glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av666 migranti2 dodik888
spc1 Skola1 vucic-taci Rados jokic55 PART-BESIK

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Podrška članstvu u EU 55 procenata 

izvor: agencije  foto:                                                                              28.08.2018.

eu_nezaposlenost3

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) na referendumu glasalo bi 55 odsto gradjana, 21 odsto bi bilo proti dok po 12 odsto ne bi glasalo uopšte ili ne zna šta bi odgovorilo, pokazalo je istraživanje Ministarstva za evropske integracije.

U saopštenju ministarstva se navodi da je podrška gradjana reformama, kao i prethodnih godina, veoma visoka.

Od ukupnog broja ispitanika njih 68 odsto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti gradjana i stvaranja bolje i uredjenije Srbije.

Kad je reč o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. do danas, 24 odsto ispitanika je prepoznalo da je EU najveći donator Srbiji u poslednjih 16 godina, na drugom mestu se po percepciji gradjana nalazi Rusija sa 21 procentom, na trećem Kina sa 17 i na četvrtom Japan sa 12 odsto.

U odnosu na rezultate istraživanja od pre godinu i po dana, iz decembra 2016, broj onih koji kao najvećeg davaoca pomoći Srbiji vide EU porastao je za tri odsto, dok je broj onih koji su mislili da je reč o Rusiji smanjen za četiri odsto, navodi se u saopštenju ministarstva.

Najveći procenat gradjana, njih 58 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga izmedju Beograda i Prištine i spremnost da se na taj način dodje do održivih rešenja.

Za najveći broj gradjana, njih 18 odsto, članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (16), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (15 odsto), kao i mogućnost da se uredi stanje u našoj državi (11 odsto).

U istraživanju je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina i oni su odgovarali na pitanje , radjeno je prema standardu Evrobarometra.

 

 

Vučić: Razlike između Beograda i Prištine i dalje velike

Srpska pravoslavna crkva razmatra mogućnost vanrednog zasedanja Sabora o Kosmetu

Manje gradiva, novi izborni predmeti/Pedeset timova zapocinje kontrolu 1.700 škola: U borbu protiv droge ide 300 stručnjaka

Đurović: Oko 2.000 migranata van centara za prihvat

Vučić i Tači: Tražimo podršku za postizanje dogovora

ZSO moguća tema narednog susreta Tačija i Vučića/Vučić: Beograd i Priština nisu ni blizu dogovora

Rešenje za Kosovo ide na sto SB UN

Uvođenje vojnog roka deli Srbiju

Goati: Novoformirani opozicioni blokovi su veštačke i kratkotrajne koalicije

'Crvene linije' EU u briselskom dijalogu

Osnovan Gradjanski blok 381, predsednik Saša Janković

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button