glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-taci migranti2 dodik888
han-zaev asterix migranti2222 Rados jokic55 PART-BESIK

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Manje gradiva, novi izborni predmeti/Pedeset timova zapocinje kontrolu 1.700 škola: U borbu protiv droge ide 300 stručnjaka 

izvor: vecernje novosti  foto:  vn                                                                            26.08.2018.

skola

Manje gradiva, novi izborni predmeti

Školsko zvono će se, posle dvoipomesečne pauze, ponovo oglasiti 3. septembra za više od 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Prvi put će u klupe sesti i 65.910 đaka prvaka, a najviše novih školaraca biće u Beogradu - oko 16.000.

Učenike prvog i petog razreda osnovne škole očekuju novi nastavni planovi i programi, kao i njihove starije drugare u prvom razredu gimnazija. Suština novina je manje bubanja, rasterećenje gradiva i novi izborni predmeti.

Izmenama programa akcenat je stavljen na znanja i veštine, koje učenici treba da imaju na kraju prvog razreda. Tako je, na primer, u predmetu "Svet oko nas" sve objašnjeno na neposrednom okruženju učenika, od škole do kuće. Prvaci će učiti o Novoj godini, Božiću, Danu škole, Svetom Savi, ali ne, recimo, i o Danu republike, jer je za njihov uzrast to još apstraktno.

U srpskom jeziku za prvake smanjen je broj književnih dela koja treba da savladaju, a uvedeno je čitanje u nastavcima, kako bi navikli da čitaju duža književna dela. U matematici, na primer, neće učiti odmah da mere na metre ili litre, jer im je to apstraktno, već će to raditi koracima. Uvodi se i projektna nastava, gde će đaci zajedno sa učiteljima obrađivati određene teme iz više predmeta, pa će onda raditi projekte u grupi, kako bi se upoznali sa grupnim radom.

Smanjenjem gradiva za peti razred, glasovne promene su prebačene u šesti, smanjen je broj dela koja se analiziraju na času, ali je vraćena obavezna domaća lektira. Predviđeno je da se gramatika ne uči faktografski, već kroz primere na književnim delima koja čitaju. Najveća novina je gradivo iz biologije, koja će se ubuduće učiti po spiralnom modelu. To praktično znači da će biti obrađene sve teme ovog predmeta, ali sa činjenicama prilagođenim uzrastu. U svakom sledećem razredu, njihovo znanje će se produbljivati. Isti model rada je i za Građansko vaspitanje. Uz procente iz matematike, petaci će učiti i elementi finansijske pismenosti, tako što će sami praviti jednostavne predloge budžeta.

Osim već standardnih predmeta gimnazijalci će dobiti i nove. U prvom i drugom razredu, od šest ponuđenih izbornih programa, škola će odabrati četiri, a đaci se opredeliti za dva, koja će slušati po jedan čas nedeljno. U ponudi su - Jezik, mediji i komunikacije, Pojedinac, grupa i društvo, Zdravlje i sport, Obrazovanje za održivi razvoj, Primenjene nauke i Umetnost i dizajn. Za treći i četvrti razred sastavljena je lista od devet izbornih programa, a gimnazije će izabrati pet i ponuditi ih svojim đacima. Učenici ponovo biraju po dva izborna programa, ali ih sada slušaju po dva časa nedeljno. Učenici gimnazija imaće i dva časa više nedeljno.

Programe koje izaberu u prvom razredu gimnazijalci mogu promeniti u drugom razredu. Ipak, ono što izaberu u trećem moraće da slušaju do kraja gimnazije.

ČETIRI RASPUSTA

Đaci u Srbiji će imati četiri raspusta, a njihovi vršnjaci iz Vojvodine - tri. Prvo polugodište završava se 31. januara, a drugo počinje 18. februara i traje do 14. juna. Osmaci će se raspustiti 31. maja. Školska godina za učenike srednjih škola završava se 21. juna.

Na prvu kratku pauzu - jesenji raspust, učenici će već u novembru i to od 9. do 12. novembra. Zimski raspust za đake u Vojvodini počinje 24. decembra, a završava se 14. januara. Za školarce u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje 3, a završava se 8. januara. Drugi deo traje od 1. do 14. februara, a u školu se kreće 18. februara, zbog Dana državnosti.

Prolećni raspust u Vojvodini biće od 19. aprila do 2. maja, a za učenike u ostatku Srbije - od 30. aprila do 3. maja.

PROTEST PROSVETARA

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, u čijem je sastavu 768 škola, najavila je da će narednu školsku godinu započeti štrajkom. Protest ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave zakazan je za 31. avgust. Prosvetari će tražiti da učestvuju u stvaranju podzakonskih akata Zakona o zaposlenima u javnim službama. Oni najavljuju da će proteste nastaviti do 1. januara 2019. godine, kada zakon, kojim se uvode platni razredi, stupa na snagu.

Pedeset timova zapocinje kontrolu 1.700 škola: U borbu protiv droge ide 300 stručnjaka

Skola1

Za gotovo 50 timova koji će, po nalogu Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koju je Vlada Srbije osnovala početkom jula, u ponedeljak počinju pripreme za edukaciju đaka i podizanje svesti o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci među ovom populacijom. Na dodatnu obuku će ići 300 stručnjaka različitih profila, koji će naredne godine posetiti svih 1.700 škola u Srbiji, i edukovati đake kako da se odupru poroku koji je sve prisutniji među mladima, a roditelje kako da prepoznaju prve znake da njihova deca koriste narkotike.

Početak obuke ovih mobilnih timova zakazan je za ponedeljak, 27. avgust, u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Prema saznanjima, svih 24 instituta i zavoda za javno zdravlje na teritoriji Srbije formirala su po dva tima koji će raditi po instrukcijama Komisije za borbu protiv narkomanije u školama. To nam je u petak, nezvanično, potvrđeno u Ministarstvu zdravlja.

U timovima koji će razgovarati sa decom i ukazati im na sve opasnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci, biće lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ali i zaposleni u policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i predstavnici Kancelarije za mlade.

Predavači koji će raditi na obuci ovih timova, kako nam je nezvanično rečeno u Ministarstvu zdravlja, najistaknutiji su stručnjaci za ovaj posao iz ministarstava zdravlja, prosvete, rada i socijalne politike, omladine i sporta, kao i iz policije, sudstva i tužilaštva.

Oni će đacima i njihovim roditeljima govoriti o vrstama droga i posledicama upotrebe psihoaktivnih supstanci, opasnostima od novih droga, faktorima rizika koji dovode do posezanja za narkoticima, zatim, kako prepoznati promene u ponašanju kod mladih koji su probali drogu, i kako roditelji i nastavnici da postupaju u takvim situacijama. Značajan deo predavanja biće posvećen i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i značajnoj ulozi sporta u odvajanju dece od rizičnog ponašanja koje bi moglo da vodi u narkomaniju.

Čitav ovaj program realizuje se u saranji sa policijom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je već inicirao drastično povećanje kazni za dilere, u čemu ga podržava i ministarka pravde Nela Kuburović.

Timovi će po jedinstvenoj metodologiji raditi sa učenicima u svim školama, a Komisija za borbu protiv narkomanije u školama pratiće efekte programa kroz evaluacije i izveštaje o broju učenika i roditelja koji su prošli kroz edukacije.

DOSTUPNO I MASOVNO

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije, sprovedeno među učenicima prvih razreda srednjih škola, pokazuje da je 15 odsto njih probalo neku drogu. Narkotici su, nažalost, mladima lako dostupni. U Srbiji se, recimo, kontroliše 360 psihoaktivnih supstanci, a samo u prvoj polovini godine pojavilo se 20 novih.

novosti.rs

 

Đurović: Oko 2.000 migranata van centara za prihvat

Vučić i Tači: Tražimo podršku za postizanje dogovora

ZSO moguća tema narednog susreta Tačija i Vučića/Vučić: Beograd i Priština nisu ni blizu dogovora

Rešenje za Kosovo ide na sto SB UN

Uvođenje vojnog roka deli Srbiju

Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

'Crvene linije' EU u briselskom dijalogu

Osnovan Gradjanski blok 381, predsednik Saša Janković

Širom regiona vojni kampovi za decu: U BiH najekstremniji drži Naser Orić/ "Crna munja" poziva na rat sa Srbima/Na Kosovu su javna tajna

Priština tvrdi da je počela pripreme za demarkaciju sa centralnom Srbijom/Vučić, Tramp i Makron traže rešenje za Kosovo

Zamrznuti u dijalogu

Vučić: Na Kosovu 9. septembra govoriću o smernicama, a ne o planu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button