glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5999 stampa1 zso-kosovo
bukvar Taci-Gardijan ZELIMIR-ZILNIK kukic2 repesa CZ-vs-BUDUCNOST_1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Orban sa Anom Brnabić u Subotici, sastanak dve vlade/Orban sa Vučićem u Subotici     

izvor: agencije  foto:                                                                            15.04.2019.

ana-orban 

Orban sa Anom Brnabić u Subotici, sastanak dve vlade

Na agendi će danas biti nekoliko značajnih sporazuma iz energetike, saobraćaja i infrastrukture, a potpisaće se 11 sporazuma.

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, a bilateralne susrete imali su i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Zoran Đorđević.

Usledila je plenarna sednica, a za 12.15 je zakazano potpisivanje sporazuma.

Sa sastanka Ivice Dačića i Petera Sijarta poručeno je da je veoma važno očuvati dinamiku održavanja sednica dveju vlada koje šalju snažnu političku poruku, i potvrđuju visok stepen razumevanja i poverenja u odnosima dve države.

Predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor prisustvovaće sednici dveju vlada, a za RTS kaže da su današnji razgovori važni za građane.

"Mislim da su veoma značajni sporazumi koji se odnose na razvoj infrastrukture. Značajan je i sporazum koji rešava pitanje nostrifikacije diploma stečenih u susednoj državi. Značajno je i što će se iz skoro svih oblasti života potpisivati sporazumi, iz sfere energetike itd.", rekao je Pastor. Bilateralni sastanci

Posle potpisivanja sporazuma, očekuje se konferencija za medije koju će RTS direktno prenositi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, inače, juče sastao sa Viktorom Orbanom. Konstatovali su da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji.

Orban sa Vučićem u Subotici

Premijer Mađarske Viktor Orban, sastao se u nedelju uveče u Subotici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz kabineta mađarskog premijera.

Kako navode, radnoj večeri, koja je održana uoči sutrašnje zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Mađarske, prisustvovali su i mađarski i srpski ministri spoljnih poslova, Peter Sijarto i Ivica Dačić. Međutim, nije saopšteno šta je bila tema sastanka.

Iz kabineta predsednika Srbije je nakon sastanka sa Orbanom saopšteno da je Vučić zahvalio i za otvorеunu i snažnu podršku Mađarskеu еuvrointеugracijama Srbijеu.

On sе  i ovom prilikom izvinio za nеodgovorne izjave, kojе su sе čulе na jučеrašnjum skupu opozicijе u Bеogradu, o Mađarima, građanima Srbijе, jеr, kako jе rеkao `to nijе stav vеćinskе Srbijе, vеć stav dеla nеodgovornih i nеozbiljnih ljudi`", stoji u saopštenju.

Razvoj infrastrukture i pitanja energetike su u fokusu sutrašnje zajedničke sednice dveju Vlada Srbije i Mađarske u Subotici. Prema najavama iz Vlade Srbije očekuju se sastanci resornih ministara iz obe zemlje kao i potpisivanjeviše bilateralnih sporazuma između Budimpešte i Beograda.

Kako su preneli mađarski mediji, na dnevnom redu sednice dveju Vlada, u gradu na krajnjem severu Srbije, jeste i pitanje razvoja železničkog saobraćaja kao i razgovori o graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Prema najavama sednicom će predsedavati premijer Mađarske Viktor Orban i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Prema ranijoj izjavi mađarskog ministra za inovacije Lasla Palkoviča očekuje se potpisivanje više sporazuma o saradnji u oblasti ekonomskog razvoja, razvoja istraživanja, inovacija, tehnologije, kao i više sporazuma o saobraćaju.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor uoči zajedničke sednice Vlada izjavio je da se planira potpisivanje više od deset sporazuma.

Postoji realna šansa da se potpiše i pripremljen sporazum o obnovi pruge Segedin-Subotica, na stolu je i nacrt o rečnom saobraćaju po Tisi, o priznavanju diploma i o drugim temama”, rekao je on u intervjuu za Subotički Mađarski Radio.

Uoči ponovnog dolaska u Suboticu, Orban je u Dubrovniku izjavio da je nova železnička trasa Budimpešta-Beograd „najznačajniji infrastrukturni projekat u regionu“ i najavio je potpisivanje sporazuma u skorije vreme.

Očekuje se da jedna od tema u Subotici bude i energetika, odnosno pitanja u vezi sa izgradnjom novog gasovoda od Rusije, preko Turske i Bugarske do Srbije i Mađarske.

Od 2014. godine ovo je peti put da dve vlade imaju zajedničku sednicu. Predsednici Vlada su se susreli poslednji put u februaru prošle godine u Budimpešti.

 

 

Strani mediji o demonstracijama u Beogradu

Protest u Beogradu: Rok vlastima šest dana da ispuni zahteve

Učesnici zadovoljni samitom 16 + 1 u Dubrovniku, Grčka novi član

Vučićeva „poruka snage” opoziciji

Zelenović: Očekujemo veliki broj ljudi u Beogradu 13. aprila

Zvaničnici EU: Zapadni Balkan zasad po strani, ali nikako napušten

Da li je "bregzit" šansa za Srbiju?

Evropski izbori važni za Srbiju, proširenje tema koja se izbegava

Protest Jedan od pet miliona: Vučiću 13. aprila poručiti da je gotov

Vučić: Zadovoljan sam što je postupak za ubistvo Ćuruvije došao do kraja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button