glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi
sud
zastave3
eu5
vucic-tusk1
bolsoj kompjuteri zreb andjlekovic
zeleznice

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Predstavljena studija o investicionim potencijalima srpske dijaspore

izvor: agencije    foto:                                                                                                                    08.07.2017

 

potencijal Obimna i temeljno urađena studija, na stotinak stranica kroz devet poglavlja, govori o potencijalima i doprinosu srpske akademske i poslovne dijaspore, kroz uporednu analizu pozitivnih primera iz sveta i priče uspešnih povratnika.

 

Takođe, studija nudi i konkretne preporuke - od toga kako mapirati i promovisati kolektivne investicije u infrastrukturu i podržati investicione planove lokalnih samouprava, do pomoći visokoobrazovnom sistemu da se približi i prepozna potrebe tržišta, a ujedno omogući da najbolji studenti ostanu u Srbiji i stiču znanja u prestižnim međunarodnim kompanijama. Studija je izrađena u uokviru globalnog zajedničkog projekta "Uključivanje migracija u nacionalne i razvojne strategije", koji finansira švajcarska Agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode UNDP i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Privrednom komorom i Ministarstvom spoljnih poslova Srbije.

Pozdravljajući skup u beogradskoj Kući Ujedinjenih nacija gde je Studija predstavljena, Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a i Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, na odličnom srpskom, istakle su značaj i ogromne potencijale srpske akademske i poslovne dijaspore.

Podsetivši da je studija prvi put predstavljena na nedavno održanom Svesrpskom Samitu u Cirihu, istakle su da to nije slučajno - samo u Švajcarskoj ima oko 300 hiljada Srba.

Nema sumnje da je razvojni potencijal akademske i poslovne dijaspore koja broji preko 5 miliona Srba u oko 100 država veliki, ali je interakcija uglavnom nestrukturisana i sporadična, svodeći se najčešće na slanje doznaka, ali ne i razvoj infrastukture u zavičaju.

Doprinos dijaspore moguće je značajno uvećati, a ova jedinstvena studija predlaže niz mogućnosti poput olakšica pojedincima da stečeni kapital investiraju u Srbiju, koristeći iskustva uspešnih srpskih, ali i okvira drugih država i njihovih dijaspora. Značajnu ulogu bi imala ekonomska diplomatija kroz pomoć domaćim firmama u izvozu, razvoju kvaliteta proizvoda i podrške u kontaktima sa stranim kompanijama.

Ambasador dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume, istakla je prve veće rezultate međuresorne saradnje na polju izgradnje kapaciteta poslovne dijaspore.

Razvijen je novi pristup ostvarivanju saradnje sa srpskom akademskom i poslovnom dijasporom, a najbolji rezultat dala je saradnja upravo sa Švajcarskom, gde je, drugu godinu zaredom, organizovan Svesrpski samit, na kojem se, kroz biznis, akademski i omladinski Forum iznose veoma zapažene ideje i predlozi.

Jedna od takvih, koja je "stavljena u pogon" je ideja iz bankarske zajednice Kanade - projekat za Srpsku razvojnu banku dijaspore, čija je važnost prepoznata i od strane Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije i nastaviće da se razvija.

Ova studija predstavlja osnov za budući program koji ima za cilj da doprinese boljem povezivanju institucija u Srbiji sa našom dijasporom, kao i sagledavanju migracione politike kao razvojnog faktora srpske privrede i nauke.

Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za dijasporu PKS:

Diaspora Home Office, nije novi birokratski mehanizam, već ideja da se proaktivno sarađuje sa dijasporom kroz tri definisana fokusa:
- Stvaranje nacionalnog sistema koji će olakšati potencijalnim investitorima iz ili kroz djasporu da investiraju;
- Program aktivnog pristupa (Engaging Diaspora), brendiranje i sertifikacije proizvoda, promocija izvoza i razvoja poslovnih saradnji i
- Kanalisanje doznaka ka razvojnim projektima, investicijama i društveno odgovornim programima.

Cilj projekta je stvaranje nacionalnog sistema za uspešnije investiranje i razvoj poslovnih mogućnosti u oba smera.

Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije

Najavljen kao čovek koji ima sopstvenu bazu dijaspore, Ognjanović je to i potvrdio rekavši da Matematička gimnazija ima preko tri hiljade bivših učenika širom sveta, međ kojima su i ljudi na veoma važnim pozicijama.

Investiranje, dodao je Ognjanović, nije samo finansijsko ulaganje u fabrike već i ulaganje u znanje, jer je znanje nesagledivi kapital.

Potrebno je evidentirati i povezati našu akademsku zajednicu u svetu, što u vreme komunikacija nije težak posao.

 

U Nemačkoj živi deset miliona stranaca/Kurc: Migrante vraćati u njihove zemlje/Cold play - Alians, pesma za pomoć migrantima

Tužilaštvo istražuje nestanak slika iz legata Matice dijaspore

Dani Srbije u srcu Pariza

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button