glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

BRISEL_ migranti000 izbori8888
naucnici srbija bebe srbija partizan-olimpija (1) reprezentacija zvezda-sparta rasovic_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev: Severna Makedonija zaslužuje nezavisnu crkvu     

izvor: agencije  foto:                                                                             23.07.2019.  

zoran-zaev1 

SKOPLjE - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da njegova zemlja, koja je suverena, ima pravo na posebnu i nezavisnu crkvu.

Govoreći o odnosima Bugarske i Severne Makedonije, Zaev se dotakao i pitanja nerešenog statusa nekanonske Makedonske pravoslavne crkve.

Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posećuju makedonske crkve, a makedonski episkopi posećuju bugarske. Naši građani koji su vernici, gledajući dobru saradnju, podržavaju ovo prijateljstvo”, istakao je Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BGNES.

Zaev je rekao da je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. avgusta 2017. godine, doneo veoma pozitivne rezultate za obe zemlje i stavio tačku na jedan sistem koji je „trovao odnose između ta dva suseda”.

Sporazum sa Bugarskom, prema njegovim rečima, stavio je kraj sistemu koji je bio uspostavljen nakon 1945. godine.

Istorijski fakti u vezi sa našom zajedničkom istorijom su jasni i od toga nema bežanja. Zajednička komisija o istorijskim pitanjima Severne Makedonije i Bugarske treba da završi svoj posao zato što ima moju, kao i podršku od (premijera Bugarske) Bojka Borisova”, naglasio je Zaev.

Zajedno sa bugarskim premijerom Borisovim ohrabrujem istoričare da završe posao, dodao je on.

Kaže da je već postignuta saglasnost oko istorijskih likova poput svetih braće Ćirila i Metodija, svetog Nauma, svetog Klimenta, cara Samuila.

Mi smo potpisali Sporazum, gradimo prijateljstvo, saradnju i dobrosusedstvo”, napomenuo je Zaev.

Govoreći o regionalnim pitanjima, Zaev je rekao da Balkan nije „bure baruta”, već evropski region.

Makedonski premijer, ukazao je da je prošlost na Balkanu pokazala šta znači promena granica, smrt, uništenje i izbeglice.

Balkan je postao evropski. Svako mora da pronađe pozitivno rešenje o problemima. Mi smo dali primer o tome sa sporazumima sa Bugarskom i Grčkom. Verujem da će se i druge zemlje kretati u tom smeru”, dodao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija u tom kontekstu podržava rešenja koja će graditi prijateljstva i trajan mir, čime će se obezbediti veća regionalna saradnja i integracija regiona u EU.

Ovo je rešenje koje će obezbediti sigurnost i za Albance i za Srbe, kao i za sve druge narode koji žive na Balkanu”, zaključio je Zaev, prenosi Tanjug.

 

 

Da li će Micotakis preispitivati dogovor sa Severnom Makedonijom?

EU na jesen daje zeleno svetlo za Skoplje, ne i za Tiranu

Grupa zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region

Prespanski sporazum ne može biti obrazac za rešavanje drugih sporova

Pendarovski preuzeo dužnost predsednika Severne Makedonije

Manjinski glasovi određuju predsednika

Pendarovski u maloj prednosti nad Davkovom

Makedonci biraju predsednika

Finiš predsedničke kampanje u Severnoj Makedoniji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button