glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ana-boris ep_ protest66
milo111 mladi taci5 balkanska-medja vakcin66 CRVENA-ZVEZDA-vs-PARTIZAN

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zvaničnici EU: Zapadni Balkan zasad po strani, ali nikako napušten     

izvor: euractiv  foto:                                                                            09.04.2019.

Evropski parlament 

Evropska unija je zasad ostavila po strani snažnije napore za sređivanje problema Kosovo - Srbija i podsticanje evropskih reformi na Zapadnom Balkanu, ali EU i dalje ima strategijski cilj da bezbednosno, politički i ekonomski stabilizuje to područje. Unija je trenutno zaokupljena ključnim pitanjima Bregzita, izborima za Evropski parlament i formiranjem budućih institucija EU, navele su diplomate na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

Diplomate kažu da je dobro da takođe važne svetske sile pomognu u rešavanju kosovskog "Gordijevog čvora", što je nedavno u Savetu bezbednosti UN istakla i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Time su ti zvaničnici odgovorili na opasku agencije Beta da se američka administracija, za razliku od EU, vidljivo uključila u rešavanje za region ključnog dogovora o sređivanju odnosa Beograda i Prištine, budući da vlada u Vašingtonu smatra da i za kosovsko pitanje može da izdejstvuje "istorijsko rešenje", kakvo veruje da je postignuto između dve Koreje.

Ali, kako su objasnili evropski diplomatski izvori u Luksemburgu, EU nikako nije napustila Zapadni Balkan, o čemu svedoče i jasni napori Berlina da obnovi dijalog Beograd - Priština.

Na opasku da jedino Berlin snažnije nastoji da to podstakne, kao i da Nemačka odbija "razgraničenje", dok Vašington traži da se sve odmah pokrene s mrtve tačke i misli da bi svaki dogovor dve strane bio prihvatljiv ako ne bi ugrozio stabilnost regiona, rečeno je da i unutar EU ima različitih stavova.

Prema dobro obaveštenim nemačkim izvorima, Berlin je uveren da se EU tek na jesen može ozbiljnije pozabaviti kosovskim pitanjem i smatra da u novoj Evropskoj službi za spoljne poslove mora biti postavljena "jaka ličnost s jakim timom i ovlašćenjima" koja bi se bavila samo Zapadnim Balkanom.

Nemačka će u drugoj polovini 2020. biti i predsedavajuća EU, a državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot je izjavio da "ima utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema Zapadnom Balkanu", dodavši da će se Nemačka snažno angažovati na Zapadnom Balkanu.

Na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova Unije 8. aprila, što je već neko vreme slučaj, nije bio zastoj u rešavanju kosovskog pitanja i drugih problema regiona.

Mora se razumeti, rekli su evropski diplomatski zvaničnici, da članice i institucije Unije moraju poglavito i hitno da se bave životno važnim pitanjima same Unije.

A to su izlazak iz članstva Velike Britanije, pripreme za izbore za Evropski parlament i krupne promene kad je reč o budućim čelnim položajima i sastavima Evropske komisije i drugih tela Unije.

Jer, kako je objašnjeno, mnoge članice Unije misle da tek sa formiranjem novih institucija EU, posebno izborom nove Evropske komisije i čelnika Evropske službe za spoljne poslove, umesto Federike Mogerini, zbivanja na Zapadnom Balkanu mogu više doći u prvi plan.

Takođe, napominju evropske diplomate, ne može se smetnuti s uma da su članice Unije delatno doprinele saopštenju ministara Grupe 7 najrazvijenijih zemalja u kojem se podvlači "predanost bezbednosti, stabilnosti, napretku i evropskoj perspektivi" Zapadnog Balkana.

Posebno se ukazuje na to da "bez istinske i celovite normalizacije odnosa Beograd-Priština kroz dijalog uz posredovanje EU ne može biti trajnog mira u tom regionu", uz opasku da samo pravno obavezujući sporazum može omogućiti napredak Srbije i Kosova na putu ka Uniji.

euractiv.rs

 

Da li je "bregzit" šansa za Srbiju?

Evropski izbori važni za Srbiju, proširenje tema koja se izbegava

Protest Jedan od pet miliona: Vučiću 13. aprila poručiti da je gotov

Vučić: Zadovoljan sam što je postupak za ubistvo Ćuruvije došao do kraja

Markoviću i Radonjiću po 30 godina za ubistvo Ćuruvije/Jelena Ćuruvija: Deo odgovornosti snose tadašnja vlast i ministar informisanja


Zelenović, Lutovac, Ivanović: Neophodno ujedinjenje demokratskih snaga/Jeremić: Radikalizovati odgovor, ako se do 13. aprila ne ispune zahtevi

Koha ditore: Vlasti u Prištini sukobljavaju zemlju sa Zapadom

Srbija i dalje ne sledi spoljnu politiku EU prema Rusiji

Zašto srpska opozicija nema podršku Zapada?

Svetska banka: Ubrzati reforme na Zapadnom Balkanu

Srbija nije ispunila preporuke antikorupcijskog tela GREKO

U parlamentu Srbije o opoziciji bez opozicije

VOA: Vlada Srbije angažovala firmu da lobira u vezi sa Kosovom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button