glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5 0000 romic av1111
milo111 mladi taci5 balkanska-medja vakcin66 vlade

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Evropski izbori važni za Srbiju, proširenje tema koja se izbegava    

izvor: agencije  foto:                                                                            07.04.2019.

ep_ 

Za mesec i po dana biće održani izvori za Evropski parlament. Za poslednjih četrdeset godina koliko postoje, izborima za Evropski parlament nikada se nije pridavao veći značaj. Sa najvažnijih adresa pominju se kao istorijski, jer se smatra da će više nego neki prethodni, odrediti karakter Evropske unije u narednih pet godina. Značajni su i za Srbiju, iako u izborima ne učestvuje.  

Ako ćeš pred birače, o svemu pričaj ali ne o proširenju, očekivano u evropskoj predizbornoj kampanji. Oko pola milijarde birača, u 27 zemalja, više voli nešto o zapošljavanju i bezbednosti. U naletu su antievropski nastrojene stranke.

Pripremila Ruža Jeremić Turudić

"Evropski izbori su vrlo važni za Srbiju zato što će kultura budućeg Evropskog parlamenta, samim tim Evropske komisije, umnogome uticati na to kako će izgledati politika proširenja EU prema čitavom regionu, samim tim i prema našoj zemlji", ukazuje Vladimir M. Pavlović iz Beogradske otvorene škole.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji smatra da će doći do izvesnih pomeranja, ali ne velikih.

"Bitno je znati da će verovatno stranka koja dobije najveći broj poslaničkih mesta, verovatno biti stranka koja će dati predsednika Evropske komisije", dodaje Međak.

A zašto je ta funkcija toliko važna za nas? U proteklih godinu dana, tačnije od donošenja Strategije za zapadni Balkan, procenjuje se, propustili smo priliku da nekog budućeg - ubedimo u to da je proširenje važna tema za budući saziv Evropske komsije.

"Takođe, sastav same EK, to ćemo morati da vidimo posle, da vidimo ko je koliko dobio, kakva je kombinatorika, ko će se kako postaviti. Ja se iskreno nadam da ćemo mi u narednom izdanju EK imati Generalni direktorat za proširenje, znači da ćemo imati poseban generalni direktorat, i da će komesar za proširenje biti političar sa velikom političkom snagom. To je bitno za nas da se nama u Briselu bavi neko ko ima veliku političku snagu", ističe Međak.

A veliku političku snagu očito ima Bregzit jer u izborni proces unosi neizvesnost.

"Sad imate jednu vrlo interesantnu situaciju, u kojoj će Velika Britanija možda izaći iz EU pre izbora, možda u toku samih izbora, a možda će čak ravnopravno učestvovati na izborima za Evropski parlament", napominje Pavlović.

Mandat u evrpskom parlamentu ciljaju hrvatski Srbi, uvereni da postoji potencijal u srpskom biračkom telu, u zemlji, i van nje. Da li će na listi biti profesor Dejan Jović, savetnik bivšeg predsednika Hrvastke Ive Josipovića?

"Ovoga trenutka se lista finalizira, i predsedništvo SDSS vrši pripremu i neophodne konsultacije za njezino usvajanje, i lista će sigurno biti potvrđena u narednih dan ili dva, javnosti u ponedeljak, a što se profesora Jovića tiče, visoka je vjerojatnost da će on biti na listi za evropski parlament", navodi predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

Izbori za evropski parlament održaće se od 23. do 26. maja. U aktuelnom sazivu, parlament radi još 11 dana.

 

 

Protest Jedan od pet miliona: Vučiću 13. aprila poručiti da je gotov

Vučić: Zadovoljan sam što je postupak za ubistvo Ćuruvije došao do kraja

Markoviću i Radonjiću po 30 godina za ubistvo Ćuruvije/Jelena Ćuruvija: Deo odgovornosti snose tadašnja vlast i ministar informisanja


Zelenović, Lutovac, Ivanović: Neophodno ujedinjenje demokratskih snaga/Jeremić: Radikalizovati odgovor, ako se do 13. aprila ne ispune zahtevi

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

Srbija i dalje ne sledi spoljnu politiku EU prema Rusiji

Zašto srpska opozicija nema podršku Zapada?

Svetska banka: Ubrzati reforme na Zapadnom Balkanu

Srbija nije ispunila preporuke antikorupcijskog tela GREKO

U parlamentu Srbije o opoziciji bez opozicije

VOA: Vlada Srbije angažovala firmu da lobira u vezi sa Kosovom

Vučić: Dodjite u što većem broju na miting u Beogradu 19. aprila

Većina građana veruje da je Kosovo izgubljeno

Protest Jedan od pet miliona: Oteraćemo ga mirno 13. aprila, Sledeće nedelje šetnja do Pinka

NALED: Većina privrednika smatra da su uslovi poslovanja loši

Zapadni Balkan izlazi iz fokusa zbog Bregzita

Izbori u junu ili idućeg proleća

„Folksvagen” još vaga, Srbija favorit

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button