glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu4 migranti222 skupstina rs
vojska rs cg-srb hirurzi Dzipsi kings zvezda_5 novak99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Merkel: Nema promena granica na Balkanu

izvor: agencije  foto:                                                                                              13.08.2018.

merkel-zvizdic 

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu, posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, da na Balkanu neće biti promena granica i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja".

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za medije navela da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje imaju perspektivu članstva u EU i ukazala na značaj saradnje medju zemljama tog regiona, prenosi regionalna televizija N1.

"Ukupno gledajući, saradnja na Zapadnom Balkanu se poboljšala. Ohrabrujemo lidere zemalja regiona da što bliže saradjuju. Razgovarali smo i o migrantskoj krizi, uradićemo sve da pomognemo BiH u rešavanju tog problema i zahvaljujemo se na humanom tretiranju migranata", kazala je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da bi znatan ekonomski razvoj BiH doveo da smanjenja odlaska mladih iz zemlje i da Nemačka tu ima veliku ulogu kako jedan od najznačajnijih partnera BiH.

"Mi smo vladu (Savet ministara BiH) i pojedine odgovorne osobe ohrabrili da požure sa odgovorima na Upitnik. Što se tiče izbornog zakona, važan je kompromis svih strana. Još je veći značaj izmena krivičnog zakona i tu imamo pravnu prazninu. Mora se ojačati borba protiv korupcije, kriminala i terorizma", dodala je Merkel.

Zvizdić je rekao da su najznačajniji prioriteti BiH integracije u EU i NATO.

"Najvažniji spoljnopolitički ciljevi BiH su evropske integracije i NATO, a bez nemačke incijative 2014. godine ne bi bili mogući ovako dinamični pozitivni procesi na našem putu ka EU. Taj put nema alternativu, a sve obaveze u vezi agende smo okončali. Brzo ćemo dati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika kako bismo što pre dobili status kandidata", kazao je Zvizdić.

On je dodao da se BiH zalaže za proces pomirenja u regionu, ali da on mora da bude zasnovan "na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Naveo je da pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) predstavlja "važnu poruku za jačanje bezbednosti u BiH i celom regionu", da su svi ekonomski parametri BiH "u stalnom porastu" i da je potrebno sprovesti "brojne reforme" u cilju poboljšanja socijalne stabilnosti.

Zvizdić je pozvao nemačke firme da nastave s investicijama u BiH, ali i da ih pojačaju, navodeći da njegova zemlja ima "dobre resurse i kvalitetnu radnu snagu".

 

 

BIH ipak postaje centar za migrante?

Sve veći problemi migranata na novoj balkanskoj ruti

Izetbegović: Hrvatska lagala EU da nema nikakav spor s BiH oko mora

Vlasti se prepiru, građani BiH nude pomoć migrantima

Radončić zvanično kandidat za člana Predsedništva BiH

Politike podjela ne vode BiH u EU

BiH i Crna Gora pod nadzorom State Departmenta zbog trgovine ljudima

Zašto građani BiH sve manje žele u EU?

Predizborno obećavanje boljeg sutra

Narušena bezbednost u BiH zbog migranata

Neophodna biometrijska baza podataka o migrantima

Čović ponovo kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button