glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave nato8 migranti
jeremic4 migranti2 novobrdo palic zvezda7777 novak1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Austrijski prioriteti u EU, šta Srbija može da očekuje?                

izvor: agencije  foto:                                                                               12.07.2018.

brisel

Palicu na čelu saveta Evropske unije od Bratislave preuzeo je Beč. Kriznih deset godina evropske porodice obojile su finansijska i ukrajinska kriza, terorizam i nezadrživi talas migranata. Poseban test za nju bio je i razlaz Londona i Brisela. Otuda i ne čudi što će moto trećeg austrijskog predsedavanja biti "Evropa koja štiti".

"Tokom njenog predsedavanja će se razvijati pregovori o Bregzitu, zatim, u toku je dijalog o budućem budžetu EU i vodiće se dijalog o budućnosti same Evrope", ističe Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

U narednih šest meseci mnogo izazova je pred Austrijom. Velike teme, ipak, na osovini Berlin–Pariz–Rim. Koliko će se daleko čuti glas koji stiže iz Beča?

"Treba biti oprezan sa očekivanjima od austrijskog predsedavanja kada je u pitanju politika proširenja. Uspešna politika će i dalje zavisiti od sposobnosti samih zemalja kandidata da ispune ono što su neophodni uslovi za pristupanje EU jer jedino na takav način Srbija i ostali kandidati mogu da se predstave kao kredibilni partneri", smatra Majstorović.

A kao važan prioritet Austrija je uvrstila politku proširenja. Visoko na agendi je dalji razvoj odnosa sa Zapadnim Balkanom.

"Mi očekujemo da tokom austrijskog predsedavanja otvorimo sva ona poglavlja za koja smo tehnički spremni. To su u ovom trenutku tri pregovaračka poglavlja, ali takođe očekujemo da ćemo u narednom periodu pripremiti još nekoliko pregovaračkih pozicija", navodi pomoćnica ministarke za evropske integracije Ksenija Milenković.

Dobri bilateralni odnosi Beograda i Beča i to na najvišem političkom nivou, ocenjuju analitičari, idu Srbiji na ruku.

"Austrija već duži period intenzivno podržava Srbiju na evropskom putu i to je dobra činjenica. Austrija će u svakom slučaju probati da bude neko ko konstruktivno utiče na dalju dinamiku pregovora Beograda i Prištine i neko ko će se truditi da nađe jedan izbalansiran stav u ovom procesu", ukazuje analitičar Dragan Đukanović.

Posle Austrije predsedavanje od početka naredne godine preuzima Rumunija, jedna od pet članica Unije koja nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije.

 

 

Konkretni planovi za centre za povratnike izvan EU

Britanija udvostručuje sredstva za stabilnost Z. Balkana/Stupar o Samitu: Zamajavanje lidera Zapadnog Balkana

Vučić: Ponudiću rešenje, a narod će biti vrhovni sudija

U porastu broj izbeglica i migranata koji dolaze u Srbiju

Nema novih susreta u Briselu

Vučić: Šta god da uradimo, mora referendum, Srbi da odluče

Berlinski proces u Londonu: Bezbednost pre ekonomije

Jeremić: Sporazum o osnivanju Saveza za Srbiju spreman za potpisivanje, ključna tačka Kosovo

Milijardu evra za brzu prugu

Od 600.000 novih radnih mesta na ZB, dve trećine u Srbiji

Iduće nedelje u Londonu Samit ZB u okiviru Berlinskog procesa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button