glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit-london av migranti
jeremic4 fahro djaci palic evropa novak2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Britanija udvostručuje sredstva za stabilnost Z. Balkana/Stupar o Samitu: Zamajavanje lidera Zapadnog Balkana                

izvor: agencije  foto:                                                                               10.07.2018.

zastave

Britanija udvostručuje sredstva za stabilnost Z. Balkana

Velika Britanija, domaćin samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, gotovo je udvostručila sredstva za Zapadni Balkan na 80 miliona funti (90 miliona evra) i pojačava bezbednosno osoblje u regionu s ciljem borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, prenosi Beta.

Iako će Britanija 2019. napustiti EU, britanska vlada tim potezom, koji uključuje unapređenje mogućnosti Zapadnog Balkana u borbi protiv sajber opasnosti i produženje prisustva panbalkanskih Strateških rezervnih snaga (SRF), pokazuje da ostaje opredeljena za stabilnost regiona.

"Istorija je pokazala da stabilan i bezbedan Zapadni Balkan znači stabilniju i bezbedniju Evropu", navela je premijerka Tereza Mej u saopštenju pred današnji samit premijera Zapadnog Balkana i nekih evropskih lidera u Londonu u okviru Berlinskog procesa.

Velika Britanija će iz fonda za sukobe, bezbednost i stabilnost za period 2020/21. izdvojiti 80 miliona funti, dok je za 2018/19. izdvojila 41 milion, preneo je briselski portal EURACTIV.com.

Zvanični London se nada da će udvostručavanjem britanskog osoblja koje radi na Zapadnom Balkanu na pitanjima bezbednosti smanjiti kriminal povezan s drogom u Britaniji i ojačati mogućnosti regiona da odgovori na organizovani kriminal i nasilni ekstremizam.

Organizovane kriminalne grupe iz zemalja Zapadnog Balkana, poput Albanije, veoma su prisutne u Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, jedna kriminalna grupa unese u Veliku Britaniju, prema procenama, u proseku 8.000 kilograma kokaina čija je vrednost na ulici procenjena na 800 miliona funti.

Među predviđenim merama je i pokretanje Balkanske opservatorije za organizovani kriminal zajedno s vladama Austrije i Norveške.

Navodi se i da će milion funti biti izdvojeno za obuku i savetovanje po pitanju sajber kriminala širom regiona, uključujući za direktnu podršku "timovima za hitne akcije na kompjuterima" u Srbiji i Crnoj Gori i razmenu informacija izmedju zvaničnika zaduženih za sajber kriminal.

Zajednička deklaracija napisana je na principima razmene informacija koji će pomoći agencijama za sprovodjenje zakona u regionu da mnogo lakše dele informacije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma.

Zemlje regiona će se obavezati na konkretne akcije u borbi protiv korupcije dok će mandat panbalkanskih SRF biti produžen do kraja 2019.

Još milion funti namenjeno je za probleme nasleđa iz prošlosti u regionu.

Stupar o Samitu: Zamajavanje lidera Zapadnog Balkana

Novinar i dugogodišnji dopisnik BBC-a Slobodan Stupar podsetio je da je serija samita Zapadnog Balkana zamišljena kao "fingiranje" procesa pridruživanja Evropskoj uniji i ocenio da je to "vrsta zamajavanja lidera Zapadnog Balkana da će nešto biti od evropskih integracija".

"Pre toga je jasno rečeno da se Evropa neće širiti do daljeg. Da ne bi došlo do velikog nezadovoljstva na prostoru Zapadnog Balkana, oni su izmislili tj. Angela Merkel da se iz godinu u godinu sastajemo i pokušamo da damo labavu nadu", smatra Stupar.

On očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti u fokusu Samita, ali ocenjuje da dijalog "u šaci imaju Amerikanci.

"Kad oni budu tražili da se dijalog okonča, onda će se to i desiti. Amerikanci su jasno stavili do znanja, u više navrata, da su momci koji su na vlasti u Prištini, Tirani i Beogradu njihovi momci, oni su tu zbog njih", smatra on.

Amerikanci su, dodaje Stupar, na Dejtonskom sporazumu potvrdili da oni odlučuju.

"Nisam daleko od pomisli da smo blizu novog Dejtona, Dejtona 2, gde bi se svi problemi stavili na sto - Bosna, Kosovo, odnosi Srba i Albanaca, Makedonija, ukupno Zapadni Balkan", smatra Stupar.

On smatra da je Srbija kao država, kad je reč o evrointegracijama, "gora nego pre šest godina".

"Mi imamo sistem ovde, kao i u Albaniji i na Kosovu, samo obrise demokratske države, u stvari autoritarnih režima - imate veliki pad u smislu pravne države, ekonomije, ljudskih prava, slobode medija, dok se približavamo Evropskoj uniji imamo retrogradan proces u svakom smislu", rekao je Stupar.

Stupar smatra da je evroskepticizam u Srbiji jači nego što je bio.

"Od svih benefita o kojima smo razmišljali oslobođeni smo samo viza. I dalje nas smatraju poludivljim plemenima na Balkanu. Mislim da Evropa nije sposobna da bilo šta ozbiljno rešava i da će se dogoditi da Amerikanci rešavaju čak i evrointegracije Srbije", ocenio je Stupar.

Đukanović: Najneuspešniji format Berlinskog procesa

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović izjavio je da je bitno što je nastavljen Berlinski proces iako je, kako kaže, od 2014. godine kad je počeo Samit Zapadnog Balkana, svaki naredni bio manje uspešan od prethodnog.

"Čim je Nemačka ispustila potpunu kontrolu nad procesom. Mislim da je ovo možda, u nizu proteklih samita, najneuspešniji format Berlinskog procesa i očigledno je da je nužno njegovo prilagođavanje okolnostima jer, ovakav kakav jeste, u perspektivi neće suštinski doprineti ubrzanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana", smatra on.

Prema rečima Đukanovića, na delu je "održavanje vatre procesa kako se ne bi ugasio".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Đukanović očekuje da će SAD imaju neformalni uticaj, ali da se neće zvanično uključivati i menjati trenutni format.

Đukanović smatra i da 2025, kao godina mogućeg pristupanja EU, postaje sve manje realna kako joj se približavamo.

 

 

Vučić: Ponudiću rešenje, a narod će biti vrhovni sudija

U porastu broj izbeglica i migranata koji dolaze u Srbiju

Nema novih susreta u Briselu

Vučić: Šta god da uradimo, mora referendum, Srbi da odluče

Berlinski proces u Londonu: Bezbednost pre ekonomije

Jeremić: Sporazum o osnivanju Saveza za Srbiju spreman za potpisivanje, ključna tačka Kosovo

Milijardu evra za brzu prugu

Od 600.000 novih radnih mesta na ZB, dve trećine u Srbiji

Iduće nedelje u Londonu Samit ZB u okiviru Berlinskog procesa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button