glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

MOST-km zagreb9 Vucic-7
Zastava_1 Ana-Brnabic1 digitalni-radnik FFS-1 zvezda-trnava JUNIORI 33

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Više građana Makedonije za sporazum sa Grčkom nego protiv    

izvor: euractiv  foto:                                                                              08.08.2018  

izbori 3

Više od 40% građana Makedonije podržava sporazum o imenu zemlje koji je njihova vlada postigla sa Grčkom, kao i ulazak zemlje u NATO i EU, pokazalo je novo istraživanje. Podrška sporazmu mnogo je veća među pripadnicima albanske manjine nego među Makedoncima. Istovremeno je samo petina ispitanika zaista upoznata sa tekstom sporazuma o imenu zemlje.

Pitanje na referendumu 30. septembra biće: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

Prema istraživanju, 41,5% ispitanika planira da na referendumu zaokruži da a 35% će glasati protiv.

Međutim, uočljiv je jaz između različitih zajednica u zemlji.

Albanska manjina je u velikoj većini za sporazum sa 88% podrške dok je među Makedoncima samo 27% za rešenje iz Prespe a 45% je protiv.

Većina ispitanika (66%) planira da izađe na referendum dok će se nepunih 20% pridružiti inicijativama za bojkot izjašnjavanja.

Istraživanje je pokazalo i da je samo petina ispitanika u potpunosti upoznata sa tekstom sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke.

To istraživanje je sproveo Makedonski centar za međunarodnu saradnju u poslednjoj nedelji jula a obuhvatilo je 1.026 ispitanika.

Atina i Skoplje su razrešile spor koji je trajao gotovo tri decenije i 12. juna se složile da novo ime Makedonije bude Republika Severna Makedonija čime je toj zemlji otvoren put za početak pregovora o ulasku u EU i pridruživanje NATO.

Međutim, dogovor premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva nije zadovoljio opoziciju ni u Grčkoj, ni u Makedoniji.

I grčka Nova demokratija i makedonska VMRO-DPMNE pripadaju grupi Evropska narodna partija (EPP) koja je ranije izrazila želju da se spor oko imena reši.

"Oni (Nova demokratija i VMRO-DPMNE) treba da gledaju na to pitanje iz šire perspektive, da uzmu u obzir svu složenost, situaciju i posledice pozitivnog ili negativnog rezuktata, i za Makedoniju i za Grčku", rekao je u junu evroposlanik iz grupe EPP u odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

U međuvremenu je Atina proterala dvoje ruskih diplomata jer su navodno pokušali da potkopaju sporazum o imenu sa Makedonijom. Kremlj je tvrdio da iza te odluke stoje SAD, što Grčka demantuje.

Moskva je uzvratila proterivanjem dvoje grčkih diplomata i zabranom ulaska u Rusiju grčkom minstru spoljnih poslova Nikosu Kocijasu.

Grčki diplomatski izvori kažu da je odluka Rusije "asimetrična", s obzirom da je Atina imala dokaze i razlog da protera dvoje ruskih diplomata.

Isti izvori dodali su da će Atina reagovati "odgovarajuće i propocionalno".

 

 

Podele u Makedoniji: I bivši generalni sekretar NATO lobira za „istorijski izbor“

Referendum u Makedoniji 30. septembra

Trošanovski: Referendum može uspjeti uprkos ucjenama opozicije

Zaev: Nema dogovora, biće referenduma

EU će rasporediti graničare u Makedoniji da zaustave migrante

Kako će izgledati referendumsko pitanje u Makedoniji?

Han: Makedonija piše istoriju, nema vremena za gubljenje/Zaev: Rusija treba da shvati da Makedonija nema alternativu/Rusija negira da je umešana u proteste u Makedoniji

NATO uputio Makedoniji poziv za pregovore o članstvu

Zaev: Želimo da jednom i zauvek završimo sa problemima

Makedonija na putu u NATO: Tusk hvali/Stoltenberg: Pozivnica Makedoniji za NATO za dve nedelje

Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju u junu 2019. godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button