glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

mali sengen av-sad borrell
bih nebo Zica abramovic radnici888 sale-teo srb-fra

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Francuski mediji: Srbija jača lobiranje protiv nezavisnosti Kosova   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             29.09.2019.

kosovo

Dopisnica francuskog lista "Le Kroa" iz Beograda, Marion Dotri, u autorskom tekstu piše o diplomatskim aktivnostima Srbije da osujeti dalje priznavanje kosovske državnosti

Dopisnica francuskog lista "Le Kroa" iz Beograda, Marion Dotri, u autorskom tekstu piše o diplomatskim aktivnostima Srbije da osujeti dalje priznavanje kosovske državnosti i ističe da je rezultat takve politike to da je 14 zemalja povuklo već dato priznanje.

Ona navodi da je Srbija, dok je blokiran dijalog sa Prištinom, intenzivirala lobiranje kako bi ubedila države da ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Ona navodi i izjavu češkog predsednika Miloša Zemana prilikom zvanične posete Srbije 11. septembra koji je rekao da želi da Češka povuče priznanje kosovske nezavisnosti.

Dotri u tekstu ističe da Kosovo vodi bitku za priznavanje od jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine, i podseća da ga pet država članica EU još uvek nije priznalo.

„Od 2015. godine Beograd uspešno sprovodi svoje lobiranje kako bi uverio više od polovine članica UN da ne priznaju Kosovo, koje zbog ruskog i kineskog veta nije bilo u mogućnosti da se pridruži UN“, ističe se u tekstu.

Dotri piše da je u međuvremenu 14 država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti, uz citiranje Džejmsa Ker-Lindzija sa Londonske škole ekonomije koji je istakao da je reč o jednostavnom procesu, odnosno da je u nekim zemljama dovoljno i da ministar spoljnih poslova izda samo saopštenje za javnost o tome.

U tekstu se dodaje da je 14 država povuklo priznavanje kosovske nezavisnosti od 2017. godine, ali da je teško proveriti te navode, jer, kako piše autor, neke od tih država odbijaju da potvrde tu informaciju, pa na osnovu toga Beograd i Priština prezentuju različite podatke.

„Deklaracijama ponekad nedostaje legitimitet i to stvara zabunu. U junu 2018., liberijski ministar spoljnih poslova najavio je u Beogradu povlačenje priznanja Kosova, da bi ga dva dana kasnije njegova vlada demantovala. Češkom predsedniku Milošu Zemanu takođe se po tom pitanju suprotstavlja češka vlada“, piše Dautri.

U tekstu se navodi da Kosovo četiri puta nije uspelo da postane član Interpola, iako je deo Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te da vlasti u Prištini planiraju peti pokušaj za učlanjenje u Interpol, ali da im u tom pokušaju nedostaje podrška.

"U 2015. godini, Priština je pretrpela veliki neuspeh da postane član UNESKO-a nakon intenzivnog srpskog lobiranja“, dodaje se u tekstu.

Prema Džejmsu Ker-Lindziju, Beograd pokušava da ojača svoje pozicije u pregovorima započetim 2011. pod pokroviteljstvom EU za rešavanje kosovskog pitanja, ali da su razgovori u celosti blokirani skoro godinu dana, zaključuje se u autorskom tekstu za La Kroa.

 

 

'Mali Šengen', veliki problemi

Istraživanje: Četvrtina građana smatra da je Rusija najveći donator Srbije

Kongres o najvećim žarištima na Balkanu: BiH i dijalog Srbije i Kosova

Vašington ne beži od korekcije granica?

Opozicija u Srbiji ne odustaje od bojkota izbora

Vučić u Njujorku odbacio mogućnost odlaganja parlamentarnih izbora, o rektorki Popović, razgovoru sa Merkel

Održan peti sastanak vlasti i opozicije

Proširenje EU štiti Balkan od ruskog uticaja

Srbija "izgubila" ceo grad veličine Kikinde prošle godine

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button