalim međunardonim standardima. Presuda Evropskog suda za ljudska prava i dalje nisu sprovedena, a formiranje entitetskih i državnih institucija, nakon ovih izbora je upitno, jer odluka Ustvanog suda nije provedena“, upozorio je Voridis.

Medjunarodna izborna posmatračka komisija

Jedan od zaključaka međunarodnih posmatrača je i da su “složenost i nedostaci postdejtonskog sistema trebali biti davno rješeni“.

Osmi po redu Opšti izbori u BiH održani su u atmosferi političke stagnacije i nedovoljnog ekonomskog rasta, dok je istovremeno stanovništvo u BiH razočarano radom institucija.

Naši posmatrači su primjetili da je glasanje proteklo mirno, da su glasači slobodno glasali, bez ikakavih pritisaka. Međutim, ponovo je došlo do određenih kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima u pogledu diskriminacije u etnicitetu. Moram da izrazim razočarenje jer su kampanje ostale i dalje segmentirane“, rekla je šefica delegacije Parlamenatrne skupštine Vijeća Evrope Dame Cheryl Gillan.

Sloboda govora, kretanja i udruživanja uglavnom su poštovane tokom kampanje. No, kandidati su u kampanju pribjegavali negativnim sadržajima, koji su izazivali razdvajanja, podjele i svodili se na okrivljavanje protivnika. Tako je kampanju ocjenila Pia Kauma, šefica delegacije Parlamentarne skupštine OSCE-a. No, uočila još nekoliko stvari.

Upitno je finansiranje kampanja. Regulatorni okvir ne omogućava transparentnost i odgovornost u pogledu finansiranja kampanja. Želim da pomenem samo jednu nedosljednost. Dozvoljene su donacije u gotovini i nema nekog posebnog zahtjeva da sve finansijeske transakcije budu putem računa koji su posebno odvojeni upravo az potrebe kampanja“, objasnila je Kauma.

Frank Engel, član Evropskog parlamenta, izjavio je kako su izbori bili dobro organizovani, ali kako bi se određene procedure mogle pojednostaviti. Istakao je da je BiH i dalje na vrhu spiska prioriteta Evropskog parlamenta.

Ono što smo čuli sinoć i tokom izbora nas ne ispunjava pretjeranom nadom. Evropski parlament nastavit će se baviti ovom zemljom. Mi ne želimo dva i po sagovornika, već jednog čovjeka, bilo gdje on bio, u Banjoj Luci, Sarajevu ili Mostaru. Ako oni planiraju služiti vlastitim interesima, vlastitim etničkim grupama oni treba ponovo da razmisle o onome šta će to predstavljati za zemlju. Moramo spomenuti sve ljude koji traže svoja prava na ulicama. Nadam se da neće doći do druge runde izbora na ulicama, jer to bi radilo u korist onih koji žele da vide nefunkcionalnu BiH koja neće biti dio Evropske unije. Želimo BiH vidjeti kao zemlju od 3,5 miliona jedinstvenih građana koji su dio EU", naglasio je Engel.

Međunarodna izborna promatračka misija se sastoji od blizu 320 posmatrača iz 43 zemlje. Tokom izbornog procesa u Bosni i Hercegovini uočili su i ovisnost medija o političkim i poslovnim interesima, što je uticalo na uređivačku politiku. Ukazali su da je, recimo, javni emiter Republike Srpske značajnije pratio samo jednog od kandidata.

Međunarodni posmatrači su iskazali zabrinutost i zbog tačnosti Centralnog biračkog spiska, naročito u pogledu preminulih birača koji su ostali na listi. No, ocjenili su da je Centralana izborna komisija bila efikasna tokom izbora.

Međunarodni posmatrači su apelovali na vlasti u Bosni i Hercegovini da ne gube vrijeme i da se odmah posvete postizanju određenih reformi.

 

 

CIK BiH: Najviše glasova osvojili Dodik, Komšić i Džaferović

Strah u BiH od novih granica na Balkanu

'Armija' kandidata za izbore u BiH

Stotine novih izbjeglica i migranata ulaze u BiH

Sve više novinara u politici

Merkel: Nema promena granica na Balkanu

BIH ipak postaje centar za migrante?

Sve veći problemi migranata na novoj balkanskoj ruti

Izetbegović: Hrvatska lagala EU da nema nikakav spor s BiH oko mora

Vlasti se prepiru, građani BiH nude pomoć migrantima

Radončić zvanično kandidat za člana Predsedništva BiH

Politike podjela ne vode BiH u EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button