glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ana-orban stampa1 zso-kosovo
chf Taci-Gardijan ZELIMIR-ZILNIK kukic2 repesa CZ-vs-BUDUCNOST_1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Deo opozicije na konsultacijama u Skupštini Srbije     

izvor: agencije  foto:                                                                            16.04.2019.

Sastanak-skupstina 

Opozicione Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja i predsednik poslaničke grupe Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke demokratske akcije Sandžaka Čedomir Jovanović odazvali su se pozivu na konsultacije o funkcionisanju Skupštine Srbije u narednom periodu, na koje je pozvala predsednica Parlamenta Maja Gojković.

"Parlament ne sme biti slep pred političkim problemima u društvu", izjavio je Jovanović nakon završetka sastanka sa predsednicom Skupštine održanim iza zatvorenih vrata.

Podvukao je da se o pitanju Kosova i evro integracijama Srbije mora razgovarati u Parlamentu, te da je jedina linija preko koje njegova poslanička grupa ne prelazi - verbalno i fizičko nasilje.

Naveo je da je tokom sastanka kazao da nikakve komisije ni predsednika države Aleksandra Vučića, ni jednog od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragana Đilasa, neće uređivati život u Srbiji. "To će raditi institucije", navodi Jovanović i dodao da "neće dozvoliti da se kojekakve komisije bave medijima".

Govoreći o zahtevima dela opozicije za razgovor o fer izbornim uslovima, kazao je da su svi izborni zakoni doneti u Skupštini "na predlog onih koji danas protestuju". Radikale ne predstavlja njihov lider Šešelj, inače osuđenik za ratne zločine pred Sudom u Hagu, nego poslanica Vjerica Radeta, dok se lider liberala Jovanović pojavio na razgovorima.

Savez za Srbiju ostaje pri bojkotu

Članovi poslaničkih grupa koje su deo Saveza za Srbiju ne učestvuju na konsultacijama, odlučeno je u ponedeljak.

"Zahtev velikog narodnog protesta 'Svi kao jedan', održanog u subotu, 13. aprila, jeste uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije o uslovima za održavanje poštenih izbora i o slobodi medija, a kolegijum šefova poslaničkih grupa nije mesto na kojem se vodi takav dijalog", saopšteno je iz Saveza za Srbiju.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je u nedelju 14. aprila, dan nakon velikog protesta opozicije u Beogradu, sve šefove poslaničkih grupa na konsultacije o daljem radu parlamenta.

Najavila je da će se po hitnom postupku razmatrati leks specijalis o kreditima u švajcarcima, a zatim i o takozvanom Tijaninom zakonu (mere strogog kažnjavanja zlostavljača dece), da će parlament u narednom periodu razmatrati i održavanje sednice posvećene Kosovu. Dužnost svih poslanika je da prisustvuju i učestvuju u tim debatama, poručila je Gojković.

Za sada se ne zna ko će od predstavnika poslaničkih grupa mimo Saveza za Srbiju biti prisutan. Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske stranke koja se nije priključila bojkotu parlamenta izjavio je je da je parlament mesto gde treba voditi dijalog.

Deo opozicionih poslanika (Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka, Stranka moderne Srbije, Dosta je bilo, Nova stranka i samostalni poslanici) ukupno njh 35 od 250 poslanika u Parlamentu od kraja januara bojkotuje rad parlamenta. U radu Parlamenta, pored poslanika vladajuće Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, učestvuju poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Parlamentarna opozicija se na ovaj korak odlučila, kako su objasnili, jer ne uspeva da se izbori za fer i ravnopravan tretman u Parlamentu.

Na sajtu Srpske napredne stranke (SNS) objavljeno je da će u utorak u 16 sati u Sava centru biti održana proširena sednica Predsedništva, Izvršnog i Glavnog odbora stranke i da će medijima biti dozvoljeno da prate izlaganje predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, a nakon toga će sednica biti zavorena za javnost. Nije saopšteno šta će biti na dnevnom redu, ali su mediji objavili da će biti doneta odluka o vanrednim izborima.

 

 

Vlada usvojila leks specijalis o švajcarcima, otpis 38 odsto duga

Orban sa Anom Brnabić u Subotici, sastanak dve vlade/Orban sa  Vučićem u Subotici

Strani mediji o demonstracijama u Beogradu

Protest u Beogradu: Rok vlastima šest dana da ispuni zahteve

Učesnici zadovoljni samitom 16 + 1 u Dubrovniku, Grčka novi član

Vučićeva „poruka snage” opoziciji

Zelenović: Očekujemo veliki broj ljudi u Beogradu 13. aprila

Zvaničnici EU: Zapadni Balkan zasad po strani, ali nikako napušten

Da li je "bregzit" šansa za Srbiju?

Evropski izbori važni za Srbiju, proširenje tema koja se izbegava

Protest Jedan od pet miliona: Vučiću 13. aprila poručiti da je gotov

Vučić: Zadovoljan sam što je postupak za ubistvo Ćuruvije došao do kraja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button