glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu3 eps cg-eu1
micun emigracija kustendorf777 Novak-00000 stojkovic vaterpolo-srbija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    PSG bojkotuje izbore u Srbiji  

izvor: agencije  foto:                                                                                                                           20.01.2020.

sergej

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PGS) Sergej Trifunović izjavio je da PGS neće učestvovati na predstojećim izborima za koje kako je ocenio, nisu obezbedjeni fer uslovi.

Trifunović je novinarima u Beogradu rekao da PSG ne želi da učestvuje u "simulaciji demokratije".

"Pokret slobodnih građana će izaći na izbore kada za njih budu obezbeđeni fer uslovi, a oni trenutno u Srbiji ne postoje", rekao je Trifunović.

Odluku o bojkotu parlamentarnih izbora ranije su donele stranke članice opozicionog Saveza za Srbiju, među kojima su Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna partija i pokret Dveri.

Kao razlog su naveli nepostojanje elementarnih uslova za održavanje fer, slobodnih i poštenih izbora.

I pored više rundi dijaloga vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova koji su tokom leta prošle godine organizovali nevladina Fondacija za otvoreno društvo i Faklutet političkih nauka u Beogradu, Savez za Srbiju napustio je pregovore navodeći da taj format sastanaka "ne daje nikakve rezultate".

Zahtevi Saveza za Srbiju odnosili su se, pored ostalog, na ravnomernu medijsku zastupljenost (na Radio-televiziji Srbije) svih učesnika u izbornoj trci, smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), te zabranu funkcionerske kampanje.

Predstavnici vlasti odgovarali su da su izborni uslovi u Srbiji danas „bolji nego u vreme prethodne vlasti (današnje opozicije)", te da je bojkot "politička taktika opozicije kako bi izbegla politički poraz".

U međustranački dijalog vlasti i dela opozicije su se kao posrednici tokom jeseni uključili i predstavnici Evropskog parlamenta, a ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da su tokom tri runde postignuti dogovori koji treba da omoguće jednak tretman svih učesnika na izborima, između ostalog i podjednak pristup medijima, a da će od „primene postigutih dogovora zavisiti kako će Srbija od strane EU biti ocenjena u izbornom danu“.

Redovni parlamentarni izbori u Srbiji trebalo bi da budu održani na proleće ove godine, a tačan datum još nije saopšten.

 

 

Mićunović: Bojkot besmislen, manji cenzus opasan i za Vučića i za njegove protivnike

Evropska energetska zajednica pokreće spor protiv Srbije

Brnabić: Zagadjenost vazduha nije veća nego prethodnih godina, nema mesta panici

Da li je niži izborni prag prihvatljiv za EU

Borba za čist vazduh u Srbiji

Žao mi što se DPS naljutio, ali moj posao je da brinem o Srbiji

Standardi za članstvo u EU ostaće isti, menja se samo način ocenjivanja napretka

Rusija i Turska kontrolišu energetsku budućnost Balkana

Izborni cenzus biće spušten na tri odsto

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button