glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

sastanak most5 ljudi odlaze
covic7 nais kolena kss srbija viktor7777 kovacevic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

izvor: euractiv  foto:                                                                                     01.09.2017

 trgovina

 

Analiza kvaliteta (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj pokazala je da kod više od polovine ispitanih postoji razlika u kvalitetu, da su razlike najveće kod hrane i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Nemačkoj. Rezultati istraživanja potvrdili su opravdanost uverenja većine građana iz tzv. novih članica EU da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

Rezultate analize kvaliteta istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj 1. septembra su u Kući Evrope u Zagrebu predstavile hrvatska evroposlanica Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gros-Bošković (Gross-Bošković).

"Od samog početka projekta bili smo svesni da se radi o izuzetno osetljivom, ali i značajnom istraživanju. Time je naša odgovornost bila veća, da ga postavimo na 'zdrave noge', da damo naučni  pečat celoj priči, a sve kako bi rezultati bili krajnje pouzdani i verodostojni", rekla je Gros-Bošković.

Ona je istakla da je uzorkovanje sprovedeno stručno i precizno, da su analize radile hrvatske akreditovane laboratorije a da je zaključke donela radna grupa stručnjaka koju je formirala  HAH.

 je pokazalo da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda, odnosno 15%, nije nađena razlika ni u kvalitetu, ni u ceni, navodi se u saopštenju iz kacelarije hrvatske evroposlanice.

Kod 54% proizvoda utvrđena je razlika u kvalitetu, dok je više od 60% proizvoda, u trenutku kupovine, bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Borzan je navela da su npr. "Vudi" (Woody) viršle od pilećeg i ćurećeg mesa na hrvatskom tržištu, suprotno nazivu, napravljene od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne sme označavati kao meso.

Nemački proizvod je pak napravljen od pravog ćurećeg i pilećeg mesa, objasnila je Borzan.

Ona je navela i primer "Hip" (Hipp) dečije hrane sa pirinčom, šargarepom i ćuretinom gde proizvod namenjen hrvatskom tržištu sadrži znatno manje povrća i veći udeo riže od nemačkog.

Razlika je i u tome što proizvod na hrvatskom tržištu ne sadrži krompir, već samo šargarepu i pirinač, te ima manje omega 3 masnih kiselina.

Uprkos svim razlikama, proizvodi na oba tržišta stavljeni su pod istom šifrom artikla.

"Posebnu težinu rezultatima za dečiju hranu daje činjenica da je proizvod za hrvatsko tržište skuplji za više od 50%, kao i da se radi o proizvodu namenjenom ishrani dece“, istakla je Borzan.

Inače, to je prvo istraživanje u EU koje je uključilo i neprehrambene proizvode.

Od pet testiranih neprehrambenih proizvoda, velike razlike su nađene u kvalitetu deterdženta za rublje "Ariel folvošmitel" (Vollwaschmittel).

Pokazalo se da nemački proizvod, koji za razliku od hrvatskog ima oznaku "kompakt" (compact), ima znatno veću efikasnost pranja pri nižoj temperaturi (40ş Celzijusa), dok pri 60ş razlika takođe postoji, ali je manja.

Deterdžent za nemačko tržište je oko 25% jeftiniji od onog na hrvatskom tržištu.

Značajne razlike pronađene su i kod "Nutele" (Nutella) i voćnog jogurta od jagode "Aktivija" (Activia).

Takđe je kod "Haribo hepi kola" (Haribo happy cola) gumenih bombona u nemačkom proizvodu  utvrđena znatno veća količina ukupnog šećera od deklarisane.

"I ovo istraživanje, kao i ranija evropska, potvrdilo je opravdanost stava više od 80% naših građana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Moj posao je da EU radi za ljude, a ovi rezultati su veliki doprinos rešavanju tog problema na nivou EU" rekla je Borzan.

Kako je dodala, rezultati su već poslati evropskoj komesarki za zaštitu potrošača Veri Jurovoj.

"Iako se kvalitet proizvoda često posmatra kao ekonomska kategorija, važno je osigurati kriterijume koji će garantovati da razlike u kvalitetu ne budu diskriminišuće nego da su zaista odraz preferencija potrošača, razlika u prehrambenim navikama ili specifičnostima područja, ali nipošto alibi za razliku u formulaciji proizvoda“, zaključila je Gros-Bošković.

 

 

Lepinja "sa sve" : Tajna užičkog specijaliteta

Kod bosanskog faraona

Selidba (ni)je oštetila Lepenski vir

Da Vinčijev kod u Srbiji

Kako su vojnici JNA jurili vanzemaljce — pa ih pobedili

Prihod u Srbiji od kongresnog turizma 30 miliona evra

Lepenski vir nismo nominovali na listu Uneska!

Vučić ponudio porodici Nuri da ostane u Srbiji

Hrvatska: Dvocifreni rast turizma, iz regije najviše građana BiH

Velika rudna riznica Srbije

Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih na svetu

Muzej Eparhije temišvarske - borba između vekova i večnosti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button