glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

makron9 protest- milo6666
lutovac cerar11 faf2 sasa baraz aids

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Lukašenko u poseti Beogradu

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             03.12.2019.

lukasenko-vucic

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavio je u utorak posetu Srbiji, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a najavljeno je i da će se tokom dana obratiti poslanicima u Skupštini Srbije.

Beloruskom predsedniku je priređen svečani doček ispred Palate Srbija u Beogradu, posle čega su dvojica predsednika počeli razgovore u četiri oka. Nakon toga sledi i plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Prema najavi, Lukašenko i Vučić će razmeniti i potpisana bilateralna dokumenata, nakon čega će se obratiti medijima.

Takođe, Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizuje i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Lukašenko je u ponedeljak doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vučić. Oni su potom položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Predsednici Belorusije i Srbije Lukašenko i Vučić poslednji put su se susreli u Minsku u Belorusiji u junu 2019. godine. Tada se Vučić zahvalio Lukašenku na tome što Belorusija nije priznala Kosovo, kao i na donaciji četiri polovna MiG-a 29 i niskim cenama za njihov remont.

Belorusija je Vojsci Srbije donirala četiri polovna aviona MiG-a 29, koji su u februaru 2019. predstavljeni u Belorusiji. Oni će, prema ranijim najavama zvaničnika, Srbiji biti isporučeni početkom 2021. nakon remonta i modernizacije.

Detalji ove donacije, međutim, za javnost su nepoznati jer je Ministarstvo odbrane Srbije ugovore o donaciji vojne opreme označilo kao "tajne".

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Ministarstvu odbrane Srbije u avgustu 2019. sa zahtevom za kopije ugovora o donaciji Belorusije Vojsci Srbije četiri polovna aviona MIG-29 u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo je u svom rešenju u septembru 2019. odbilo da dostavi kopije dokumenata navodeći kao razlog da traženi ugovori "sadrže strane tajne podatke odnosno podatke koji su Republici Srbiji povereni od strane druge države, uz obavezu da ih čuva kao tajne".

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Belorusije najavio je u junu 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se sastao sa beloruskim ministrom odbrane Andrejem Ravkovom. Ovaj susret organizovan je tokom održavanja zajedničke vojne vežbe Rusije, Belorusije i Srbije "Slovensko bratstvo – 2019“, u kojoj pripadnici Vojske Srbije učestvuju od 2015. godine.

 

 

Lutovac optužuje "centre moći" u Gradskom odboru, omladina čeka objašnjenje

Srbija očekuje da otvori nova pregovaračka poglavlja u decembru

Cerar: Evrointegracije glavni projekat

Kazna doživotnog zatvora danas stupa na snagu

Ko je za Evropu nevažan, a ko važan u opoziciji

Deo članova DS napustio sednicu GO pošto Lečiću nije data reč

Tužilaštvo ispituje da li je „Krušik” prodavao oružje ispod cene

Mediji: Hiljadu ljudi sa Balkana ratovalo ili ratuje na Bliskom istoku, stotinu iz Makedonije

Ringier: Novi broj NIN-a izašao je bez naslovne fotografije/Vučić o naslovnoj NIN-a: Reklamirali su odličan snajper

Zemljotres jačine 6,1 stepen Richtera pogodio Grčku/Raste broj žrtava u Albaniji, potresi se ne smiruju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button