glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

sarajevo granica ustavni sud
ivica stejt d. beerfest borjan-zvezda partizan-videoton kosarkasi srbije5

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dačić: Hoće da skinu Kosovo s dnevnog reda UN/Miščević: Poglavlje 35 nije o statusu Kosova, ali se traži normalizacija odnosa Beograda i Prištine

izvor: agencije  foto:                                                                                                                              17.08.2017.

sbun1Dačić: Hoće da skinu Kosovo s dnevnog reda UN

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoji saglasnost velikih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da se tema Kosova skine s dnevnog reda Ujedinjenih nacija i da se ukine misija UN na Kosovu i Metohiji, odnosno da se ukine Rezolucija 1244.

"Za Srbiju je veoma važno da se tema Kosova i Metohije zadrži u fokusu Ujedinjenih nacija, odnosno Saveta bezbednosti", naveo je Dačić nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem.

On je istakao da je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti i nekoliko velikih sila, a ne samo Priština, tražilo da se tema Kosova skine sa dnevnog reda, da se prorede sastanci, da ne budu na svaka tri meseca, nego na šest meseci, ali i da su neke velike sile prvi put iznele zahtev da se ukine misija UNMIK-a na Kosovu i Metohiji. 

"Za nas je važno da se međunarodna zajednica drži u fokusu sa svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji i zato je ova sednica, iako je bila veoma burna, za nas bila veoma značajna jer smo, po ko zna koji put, ponovili da Priština ne ispunjava ono što je njen zadatak na osnovu Rezolucije 1244 i na osnovu Briselskog dijaloga, kao i da Priština ne implementira Briselski dijalog", naveo je Dačić.  On je kazao da je izneo podatke o tome da su Srbi "najveće žrtve genocida i etničkog čišćenja" navodeći da se od više od 200.000 proteranih Srba, samo 1,9 odsto vratilo, a od desetine hiljada Srba koji su nekada živeli u Prištini, Uroševcu, Peći, Podujevu, taj broj se danas meri na manje od hiljadu, a negde i od stotinu.

"Mi želimo kompromisno rešenje, želimo dijalog i u tome se i sastoji inicijativa predsednika Vučića i nastavićemo s takvom politikom. Mi nećemo dopustiti da neko kaže da je problem Kosova i Metohije rešen, jer on nije rešen, zato što jednostrani akt ne predstavlja rešenje. Može se rešiti samo dogovorom, odnosno rešenjem koje će biti u obostranom interesu i Srba i Albanaca", naglasio je Dačić. 

On je kazao da je sa Guterešom razgovarao o Kosovu i Metohiji, o nastavku učešća srpskih vojnika i policajaca u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta. 

Generalni sekretar Antonio Gutereš najavio je da će sledeće nedelje telefonom razgovarati s predsednikom Vučićem o regionalnoj stabilnosti.

Tražili smo da haški osuđenici služe kazne u Srbiji

Ivica Dačić kaže da je od generalnog sekretara UN Antonia Gutereša zatražio da zatvorenici koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a srpski su državljani, služe kaznu u Srbiji. 

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da je to zatraženo zbog nehumanih uslova koje oni imaju u državama u kojima služe zatvorske kazne. 

"Naročito se u tome ističe Estonija gde, jednostavno, ne samo da je zatvorska kazna kazna sama po sebi, nego su i uslovi odsluživanja zatvorske kazne takvi da moramo tražiti i tražili smo da se ukine ta praksa da se jedino Srbiji ne dozvoljava da naši zatvorenici, naši državljani, služe u našoj zemlji. Ako se dozvolilo Demokratskoj Republici Kongo zašto ne bi i Srbiji", naveo je Dačić.

Miščević: Poglavlje 35 nije o statusu Kosova, ali se traži normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Evropski-parlament2

BEOGRAD - Nije u Poglavlju 35 tema Kosovo i mi kroz pregovore o članstvu u Evropskoj uniji ne pregovaramo o statusu Kosova, kaže za Tanjug šefica pregovaračkog tima u briselskom dijalogu Tanja Miščević, ali naglašava da je precizno dato da je konačni cilj tog poglavlja sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Dodaje, međutim, da se takvo poglavlje prvi put i na taj način pojavljuje u pregovorima o članstvu, odnosno da ga nije imala nijedna druga država.

Nijedna država nije na taj način pregovarala poslednje poglavlje koje je u našem slučaju i političko poglavlje, kaže Miščević i objašnjava:

"Dakle, nije ovde tema Kosovo, mi kroz pregovore o članstvu ne pregovaramo o statusu Kosova, za proces normalizacije postoji dijalog i on nikako nije zamenjen Poglavljem 35, ali u dijalogu o normalizaciji ne učestvuju države članice, i ovaj način da prate šta se u dijalogu i implementaciji događa jeste upravo kreiranje čitave strukture kroz Poglavlje 35".

Drugim rečima, objašnjava Miščević, dijalog o normalizaciji se odvija pod pokroviteljstvom evropske spoljnopolitičke službe, i ta je sluzba, odnosno šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, zadužena da članice informiše o napretku i problemima u dijalogu, kao i o implementaciji , a onda, dodaje, kroz Poglavlje 35 države članice kažu - ovo je dovoljno da Srbija nastavi dalje u pregovorima o svim ostalim poglavljima.

Na pitanje kako objasniti da se Poglavlje 35 od početak pregovora pominje kao najteže i nama najkomplikovanije, te da će ono biti poslednje zatvoreno a da će sve prete biti prisutno, Miščević kaže da nijedno drugo poglavlje nismo mogli otvoriti dok za 35 nismo postigli dovoljnu meru implementacije Briselskog sporazuma.

Podseća da je to bilo decembra 2015, da smo dve godine na to čekali i da nećemo moći da završimo pregovore ako ono što je uslov iz pregovaračkog okvira zaista ne ispunimo.

"U samom Pregovaračkom okviru, u okviru koji smo dobili kad smo dobili pregovore, piše da je ovo poglavlje kontrolno, i nije jedino takvo, isto važi i za Poglavlje 23 o vladavini prava i 24. Dakle ništa se ne otvara pre toga, ništa se ne zatvara posle toga, a ako tu ima problema zaustavljaju se pregovori", navodi Miščervić.

 

Naglašava, međutim, da je u Poglavlju 35 veoma precizno dato šta je konačni cilj, a to je, ponavlja, dogovor o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.
"A sad šta je sveobuhvatna normalizacija nije definisano, ostavljeno je da kroz tok dijalog bude definisano i to je jedno od otvorenih pitanja", primećuje šefica pregovaračkog tima Beograda.

Na opasku da je normalno da dve strane strane različito tumače šta znači sveobuhvatna normalizacija, a da nije jasno kakav je tu stav EU, Miščević kaže da je, naprotiv, sasvim jasan stav Unije, a to je da nema razgovora o statusu.

Podseća pri tome da pet država članica i dalje ne priznaje proglašenje nezavisnosti i da su u tome vrlo čvrsteo, zbog čega, kako kaže, EU i ne može to da traži ili da na takav način ispostavlja račune.

"Ali traži sveobuhvatnu normalizaciju zarad normalnog života i tu ima puno naše razumevanje, mi to mislimo od samog početka, ali ne postoji isto tako razumevanje Prištine", primećuje Miščević.

U tom smislu i poziv na unutrasnji dijalog o Kosovu shvata kao pokušaj definisanja našeg stava o tome šta je sveobuhvatna normalizacija i podseća da smo u okviru pregovora, kad smo predstavljali planove za Poglavlje 35 i kako će ono izgledati, januara 2014, predstavili šta vidimo kao teme za nastavak dijaloga

" U tom momentu smo imali gotovu priču o briselskom dijalogu, on je već bio potpisan i počela je lagano implementacija, a mi smo onda predstavili teme poput imovine, nestalih, zaštite kulturnog i crkvenog nasleđa, o čemu niakd nije postignuta saglasnost s Prištinom, ali smo zato mogli videti jednostrane poteze Prištine kao što je bilo jednostrano proglašenje da je sva imovina na teritoriji KiM zapravo kosovska imovina", navodi Miščević i dodake da je to dijametralno suprotno od naše ideje da se sedne i razgovara.

Upitana da li smo "neravnopravni" s obzirom da Priština nema poglavlje 35 i zahteve slične onima ispostavljenim u njemu, Miščević kaže da to nije tačno, te da je Priština dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je sasvim drugačiji od našeg, ali da on ima istu takvu klauzulu, samo je pitanje koliko je Priština zainteresovana za svoje evropske integracije.
"To je već pitanje za Prištinu", zaključuje Miščević.
Konačno, na pitanje može li se desiti da nam, kad sve što se traži u Poglavlju 35 ispunimo, kažu da ipak nismo "dorasli" članstvu, Miščević podseća da paralelno s ovim teškim političkim pitanjem normalizacije ide i pođednako teško pitanje reforme vladavine prava, koje nije jednostavno, ali, što je važno, zavisi samo od nas, za razliku od 35 koje zavisi i od drugih strana.
"Ima tu puno oblasti koje zahtevaju ogroman napredak i svesni smo da su to ozbiljna pitanja. Trenutno završavamo elemente za novi izveštaj koji će biti predstavlje u novembru, ali ima puno važnih pitanja za unutrašnju reformu Srbije - i za poslovno okruznje, napredak regiona, saradnju u regionu, za priznavanje kvalifikacija, kretanje radne snage..."
U svim tim se oblastima mora postići napredak, napominje Miščević, ali, primećuje, za razliku od političkih pitanja ovde je merljiv napredak.
"Kad dostignete standard i možete da ga implementirate, onda možete da procenjujete domete, a to može i EU", zaključuje Miščević.

 

 

 

Žestoka rasprava o Kosovu pred Savetom bezbednosti UN

Janković prekida saradnju sa DS

Vučić 7. i 8. septembra u poseti BiH

Stejt department: Verske zajednice u Srbiji se žale na pristrasnost propisa

Mudis pohvalio finansijske rezultate Beograda

Agrostručnjak: Šteta od suše u poljoprivredi preko milijardu dolara

Dačić: Razgraničenje na KiM eliminisaće uzroke eventualnog rata/Rama: Poštujem inicijativu, ali rešenje je priznanje Kosova

Albanci sa juga Srbije uveliko u dijalogu o Kosovu

Mekalister: Srbija će ući u EU kad za to bude spremna

Mićunović: Sve manje šanse da stare figure na političkoj sceni sprovedu obrt

Trajno rešenje s "pečatom" UN

"Ikea" otvorila prvu robnu kuću u Srbiji/U IKEA-u da vide Vučića

Balkanska ruta i dalje preko Beograda

Potpisan Sporazum o elektronskoj evidenciji o državljanima Srbije

Vučić: Srbi hoće mir i budućnost, ali neće zaboraviti Oluju

Dаn sećаnjа nа strаdаle i prognаne Srbe u akciji Oluja/Grabar Kitarović čestitala „Oluju"građanima Hrvatske/Dačić: Srbija i Hrvatska zadugo „Oluju” neće tumačiti na isti način

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Registrovana nezaposlenost nepovoljnija nego u zvaničnoj statistici

Srbija i Iran u senci odnosa Vašingtona i Teherana

Zemlje regiona o odluci Hrvatske na samitu u Sarajevu/Mihajlović: Mere Hrvatske ne doprinose povezivanju zemalja regiona/Ljajić: Priprema sastanka u Sarajevu o merama Hrvatske

Brnabić: Fiskalna godina završena sa primarnim viškom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button