glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Heroina-Devetog-marta skupstina rs oruzane snage
tors Izetbegovic branitelji cerar11 radulovic zvezda-barsa3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brisel traži formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu

izvor: rse  foto: rfe                                                                                                            09.03.2018.

mitrovica55

Kosovo i Srbija ne mogu da pronađu zajednički jezik oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom. Očekivanja Srbije i dalje su da se Zajednica formira na osnovu Briselskog sporazuma, dok Kosovo na to ne može da pristane zato što je Ustavni sud još 2015. utvrdio da pojedini delovi sporazuma krše Ustav Kosova i da se treba postići sporazum koji nije protivustavan.

Nova runda tehničkog dijaloga Kosova i Srbije održaće se od 19. do 21. marta, a teme razgovora su iste kao i u februaru - Zajednica opština sa srpskom većinom, energetika, most u Mitrovici, sloboda kretanja, te integrisano upravljanje granicom, potvrdila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

"Sporazumi postignuti u dijalogu trebaju da se sprovedu. Rad se na tome nastavlja. Očekujemo konstruktivnu uključenost obe strane", izjavila je Kocijančič u petak u Briselu.

"Od početka smo jasni prema obema stranama - sporazum o ZSO treba da se ostvari bez kašnjenja", kazala je Kocijančič.

Upravo je na formiranje Zajednice reagovao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da odbijanje zvanične Prištine da sprovede Briselski sporazum može ceo proces da vrati na početak.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima/opštim elementima iz 2015.

Srbija ne priznaje odluku Ustavnog suda Kosova, a Kosovo ne može da je ne provede

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra iste godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom.

Tu je upravo i blokirano to pitanje. Srbija ne priznaje odluku Ustavnog suda Kosova, a Kosovo ne može da formira Zajednicu a da ne uzme u obzir odluku Ustavnog suda.

'Bogami, obavezuje i Brisel'

Šaljući ono što je u Briselu dogovoreno na osporavanje Ustavnom sudu Priština je pokazala svoje prave namere, rekao je za Radio Slobodna Evropa šef kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić. On je dodao da uplitanje sudskih instanci u dogovorene sporazume nikoga ne obavezuje:

"Sporazum o Zajednici srpskih opština obavezuje Beograd, obavezuje u potpunosti i u celosti Prištinu i to onako kako je dogovoreno, ali bogami obavezuje i Brisel, zato što je potpisom gospođe Ešton, koja je u to vreme bila visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku, Briselski sporazum, a samim tim i Zajednica srpskih opština, postala sastavni deo spoljne i bezbednosne politike EU. Tako da je to pitanje od zajedničkog interesa za sve nas i tako bi trebali prema njemu da se odnosimo", kazao je on.

Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Avni Arifi potvrdio je izjavu iz februara, a to je da se odluka Ustavnog suda ne može zaobići po pitanju formiranja Zajednice.

"S obzirom da je utvrđeno da su se desile 22 povrede Ustava, mi ćemo u budućnosti razgovarati o postizanju jednog sporazuma koji neće biti u suprotnosti sa Ustavom Kosova", kazao je Arifi.

Na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova, sporan je sporazum o principima Zajednice koji nije u skladu sa Ustavom, pogotovo u oblastima koje se odnose na jednakosti pred zakonom, osnovna prava i slobode, te prava manjinskih zajednica i njihovih pripadnika.

Zapravo sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već pod okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.

Na Kosovu je ukupno 10 opština sa srpskom većinom.

 

slobodnaevropa.org

Demarkacijom do boljeg života na severu

Kosovska skupština: Demarkacija, novi pokušaj 'na čekanju'

SAD protiv razmene teritorija između Srbije i Kosova

Kosovo slavi 10 godina nezavisnosti/Zaharova povodom desetogodišnjice nezavisnosti Kosova

Kosovo i Crna Gora deklaracijom za ratifikaciju demarkacije

Mesec dana od ubistva Ivanovića, počinioci i dalje nepoznati

Država kosovska, zastava albanska

Kosovski tužilac: Imamo dokaze o ubistvu Ivanovića

Kosovo odbacuje sumnjičenja Moskve

Zapad upozorava: Građani taoci kosovskih političara

Priština još ćuti o ubistvu Ivanovića

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda diže tenzije na KiM

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button