glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srbija-kosovo granica
takse protest pristina
ikea most5 it sektor3 dete-komp sff 23 ivana1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Trajno rešenje s "pečatom" UN

izvor: evn  foto: vn                                                                                                                                12.08.2017.

un8 

Medjunarodna konferencija koja kao učesnika ili pokrovitelja podrazumeva Savet bezbednosti UN, a na kojoj bi se rešavalo pitanje Kosmeta, za mnoge je opcija koja je možda i najbolja, ali se razlikuju mišljenja o tome da li je ona realna u ovom času i u kom momentu bi dala najbolje rezultate.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je da bi organizacija takve konferencije trebalo da bude završni čin normalizacije odnosa s Prištinom. Profesor Dragoljub Mićunović (DS), koji je još 2011. smatrao da je ovaj format jedini "izlaz" iz kosovskog lavirinta, kaže da je i dalje za tu opciju:

- Problem Kosova je internacionalizovan dovođenjem Euleksa na Kosovo i time što postoji Rezolucija 1244, pa je normalno da se rešava uz rad međunarodnih tela i na takvim konferencijama. Iza nje bi mogli da stanu, pre svega, pet stalnih članica SB i Euleks, koji bi se bavio pitanjima iz nadležnosti evropske bezbednosti.

On je mišljenja da stvar treba da se ubrza, jer se briselski dijalog oteže, a kao teme na konferenciji vidi osiguravanje prava naših ljudi na Kosmetu, njihove imovine i spomenika, dok pitanje teritorije zahteva međunarodnu arbitražu.

- Na konferenciji bi bili zastupljeni i Srbi i Albanci, a ono što bi se usaglasilo imalo bi međunarodnu težinu, jer bi iza ugovora stajali svi potpisnici. Dalje razrade dogovorenog išle bi kroz posebne rezolucije - kaže Mićunović.

Prema mišljenju Dušana Prorokovića iz Centra za strateške alternative, nekadašnjeg državnog sekretara za KiM, Ljajićev predlog je dobar, jer međunarodne konferencije daju najtrajnija rešenja, ali smatra da sazivanje takvog skupa u ovom trenutku nije realno. Razlog je što Albanci nisu motivisani da pregovaraju o statusu i što ih Zapad u tome podržava kao svoju investiciju, dok se od Srbije očekuje da prizna Kosovo:

- Sve to ne znači da za desetak godina, kada se promeni ravnoteža snaga u međunarodnim odnosima, takva konferencija neće biti rešenje. Ali ona nam neće ništa značiti ako Kosovo u međuvremenu uđe u UN.

Proroković ukazuje i na to da bi pre bilo kakvog skupa morali da se utvrde kriterijumi za odlučivanje: po principu suverenita ili prava na samoopredeljenje, jer će svaka odluka o Kosovu uticati i na druga slična pitanja u svetu.

Da vreme radi za nas, smatra i nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović, koji na međunarodnoj konferenciji o Kosovu vidi uključen ne samo SB UN, već i zemlje iz našeg regiona:

- Evropa neće još dugo moći da trpi u svom središtu kosovsku divlju izraslinu i doći će čas kada će doći da nas pitaju: šta tražite da biste priznali Kosovo? To treba sačekati strpljivo i spremno sa skupim spiskom zahteva na kojem bi bilo i pitanje Republike Srpske, a možda i neka druga pitanja.

PODRŠKA DIJALOGU O KiM

Da podržava ideju predsednika Aleksandra Vučića da se započne unutrašnji dijalog o KiM, u istraživanju "Faktora plus" reklo je 69 odsto ispitanika, ali je samo 11 odsto njih smatra da će otvaranje dijaloga dovesti do rešenja problema.

Čak 44 odsto građana smatra da su stranke toliko suprotstavljene da je nemoguće da vode dijalog o jednom važnom pitanjom.

VISOKO PODIGNUTA LESTVICA

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, ništa nije završeno - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.
- Ako ne bismo pokušali da uradimo nešto za budućnost Srbije, na drugačiji i bolji način, ne bi trebalo da se bavimo ovim poslom. Kompromisa nema ako je jedna strana zadovoljna a druga nije. A važno je da svi počnemo da razmišljamo na drugačiji način i visoko postavljamo lestvicu.

novosti.rs

 

 

"Ikea" otvorila prvu robnu kuću u Srbiji/U IKEA-u da vide Vučića

Balkanska ruta i dalje preko Beograda

Potpisan Sporazum o elektronskoj evidenciji o državljanima Srbije

Vučić: Srbi hoće mir i budućnost, ali neće zaboraviti Oluju

Dаn sećаnjа nа strаdаle i prognаne Srbe u akciji Oluja/Grabar Kitarović čestitala „Oluju"građanima Hrvatske/Dačić: Srbija i Hrvatska zadugo „Oluju” neće tumačiti na isti način

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Registrovana nezaposlenost nepovoljnija nego u zvaničnoj statistici

Srbija i Iran u senci odnosa Vašingtona i Teherana

Zemlje regiona o odluci Hrvatske na samitu u Sarajevu/Mihajlović: Mere Hrvatske ne doprinose povezivanju zemalja regiona/Ljajić: Priprema sastanka u Sarajevu o merama Hrvatske

Brnabić: Fiskalna godina završena sa primarnim viškom

Vučić: Iako Srbi još nisu spremni, neću popustiti

Šta je Ana Brnabić uradila za mesec dana svog mandata?

Noje cirher cajtung: Srpska opozicija nema ideje za Kosovo

Brnabić za Gardijan: Srbija ide ka EU, brzo se menja i nema vremena za gubljenje

Sve više pretnji medijima

Opozicija udruženo u Beogradu

Srbija na dobrom putu u ispunjavanju aktivnosti iz poglavlja 24

Štrajk prošao tajne ostale

Između mita i stvarnosti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button