glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-rama-zaev hrvatska-izbori oebs
nemacka krusik agrokor44 zvezda-olimp milojevic1 Kokan-Mladenovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Milanović i Grabar-Kitarović pozvali glasače da ih podrže u drugom krugu/Ko će biti hrvatski predsednik odlučiće Škorovi glasači

izvor: agencije         foto:                                                                              23.12.2019

kolinda-zoki1

 Milanović i Grabar-Kitarović pozvali glasače da ih podrže u drugom krugu

Kandidat Socijaldemokratske partije za predsednika Hrvatske i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je da ide u drugi krug izbora, ali u civilizovanu izbornu utakmicu, a ne u rat, jer su ratovi gotovi.

U govoru pred pristalicama u njegovom izbornom štabu, Milanović je rekao da želi da Hrvatska postane solidarna zajednica svih gradjana koji u njoj žive.

"Svih koji su možda različiti, ali jednaki. Želim zemlju jednakih", kazao je Milanović.

On je naveo da u drugom krugu ide u "sportsku utakmicu".

"Neka bolji pobedi, verujem da sam taj bolji ja", rekao je bivši premijer vlade levog centra koji je realtivni pobednik današnjih predsedničih izbora u Hrvatskoj.

Milanović je pozvao sve gradjane da mu daju glas u drugom krugu, odnosno "mali komad vere bez kojeg ne postoji" i dodao da se u Hrvatskoj u kojoj je on predsednik niko neće osećati kao gradjanin drugog reda.

"Kada budem predsednik, prestaje svaka moja lojalnost prema svemu drugom osim prema hrvatskom Ustavu. To je moja država, ali država nisam ja", kazao je Milanović.

Aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, sve koji nisu glasali za nju u prvom krugu pozvala je da je podrže u drugom.

"Ovo je bila bitka deset na jednu, a imala sam i jakog kandidata na svom političkom spektru, za razliku od Zorana Milanovića. Sada se svi moramo skupiti i idemo u pobedu", rekla je Grabar-Kitarović u svom izbornom štabu, prekidana skandiranjem "Pobeda, pobeda" i "Hrvatska, Hrvatska".

Ona je ocenila da je "zajedništvo bilo ključ uspeha u ratu" i da je ono "ključ uspeha i u miru".

"Tražim vaše poverenje i glas u drugom krugu. Pozivam sve vas od Slavonije do Dalmacije da izadjete na izbore i da u drugom krugu date glas za bolju Hrvatsku", kazala je predsednica Hrvatske pred svojim pristalicama u Zagrebu.

Kandidat desnice, pevač Miroslav Škoro izjavio je večeras da su predsednički izbori bili referendum na kojem je dve trećine birača pokazalo da nije zadovoljno aktuelnom vlašću.

"Naš slogan da ćemo vratiti Hrvatsku narodu neće umreti večeras, on će živeti i dalje", rekao je Škoro u svom izbornom štabu i najavio da će učestvovati na parlamentranim izborima iduće godine.

Prema podacima Državne izborne komisije, na osnovu obradjenih 99,53 odsto biračkih mesta, Milanović i Grabar-Kitarović ušli su u drugi krug izbora koji će biti održan 5. januara.

Milanović je osvojio 29,55 odsto, a Grabar-Kitarović 26,65 odsto. Škoro je treći s 24,43 odsto.

Značajniji broj glasova osvojili su i nezavisni kandidati, evroparlamentarac Mislav Kolakušić koji je dobio 5,87 odsto i režiser Dario Juričan 4,61 odsto.

Ko će biti hrvatski predsednik odlučiće Škorovi glasači

HRVATSKA - Posle prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su najviše glasova osvojili Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, politički analitičari ukazuju da će rezultat drugog kruga zavisiti od glasača Miroslava Škore.

Analizirajući rezultate izbora, na kojima je Milanović osvojio 29,57 odsto glasova, Grabar-Kitarović 26,64, a Škoro 24,42, Žarko Puhovski kaže da su oni pokazali snagu dve tradicionalno najjače stranke u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a.

„Izbori su pokazali da se radi o sučeljavanju stranaka. SDP je iznad svih očekivanja uspeo da postigne dobre rezultate svog kandidata u prvom krugu, iznad onoga što su pokazivale predizborne ankete”, kazao je Puhovski, predviđajući pobedu Grabar-Kitarović u drugom krugu.

Smatra da je HDZ-ova stranačka mašinerija najlošiju kandidatkinju uspela da progurati u drugi krug izbora.

Puhovski je za portal Index rekao da smatra da je ovaj rezultat „veliki uspeh HDZ-a”, jer je Kolinda bila „katastrofalna kandidatkinja”.

On je prokomentarisao i sinoćnji govor Grabar-Kitarović, nazivajući ga „žalosnim i lošim” i govorom osobe koja „nema kontrolu nad realnošću”.

Puhovski pri tom ukazuje na paradokse - da Grabar-Kitarović govori o budućnosti, a spominje Vukovar, govori o demokratiji, a poziva se na zajedništvo.

„Bilo bi dobro da nestane na dva-tri dana, da se pribere, pa da se u manje lošoj formi pojavi u završnici kampanje”, zaključio je on.

„Milanović je formalno pobednik prvog kruga izbora, ali njegov rezultat nije ni izbliza takav da bi mu davao bilo kakve izglede u drugom krugu”, rekao je za Hinu Davor Đenero.

Glasovi desnice na ovim izborima bili su podeljeni između Škore, koji je više glasova birača osvojio u Slavoniji, i Grabar-Kitarović, koja je više birača osvojila u Dalmaciji, složili su se politički analitičari.

Činjenicu da je Grabar-Kitarović dobila najviše glasova u Dalmaciji, analitičar Dragan Bagić objašnjava time da je taj deo Hrvatske tradicionalno vrlo lojalan HDZ-u bez obzira na to što se događalo i koja je struja vladala HDZ-om.

„Slavonija je nešto manje lojalna i u više su navrata birači desnog spektra tražili neku alternativu HDZ-u. Slavonija je u tom smislu dinamičnija i politički pluralnija od Dalmacije”, kazao je Bagić, koji prognozira pobedu Milanovića.

O tome kome će u drugom krugu otići glasovi Škore, analitičari Đenero i Puhovski složili su se da će se većina njih preliti kandidatkinji HDZ-a, što će joj na kraju doneti pobedu, prenosi Tanjug.

„Škorini glasovi, u omeru dva prema jedan, ići će Grabar-Kitarović, dok će jedna trećina birača odustati od izlaska na izbore, što će biti dovoljno da ona, kako se sada čini, pobedi u drugom krugu”, ustvrdio je Puhovski.

Politički analitičar Tihomir Cipek izjavio je da je Hrvatska otišla u desno i da se to pokazalo i na nedeljnim predsedničkim izborima.

Ti trendovi su pristuni svuda u Evropi, pa sad i u Hrvatskoj”, rekao je Cipek za Novu TV komentarišući rezultate predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

 

 

Ulaznica za Pantovčak – Merčepa osloboditi, Vučića zabraniti

Zašto Slovenija konfiscira dio imovine Agrokora?

Pred predsedničke izbore u Hrvatskoj uvrede ne prestaju: Ustaški pozdrav im ne smeta, ali Srbi da se poklone braniteljima

Ekspert preporučio: EU sud nenadležan za spor Hrvatske i Slovenije

U trci za predsednika Hrvatske 11 kandidata

Migranti u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj

Hrvatska ispunila uslove za članstvo u Schengen zoni

Hrvatska primer neevropskog ponašanja

Izbori u Hrvatskoj bez datuma i kandidata, Srbi uvek dobra tema

Goldštajn: Ustaški pozdrav je nacistički, a ustaše su banda

Migranti: Policija Hrvatske nas tuče motkama

HRW traži od hrvatske predsednice da zaustavi nasilje prema migrantima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button