glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

migranti99
takse protest pristina
mile 66
most5 lepenski vir1 nisvil33 bezbednost na internetu novak222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Ikea" otvorila prvu robnu kuću u Srbiji/U IKEA-u da vide Vučića

izvor: agencije/rse  foto: rfe                                                                                                                                    11.08.2017.

ikea 

"Ikea" otvorila prvu robnu kuću u Srbiji

Vrata prve robne kuće "Ikea" u Beogradu otvorena su jutros tačno u 10 časova za prve posetioce, koji su u redovima čekali na ulazak, a koje je osoblje dočekalo gromoglasnim aplauzom. Prethodno je sađenjem bele breze, koja je simbol mladosti, snage i prosperiteta, svečano obeležen početak rada.

Drvo su zasadili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, regionalni direktor za razvoj "Ikee" Vladislav Lalić i direktor robne kuće Vladimir Moga.

Predsednik Srbije je u obraćanju posle obilaska robne kuće rekao da svako ko prolazi auto-putem, a mora da prođe pored te robne kuće, može da vidi da je Srbija normalna i moderna zemlja, i da nastavlja takvim putem.

Vučić je istakao da je ponosan što je učestvovao u dovođenju švedske kompanije u Srbiju i da je naša zemlja pokazala da nismo loši, i da možemo biti uspešniji i brži od mnogih zemalja gde je "Ikea" otvorila robnu kuću.

"Uživao sam prolazeći kroz 'Ikeine' salone. Oni se hvale cenom sladoleda od 60 dinara, a ja, koji volim meso, zapazio sam da imaju hot-dog za 50 dinara", rekao je Vučić.

Zahvalio je građanima što su razumeli kakav je put bio potreban za budućnost i naglasio da "Ikea" predstavlja simbol i znak za budućnost.

U IKEA-u da vide Vučića

av11

Vodeći političari u Srbiji, a najpre predsednik države Aleksandar Vučić, dolazak švedske kompanije IKEA-e prikazali su kao nacionalni i lični uspeh čime su priču o renomiranom proizvođaču nameštaja i kućne opreme predstavili kao događaj od nemerljive važnosti za prosperitet građana.

"Dolazak IKEA-e u Srbiju vrlo je značajan jer se radi o normalnom tržišnom procesu. Ali to ne može biti razlog da neko ko je na čelu vladajuće partije smatra da je odlučujući faktor u vezi sa svim što se dešava u ovoj zemlji. Problematično je što prvi čovek u državi tako kapitalizuje svoj uticaj. To je, na neki način, politizacija svega što se dešava u Srbiji", rekao je za Radio Slobodna Evropa sociolog Ratko Božović povodom nekoliko intervjua i autorskog teksta u kojima je predsednik Srbije govorio o otvaranju robne kuće IKEA u Bubanj Potoku, delu Beograda.

Ideje i pokušaji da IKEA dođe u Srbiju datiraju iz vremena prethodne vlasti, Demokratske stranke, ali su zbog raznoraznih prepreka tek sada realizovane.

Švedski gigant se posle više od 25 godina na velika vrata vratio u Srbiju prodajnim objektom na 34.000 kvadratnih metara u koji je investirano 70 miliona evra.

Oko 300 građana čekalo je otvaranje u 10 sati, a činilo se da je intenzivna priča vlasti o tom projektu delovala na neke kupce.

Beograđanka Ljiljana Jončić bila je jedna od prvih na blagajni.

"Kupila sam plišanog medu, samo to. Oduševljena sam IKEA-om. Za to moramo da zahvalimo gospodinu Vučiću. Da nije bilo njega ne bi imali ovu lepotu. Pa 12 godina su nam pričali oni prethodni, pa ništa ne dobismo. A evo, sada se svakog dana otvara po nešto", kaže Jončić.

Ljiljana Savić, koja živi u Švedskoj, pravo odatle došla je u beogradsku IKEA-u.

"Nadala sam se da ću videti svog predsednika, ali je izgleda otišao pre nego što smo došli. IKEA nameštaj imamo mi u inostranstvu. Imaju dobru robu, jedino je malo teže sastaviti je", navodi Savić.

Barem u ovoj anketu, očigledan je uspeh državnog vrha u nameri da dolazak IKEA-e i otvaranje njene prve robne kuće dopiše na listu svojih uspeha.

Otvaranju njene prve robne kuće u Srbiji, zajedno sa ministarima trgovine, spoljnih poslova i rukovodstvom švedske kompanije, prisustvovao je predsednik Srbije.

"Ponosan sam što smo malim delom i mi učestvovali u svemu ovom velikom. Uživao sam prolazeći kroz IKEA-ine salone. Hvalili su se cenom sladoleda od 60 dinara, ali ja sam zapazio hotdog od 50 dinara jer mi Srbi volimo da jedemo meso. Video sam dobre stvari i za decu i za odrasle", rekao je Aleksandar Vučić, nakon što je sa rukovodstvom IKEA-e zasadio belu brezu, simbol snage i prosperiteta, koja je deo tradicije u objektima te kompanije.

IKEA na neki način već dugo ima kultni status u Srbiji. U potrazi za njenim proizvodima mnogi su putovali u inostranstvo i dovijali se na razne načine ne bi li u svom domu imali neki komad skandinavskog simbola uspeha, koji nudi funkcionalne i moderno dizajnirane stvari.

Svaka ovdašnja vlast trudila se da upravo ona bude ta za čijeg mandata će doći IKEA, a to se konačno i dogodilo posle više od decenije neostvarenih najava i neuspelih pokušaja.

Tu činjenicu Vučić je lično apostorofirao u članku koji je uoči otvaranja napisao o IKEA-i.

"Zašto je važna IKEA? Zbog investicija u Srbiju i zbog novih radnih mesta, ali i zbog toga da je nema tamo gde nema želje da se razmišlja i radi na nov, drugačiji način", objasnio je šef države.

Ekonomista Milan Kovačević, koji je devedesetih bio konsultant IKEA-i kada je pokušala da dođe u Srbiju, kaže da je dobro što je ta kompanija konačno stigla, ali da je očekivao više od Vučićevih impresija.

"Na žalost, mi smo sada počeli nešto što je možda najkiselije a to je da će naši ljudi, umesto da kupuju neki domaći nameštaj, kupovati od IKEA-e. Bilo bi dobro da je Vučić dao neke ideje kako će on i država doprineti da naša industrija u većoj meri prodaje IKEA-i", rekao je Kovačević.

Niže cene

Menadžment IKEA-e naveo je da će ovdašnjim potrošačima ponuditi kompletan asortiman "demokratskog dizajna" od 9.500 artikala. Za sada su među njima, kako su zabeležili mediji, samo dva proizvoda iz srpskih fabrika – oklagija i daska za sečenje mesa.

Da li će domaći proizvođači moći više uveliko zavisi od pomoći države i smanjenja nameta, a šta će u IKEA-i moći da pazare građani Srbije zavisi od standarda. Za sada to nije mnogo, što se videlo i na otvaranju robne kuće u Bubanj Potoku gde su prvi bili radoznalci i penzioneri koji su uglavnom pazarili poneku sitnicu.

Neki su poželeli da se bar besplatno počaste brendiranim žutim IKEA kesama koje su im podeljene na ulazu. Ali su ih uglavnom do kasa donosili prazne i na kraju, po skandinavskom standardu, morali da ih vrate na izlazu.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li IKEA u Srbiji može da bude malo jeftinija,Stefan Vanoverbeke, generalni direktor IKEA-e za jugoistočnu Evropu, odgovara:"Pre svega, kada ulazimo na neko tržište, pa i sada u Srbiju, najniže moguće cene su naša polazna tačka. Takođe, prilikom njihovog određivanja razmatramo šta je to posebno važno za naše mušterije iz Srbije. Kupovna moć u Srbiji raste, ali je i dalje veoma niska. Ukoliko uporedimo cene nasih prozvoda na drugim tržištima, sa ponosom mogu da kažem da su IKEA-ine cene ovde u proseku niže".

IKEA-u u Beogradu je u prva dva sata nakon svečanog otvaranja posetilo oko 4.000 ljudi, saopšteno je iz te kompanije. IKEA u Bubanj Potoku zapošljava 416 radnika, a planirano je otvaranje još dva objekta ove švedske firme u Srbiji, u Novom Beogradu i Nišu.

slobodnaevropa.org

 

 

Balkanska ruta i dalje preko Beograda

Potpisan Sporazum o elektronskoj evidenciji o državljanima Srbije

Vučić: Srbi hoće mir i budućnost, ali neće zaboraviti Oluju

Dаn sećаnjа nа strаdаle i prognаne Srbe u akciji Oluja/Grabar Kitarović čestitala „Oluju"građanima Hrvatske/Dačić: Srbija i Hrvatska zadugo „Oluju” neće tumačiti na isti način

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Registrovana nezaposlenost nepovoljnija nego u zvaničnoj statistici

Srbija i Iran u senci odnosa Vašingtona i Teherana

Zemlje regiona o odluci Hrvatske na samitu u Sarajevu/Mihajlović: Mere Hrvatske ne doprinose povezivanju zemalja regiona/Ljajić: Priprema sastanka u Sarajevu o merama Hrvatske

Brnabić: Fiskalna godina završena sa primarnim viškom

Vučić: Iako Srbi još nisu spremni, neću popustiti

Šta je Ana Brnabić uradila za mesec dana svog mandata?

Noje cirher cajtung: Srpska opozicija nema ideje za Kosovo

Brnabić za Gardijan: Srbija ide ka EU, brzo se menja i nema vremena za gubljenje

Sve više pretnji medijima

Opozicija udruženo u Beogradu

Srbija na dobrom putu u ispunjavanju aktivnosti iz poglavlja 24

Štrajk prošao tajne ostale

Između mita i stvarnosti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button