glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av666 migranti2 eu_nezaposlenost3
spc1 Skola1 vucic-taci Rados jokic55 PART-BESIK

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EU: Stranama u dijalogu treba ostaviti prostor za dogovor 

izvor: agencije  foto:                                                                              28.08.2018.

brisel

Evropska komisija smatra da Srbiji i Kosovu treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa, rekla je danas portparolka Komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da Evropska unija kao posrednik u dijalogu ne može komentarisati moguće elemente sporazuma, ali da će nastaviti da intenzivno radi s obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica.

Portparolka Komisije je više puta ponovila da "trajno rešenje znači izvedivo, održivo i realistično rešenje u skladu s medjunarodnim pravom".

Na ponovljena pitanja novinara da li EU prihvata promenu granica, zamenu teritorija i etnički čiste teritorije, Kocijančić je rekla da ne želi da ulazi u spekulacije i detalje "u ovoj poslednoj fazi dijaloga koja je počela prošlog leta".

"Treba im dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma sveobuhvatnoj normalizaciji. Kao neko ko posreduje mi ne možemo ulaziti u ili komentarisati moguća elemente, ali ćemo nastaviti da intenzivno radimo s obe strane na ovom sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica", rekla je Kocijančić.

Ona je rekla da su dve strane izrazile šta smatraju prioritetima, kao i da je bilo mnogo izjava, i tokom proteklog vikenda.

"Mnoge stvari su rečene, rasprave u dijalogu kojim posreduje EU i dalje traju. I zato je prerano je reći šta će tačno podrazumevati taj dogovor", rekla je portparolka Komisije Maja Kocijančić i dodala da rešenje mora biti u skladu s medjunaordnim pravom.

Dodala je da je komesar za proširenje Johanesa Hana rekao da je dobio uveravanja predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da će sporazum biti specifičan i krojen po meri odnosa Srbije i Kosova, a ne presedan.

Portparolka Komisije je rekla da i da ne želi da ulazi u spekulacije o poziciji EU ili pojedinih članica na sporazum Beograda i Prištine.

Ona je navela da je najviši prioritet EU zajedničko delovanje na trajnom miru izmedju Srbije i Kosova i u regionu.

 

 

Podrška članstvu u EU 55 procenata

Vučić: Razlike između Beograda i Prištine i dalje velike

Srpska pravoslavna crkva razmatra mogućnost vanrednog zasedanja Sabora o Kosmetu

Manje gradiva, novi izborni predmeti/Pedeset timova zapocinje kontrolu 1.700 škola: U borbu protiv droge ide 300 stručnjaka

Đurović: Oko 2.000 migranata van centara za prihvat

Vučić i Tači: Tražimo podršku za postizanje dogovora

ZSO moguća tema narednog susreta Tačija i Vučića/Vučić: Beograd i Priština nisu ni blizu dogovora

Rešenje za Kosovo ide na sto SB UN

Uvođenje vojnog roka deli Srbiju

Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

'Crvene linije' EU u briselskom dijalogu

Osnovan Gradjanski blok 381, predsednik Saša Janković

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button