glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu11 novac6 bbf2
interpol gradjani migranti8888 PECIVO bili mitar44

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Počinje praznik pisane reči: Šta će se sve naći na štandovima Sajma knjiga   

izvor: agencije  foto:                                                                                                 18.10.2019.

sajam666

Strana proza: Majstori sa svih meridijana

Na štandu “Prometeja” posebnu pažnju svakako će izazvati novo izdanje knjige pripovedaka aktuelnog nobelovca Petera Handkea “Još jedanput za Tukidida”, kao i zbirka eseja, takođe nobelovke, Vislave Šimborske “Neobavezna lektira”.

Debitantska knjiga “Legenda o samoubistvu” američkog pisca Dejvida Vana, osvojila je čak 11 nagrada i u rekordnom roku prevedena na više od 20 jezika. Ovaj autor će biti ekskluzivni gost “Lagune” koja je objavila i “Upitnik je pola srca”, priču o stidu i krivici, iz pera hit autorke Sofije Lundberj. Isti izdavač objavio je i “Tetovažer iz Aušvica” Heder Moris, koji podseća na žrtve Holokausta, kao i još dva svetska hita, “Pertle” italijanskog pisca Dominika Starnonea o porodici i ljubavi, i “Problem tri tela”, naučnofantastični roman kineskog pisca Liju Cisina.

“Brada natopljena krvlju” je uzbudljiv roman nagrađivanog brazilskog pisca Danijela Galere, “Muškarci poput mene”, norveškog autora Pera Petušuna, bavi se muškom usamljenošću i krivicom, a knjiga novela “Tri kralja” A. Čenga, donosi gorka iskustva koja je pisac stekao živeći u zabačenim krajevima Kine kao učesnik Maovog društvenog eksperimenta. Ova tri naslova objavila je “Geopoetika”.

“Akademska knjiga” ponovo je objavila slavni roman Aleksandra Solženjicina “Arhipelag Gulag”, distopijsku priču “Naš život po šumama” Mari Darijesek, kao i “Pravila smešnog ponašanja” češkog pisca Emila Hakla, samoironičnu porodičnu priču o autsajderima i pobednicima. Jedan od poslednjih romana najvećeg pisca na nemačkom jeziku druge polovine prošlog veka, “Stari majstori” Tomasa Bernharda, objavio je LOM, koji je ponudio i “Strankinju” velikog ruskog pisca Sergeja Dovlatova, “Petrovi u gripu i oko njega” Alekseja Saljnikova, roman ovenčan nagradom Nacionalni bestseler u Rusiji 2018, kao i roman “Požuda” nobelovke Elfride Jelinek.

Tajnama odrastanja bavi se roman “ Tamo gde rakovi pevaju” Delije Ovens. Knjigu je objavio “Vulkan” koji čitaocima nudi “Četiri žene iz Istanbula”, najpopularnije turske spisateljice Ajše Pulin, kao i triler “Cveće iznad Inferna” iz pera Ilarije Tuti, nove zvezde italijanske književne scene.

NABOKOV, IŠIGURO, SINGER Pred čitaocima su dve knjige trojice klasika, Neutešni”, čiji se autor Kazuo Išiguro bavi nepouzdanošću ljudskog sećanja, poslednji nedovršeni roman “Pogledaj Arlekine”, neka vrsta pseudobiografije Vladimira Nabokova, i kontroverzni roman “Crvena Kejla” Isaka Baševisa Singera, koji je zbog bogatog erotskog sadržaja izazvao burne reakcije. U izdanju “Derete” pojavio se i novi hit Lorenca Maronea “Običan momak”, neobično topla priča o odrastanju, ljubavi i smrti i “Svet čuda”, Robertsona Dejvisa, treći deo “Detfortske trilogije” koji se smatra jednim od najboljih dela kanadske književnosti.

Radnja romana “Salakain Pustolov” španskog pisca Pija Barohe, za koga je Borhes svojevremeno izjavio da je zaslužio Nobelovu nagradu, smeštena je u Baskiju u vreme dramatičnih sukoba, dok je “Krug” Kođija Suzukija, detektivski roman sa elementima horora i fantastike, na čudesan način prikazao postmoderni Japan (izdavač “Tanesi”).

Prvi put na našem jeziku pojavio se roman “Krila golubice” Henrija Džejmsa, kod “Kosmosa”, koji je čitaoce obradovao i najnovijim romanom hit pisca Roberta Savijanija “Poljubac smrti”.

Pod naslovom “Pre nego što padne noć” objavljen je roman-autobiografija proganjanog kubanskog pisca Rejnalda Arenasa, u izdanju “Štrika”. Ovaj izdavač ponudio je i “Nini je potreban prostor za vežbu”, proslavljene danske autorke Dorte Nors, kao i “20 stepenika i druge priče”, jedne od najnagrađivanijih portugalskih književnica Elije Koreje.

“Službeni glasnik” će na Sajmu sa posebnom pažnjom predstaviti knjigu “Brizbejn” Jevgenija Vodolaskina, proglašen knjigom godine 2019. u Rusiji i ljubavni roman slavnog Vitolda Gombroviča “Sumanuti”. Jedan od najznačajnijih poljskih pisaca, u trenutku besparice, neposredno pred Drugi svetski rad, pod pseudonimom je u nastavcima za popularne večernje novine pisao ovaj “groman za kuvarice”.

Novi roman Davida Grosmana “Život se sa mnom mnogo poigrao”, u izdanju “Arhipelaga” zasnovan je na istinitoj priči o Evi Panić i njenom životu, od Čakovca, preko Beograda do Golog otoka i odlaska u Izrael gde je decenijama živela u kibucu.

Nova izdavačka kuća “Blum” nudi pet naslova od kojih najzanimljiviji romani “Izbavljenje” Džejmsa Dikija, prema kojem je snimljen čuveni istoimeni film Džona Burmana. Tu je i “Nadnica za strah” francuskog autora Žorža Arnoa, koji je takođe doživeo veliki uspeh na filmskom platnu.

Domaća proza: Intimne priče i usud istorije

Izuzetno čitana Gordana Kuić ispisala je “Roman u pričama”, u kome su četiri ljubavne pripovesti s mnogo rukavaca, a obuhvataju četiri veka života u Srbiji. Izdavač je “Vulkan”, koji je objavio i roman o naličju ljubavi i ljudskog karaktera “Jeste i biće” Aleksandra Jugovića i roman “Poslednji muškarac” Muharema Bazdulja. Posle osam godina pauze Slobodan Tišma izašao je pred čitaoce sa romanom “Grozota ili...” (izdavač “Čarobna knjiga”), čiji je glavni junak čovek s margine društva, Stiv, čiji je životni put trasiran samoubistvom očuha. Pažnju čitalaca svakako će privući i novi roman “Osvajanje zavičaja” Siniše Kovačevića (“Vukotić medija”), o porodici Vučić koja je iz krša Crne Gore krenula u Vojvodinu, koju su napustile hiljade ratnogubitničkih nemačkih porodica.

Među sedam knjiga domaćih autora, koje je objavio PortaLibris, nalaze se “Ravan” Dušana Paučkovića, njegov naučnofantastični prvenac, zbirka pripovedaka o životu srpskih gastarbajtera u Nemačkoj “Između sna i jave” Ljiljane Banjanin Vukić, pseudoistorijski roman smešten u prednemanjićku Srbiju “Uroševe hronike” Vladimira Đurđića.

U romanu “Poslednji put” Isidora Bjelica je dala priču o prijateljstvu tri žene koje odlaze na kraj sveta da pronađu sebe i smisao života, a u romanu “Bunker patka” Mirjana Đurđević donosi dogodovštine emigrantske porodice koja se iz Čikaga vraća u Kraljevinu Jugoslaviju. Knjige je objavila “Laguna”.

Nova izdavačka kuća “CPP Apostro” objavila je knjigu novela Loctor Arianus, u kojoj Aleksandar Stamenković ispisuje mračnu hroniku savremenih događaja i odnosa, “Buđenje vuka” Tatjane Mijatović Simanić, zamišljeno kao prvi tom trilogije iz epske mitologije. Ugledni pisac Radivoje Šajtinac izašao je pred knjigoljupce sa porodičnim romanom “Suva igla” (izdavač “Geopoetika”), senčeći svoje likove iz svakodnevnog života blagom ironijom i banatskom ravničarskom setom. Na štandu “Derete” naći će se novi roman uvek provokativnog Zorana Ćirića “Lanac slobode” i “Mačka u koferu” Branislava Jankovića, ovenčana nagradom “Miroslav Dereta”. “RTS Izdavaštvo” objavilo je zbirku priča Milana Micića “Dan koji je stao da se odmori” o srpskim iseljenicima, koji su početkom prošlog veka u potrazi za novim životom dospeli do Amerike.

Na štandu “Prosvete” biće predstavljeno novo delo “Vračev šegrt - trojanski konj održivog razvoja” Mare Knežević Kern, koje nam objašnjava da se svet u kome živimo menja na zaprepašćujuće opasan način. Ova kuća izdvaja i roman “Krvavi ranč” mladog autora Filipa Markovića i “Severni bulevar” iz pera Danila Štrpca. Zoran B. Milovanović predstaviće se knjigom kratkih priča “gOdvojene stvarnosti”.

U zbirci priča “Soba na obali”, u izdanju “Akademske knjige”, Milan Belegišanin čitaoce nenametljivo vraća prirodi čoveka koji misli i oseća i obnavlja pokidane veze sa sredinom od koje se otuđio. Isti izdavač objavio je i roman “Izbledele duše” Mladena Jakovljevića, čiji se događaji odvijaju u stvarnosti s početka 19. veka u Zapadnoj Srbiji i u zagrobnom svetu.

Poezija: Vitalnost stihova

Srpska književna zadruga sa posebnom pažnjom na Sajmu će predstaviti zbirku Matije Bećkovića, pod naslovom “Kad se ponovo rodim”. Milosav Tešić, takođe akademik, promovisaće novu pesničku knjigu “Privid kruga” - liriku za sladokusce i tumače zgusnute jezičke i ritmičke energije. SKZ će, u svom 111. kolu, predstaviti “Izabrane pesme” Tomislava Marinkovića. Na njihovom štandu naći će se i poezija Vita Markovića, Zorana Vučića, Zdravka Miovčića... Zadruga na Sajmu promoviše i novo izdanje Šekspirovih “Soneta” (svih 154) koje je prepevao akademik Milovan Danojlić.

Vrsna pesnikinja Ana Ristović na štandu “Arhipelaga” predstaviće se zbirkom “Ruke u rukama”, u kojoj su sakupljene neke od njenih najboljih i nagrađivanih pesama. Ista kuća nudi delo “Hercegovina” Ratka Dangubića. “Arhipelag” predstavlja i “Živi lanac znanog sveta” Šejmusa Hinija, izabrane pesme iz poslednje tri knjige irskog nobelovca.

Klasik ruske i svetske poezije Marina Cvetajeva biće zastupljena izborom iz njenog pesništva “Morska sam pena” koje je priredio i prepevao Radojica Nešović, u izdanju “Akademske knjige”.

Celokupno pedesetogodišnje pesničko stvaralaštvo nobelovca Boba Dilana “Pesme 1961-2012”h biće predstavljeno na štandu “Geopoetike”. Na 800 strana, svetski unikatno izdanje, koje je u odnosu na originalno, američko, uz dozvolu autora, prošireno propratnim tekstovima koji prethode svakom albumu, odnosno Dilanovom pesničkom periodu.

U izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” (edicija “Povelja”) na Sajmu će se pojaviti zbirke: “22” Nikole Živanovića, Breaking the Waves Dragana Boškovića, “Na odmorištu” Vase Pavkovića, “Berači polena” Nebojše Lapčevića...

Kuća “Treći trg”, u koizdavaštvu sa Udruženjem “Srebrno drvo”, objavila je preko 25 novih naslova, među kojima su knjige poezije poljske autorke Eve Lipske, malteškog pisca Imanuela Mifsuda i norveškog pesnika i dramskog pisca Juna Fosea.

Kuća “Albatros plus” predstavlja “Knjige pesama - konfučijanski poetski kanon”, svojevrsnu kinesku poetsku bibliju, koja je usmerena na kulturološke tekovine jedne bogate i dugotrajne civilizacije.

U izdanju “Prosvete” pojaviće se zbirka poezije “Uzalud se budim” Zorana B. Milovanovića.

Od desetak pesničkih zbirki koje objavljuje “Prometej” izdavač izdvaja “Panonska zvona” Miće Savanovića i “Amonit” velikoslovačkog pesnika Juraja Kunjaka.

Autor Jovo Radoš u delu “Srpske gusle starostavne” (kuća “Kairos”) priložio je svojih devet epskih pesama, dok će pesničke boje “Kova” braniti “Muzini vetrovi” Miodraga Raičevića.

 

 

Peter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića

Rosa Montero: Živimo u vremenu mržnje i neznalica

Abramović : Balkan je u meni i u mojim radovima

Marina Abramović se vraća kući

53. BITEF: Teško se gradi, lako se urušava

Kusturica na čelu žirija za najbolji debitantski film u Veneciji

Festival glumačkih ostvarenja: Nagrada za životno delo Gorici Popović

Svečano otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Rastko Petrović - Veliki putnik sa beležnicom

Preminuo Gordan Mihić

Nišvil obeležava četvrt veka dobre svirke: Na 20 bina hiljadu umetnika

Završen 26. Festival evropskog filma Palić

Grlić: Ne znam da li me strah ili veselje tera da snimam

Počeo praznik filma na Paliću

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button