glavniBanner

Hier Lesen  

 

website translator plugin  

 
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button
 
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button

 

Tuđman hteo podelu BiH sa Srbima: Muslimani će dovesti pola miliona Turaka, preko Sandžaka i Kosova povezaće se sa Turskom

izvor : novosti online foto: vn                                                                                                             24.08.2016.

slobo-alija-tudjman

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je početkom 1992. godine pokušao da ubedi SAD da je u njihovom interesu da Srbi i Hrvati podele BiH, te je potvrdio da je o tome razgovarao ne samo sa Slobodanom Miloševićem, već i sa liderima Srba u BiH koji Hrvatima nude dogovor, navedeno je u depeši od februara 1992. godine koja je iz američke ambasade u Beogradu upućena u Stejt department, a deklasifikovana je prošlog meseca.

Kako je istaknuto, Tuđman je pokušao da dokaže da će muslimani dovesti pola miliona Turaka, kao i da će se preko Sandžaka i Kosova povezati sa Turskom, prenose "Nezavisne".

Uzimajući u obzir "visoki natalitet muslimana", kako piše u depeši, muslimanska država u Evropi ne bi bila u interesu ni Amerike ni Evrope.

U depeši je istaknuto da je američki ambasador Voren Cimerman bio šokiran ovim tvrdnjama, uz napomenu da je interes za podelu BiH u Tuđmanu verovatno pobudio Slobodan Milošević tokom razgovora u Briselu.

Navedeno je da je Cimerman upitao Tuđmana kako je moguće da sa Srbima ratuje u Hrvatskoj, a da istovremeno s njima pregovara u BiH, Tuđman je, kako se tvrdi u depeši, odgovorio da je BiH veštačka država stvorena voljom kolonijalnih sila, a da je Hrvatska stara država koja se prostirala do Zemuna, te da je neophodno da u interesu mira Srbi i Hrvati postignu dogovor u BiH, s tim da bi muslimanima bila prepuštena teritorija Sarajeva s okolinom.

U depeši se ističe da je telefonski razgovor sa Tuđmanom inicirao Cimerman kako bi ga pohvalio jer je pristao da odblokira kasarne JNA u Hrvatskoj i da mu objasni zašto SAD ne mogu da priznaju Hrvatsku, ali da je Tuđman veoma brzo razgovor skrenuo na BiH i njegove planove o podeli.

"Bilo nam je jasno da Tuđman jednostavno ne može da shvati da muslimani imaju bilo kakvo pravo da odlučuju o sudbini BiH. Potpuno je odbacio ambasadorovo mišljenje da je Izetbegović razumna osoba koja želi postići kompromis. Tuđman je za Izetbegovića rekao da je turski čovek koji želi da stvori veliku Bosnu. Rekao je da ako mi to dozvolimo, Hrvati će biti prepušteni sudbini u terorističkoj kampanji koja ne bi poštedela ni Zagreb", piše u dokumentu.

Razgovor je dalje, kako je navedeno, iz faze bizarnog prešao u "fazu košmara", kada je Tuđman počeo da zastupa srpsku poziciju, tvrdeći da je za mir potrebno da se reši položaj dva miliona Srba zapadno od Drine, te da tenzije mogu jedino trajno da se reše crtanjem novih granica.

"Ako vi i Milošević podelite BiH, biće rata. Šta očekujete da će tada muslimani uraditi", rekao je američki ambasador i napomeno u depeši da je Tuđman svojim argumentima praktično obeležio hrvatsku politiku prema Srbima u sopstvenoj zemlji.

Na dalje insistiranje Tuđmana da je podela BiH jedino rješenje koje će muslimani morati prihvatiti ako Srbi i Hrvati istraju, Cimerman je razgovor skrenuo na Srbiju, istakavši da Zapad mora da pokaže Miloševiću da otimanje BiH nije odgovor. Onda je, kako je istaknuto, otvoreno kritikovao njemačku politiku prema BiH, prenosi taj list.

"Nemačka je u velikoj meri odgovorna za ovaj problem jer je naterala Izetbegovića da mora da bira između nezavisnosti i priključenja mini-Jugoslaviji kojom bi dominirali Srbi. Njegova odluka da ide na nezavisnost je razumljiva, ali je izazvala očekivan srpski odgovor. Izetbegovićabi trebalo podržati da izađe iz ovog problema i zato je pozicija SAD da moraju opstati postojeće granice", navedeno je u depeši.

Ambasador je onda pozvao Tuđmana da se ne pridružuje Miloševiću u zamci redefinisanja granica. Tuđman je Cimermana upozorio da SAD treba da paze na politiku NNjemačke prema muslimanima, a ambasador je, privodeći razgovor kraju, upozorio Tuđmana da će izgubiti američku podršku ako nastavi sa takvom politikom.

U uvodnom delu razgovora, Cimerman je objasnio da Amerika ne može da prizna Hrvatsku iz dva razloga: prvo zato što je u Jugoslaviji ratno stanje, a drugo, zato što nepriznavanjem Hrvatske SAD zadržavaju određeni kredibilitet i mogućnost da utiču na Beograd.

"SAD NEĆE PRIZNATI SRPSKU REPUBLIKU U BIH"

SAD nikad neće priznati srpsku republiku u BiH koja bi nastala kao rezultat "srpske agresije" na tu zemlju, rekao je Voren Cimerman, američki ambasador u Beogradu u telefonskom razgovoru s Tuđmanom iz februara 1992, koji je nedavno deklasifikovao Stejt department.

"Srpske aktivnosti u stvaranju srpske republike u BiH vidimo kao agresiju koju niti hoćemo niti možemo priznati i prihvatiti. Nećemo prihvatiti ni hrvatsku agresiju kao uspostavljanje ravnoteže prema srpskim akcijama. Kako očekujete od nas da se suprotstavimo srpskim namjerama da menjaju granice u Hrvatskoj, a da istovremeno podržimo iste takve vaše aktivnosti u BiH", rekao je Cimerman.

novosti.rs

 

Nestaje niz od 17 zaplanjskih vodenica-potočara

Podgrijavanje mita o Teuti: Arheolozi ponosni, mještani trljaju ruke

Viminacijum i dalje fascinira novim otkrićima

Bogati još bogatiji, trećina Crne Gore grca u siromaštvu

Trećina mladih ne želi da učestvuje u donošenju odluka

Bosna druga "najbednija" zemlja sveta: Gora od BiH samo Venecuela!

Mladi zainteresovani za stare zanate - besplatne radionice

Vandalizam na arheološkom lokalitetu kod Negotina: Lopovi uništili carsku palatu!

U Viminacijumu otkrivene zlatne i srebrne magijske pločice

Pod zemljom 300 kuća iz neolita

U Viminacijumu pronadjena porodična grobnica stara 16 vekova

Otvoreni tunel i obilaznica kod Golubačke tvrdjave

Mantije i pazarski ćevap - raj za čula

Legalni rendžeri pustoše neolitska nalazišta

Unesko štiti naše stećke

Crnogorske arhitekte za sirijske izbjeglice

Zašto Svetska banka podržava ugalj na Kosovu?

Drenovac kod Paraćina Centar za proučavanje neolita Balkana

Atmosfera u Beogradu pred rat 1914. godine

Manastiri privlače turiste istorijom, arhitekturama i tajnama

Crtani junaci na lomačama

Turističkim vozom ili Titovim kadilakom po Brionima

Mozaik Meduze u Medijani

NATO 1999. uništio tajne dosijee BIA

Zaposleni u Etnografskom muzeju zabrinuti za sudbinu Manakove kuće

Novi rok za obnovu Golupca

'Nobu'-sudar japanske i crnogorske kuhinje na Sv. Stefanu

Prisluškivanje iz jednog centra

Močnik: Ljubljana bi da soli pamet Srbiji

 

 

 

 

kontakt

 

uslovi koriscenja

naslovna

 

servis

> Der Titel der Seite wird von NetObjects Fusion 1&1 Edition generiert