glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

zgrada federalne vlade skupstina kosova 2 nove snage
bu8 dopunske skole kosovo-granica sabor vetropark djukic6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Anine - raskoš iz rimskog carstva

izvor: evn  foto: vn                                                                                   12.09.2017

 anine33

 

Otkriće raskošne vile iz rimskog doba, na samom ušću reke Ljig u Kolubaru, u Ćelijama kod Lajkovca, predstavlja, po svemu sudeći, najznačajniji arheološki događaj i pravu senzaciju u zapadnoj Srbiji. Sve govori u prilog tome da je pripadala nekom veoma moćnom i bogatom, a po površini, pošto se prostire na više od četiri kvadratna kilometra, arheolozi značaj ove stare građevine porede sa Gamzigradom i Medianom.

Na arheološkom nalazištu Anine u Ćelijama, koje se prostire na 30 hektara, među ostacima raskošne rimske vile bogataša iz 3. veka nove ere pronađeni su i veoma očuvano termalno kupatilo, vredna zbirka novca iz tog doba, bronzane posude i drugi predmeti koji u najvećem broju pripadaju vremenu imperatora Konstantina, a ima ih i iz epohe cara Valensa.

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, koji obavljaju istraživanja, ističu da je to otkriće veoma značajno, jer u Srbiji ima veoma malo termi i drugih objekata koji su očuvani iznad nivoa temelja.

- Pronašli smo i tragove prvog uređenog vodovodnog sistema na ovoj teritoriji - kaže arheolog Radivoje Arsić. - Sasvim je izvesno da je termalno kupatilo bilo javno, odnosno da ga nije koristio samo vlasnik vile, koja predstavlja najbolje očuvane ostatke ruralne arhitekture rimskog doba na području zapadne Srbije.

anine2

Iskopavanja, koja su počela 2005. godine, obavljali su arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, Istraživačke stanice Petnica, Narodnog muzeja u gradu na Kolubari i Fakulteta za geodeziju. Arheološka istraživanja na lokalitetu Anine finansirala je opština Lajkovac.

- Zahvaljujući sredstvima opštine Lajkovac i Ministarstva kulture, ovih dana nastavljena su istraživanja - kaže Arsić. - Istražili smo nove delove rimskog kupatila iz 4. veka i prvi put naišli na tragove oslikanih zidova. Nađen je dozidani deo, koji su varvari naknadno sagradili, a ima i ostataka iz novije istorije, poput dugmadi sa uniformi austrougarske vojske, što ne čudi, jer se na ovim prostorima odvijala čuvena Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu. 

MINISTARSTVO NA POTEZU

- Ako Ministarstvo kulture obezbedi dodatna sredstva, čitavo termalno kupatilo biće otkriveno - kaže Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije Lajkovac (na slici). - Tako će biti formiran kompleks, mnogo veći i značajniji nego što su ukazivala početna arheološka istraživanja. To će, svakako, doprineti da Anine, koje se nalaze u neposrednoj blizini Ibarske magistrale, postanu atraktivne za brojne turiste.

novosti.rs

 

Tesla znao za tajnu letećih tanjira još 1911. godine

Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

Lepinja "sa sve" : Tajna užičkog specijaliteta

Kod bosanskog faraona

Selidba (ni)je oštetila Lepenski vir

Da Vinčijev kod u Srbiji

Kako su vojnici JNA jurili vanzemaljce — pa ih pobedili

Prihod u Srbiji od kongresnog turizma 30 miliona evra

Lepenski vir nismo nominovali na listu Uneska!

Vučić ponudio porodici Nuri da ostane u Srbiji

Hrvatska: Dvocifreni rast turizma, iz regije najviše građana BiH

Velika rudna riznica Srbije

Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih na svetu

Muzej Eparhije temišvarske - borba između vekova i večnosti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button