glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

povratak iz sirije izbori6666 1od5-miliona 00
ministarstvo kulture protest000 potomstvo bitef0000 fonjini_dusan duci8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Svetlost, a ne senke Balkana        

izvor: agencije  foto:                                                                                     22.04.2019.

 beli rusi

 

Na nedavno održanom 66. martovskom festivalu u Beogradu prikazan je srednjometražni dokumentarni film o životu i delu Nikolaja Petroviča Krasnova, ruskog arhitekte koji je, sa svojim kolegama i zemljacima, stvarao moderni Beograd.

Dovoljno je samo pogledati od Slavije prema sada već bivšoj Železničkoj stanici ili proći Nemanjinom ulicom pa gotovo "udahnuti" obzorje administrativnog, vojnog i političkog središta jedne uređene evropske države (poput londonskog Uajthola, na koji je svojim izgledom i stilom veoma nalik). Zgrade vlade, ministarstava, Glavnog generalštaba i niza direkcija i nadleštava zbilja odišu autoritetom i sigurnošću jedne ozbiljne države.

Ovo jezgro nastalo je dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka kao delo ne samo Krasnova, Baumgartena i Lukomskog, najistaknutijih ruskih neimara stare, "petrogradske škole", nego i desetina drugih prvoklasnih profesionalaca iz carske Rusije, obrazovanih na najboljim školama svoje velike zemlje, spremnih i radnih, koji se nisu mogli pomiriti sa drugorazrednim ili čak ponižavajućim statusom koji im se nudio na Zapadu (samom Krasnovu, koji se 1919. obreo na Malti, Englezi nisu dozvolili profesionalni rad!). O tome u svojoj obimnoj monografiji o Petru Krasnovu piše arh. Dragomir Acović, inače i autor jedinstvene izložbe otvorene u toku festivala, koju svaki Beograđanin treba da vidi.

Politika petrogradskog studenta i vladara nove države na slovenskom jugu, kralja Aleksandra Karađorđevića, bila je da celu rusku izbegličku zajednicu u svojoj zemlji (oko 30.000 duša) smesti i zaštiti, a profesionalcima osigura posao u struci: najbolje su prošli lekari, inženjeri i naročito arhitekti. Jer, Beograd je tada postao veliko gradilište. Nicala je na tlu jedne balkanske varoši nova, evropska prestonica, ekonomski i investiciono preporođena: "Boom Town!" nazivao je Beograd tog doba Amerikanac južnoslovenskog porekla, Luj Adamič. Kao istaknutog, carskog neimara, autora dvoraca na Krimu kojim su Romanovi bili veoma zadovoljni, kralj Aleksandar angažovao je Krasnova na prepravci i izgradnji svojih dvorova na Dedinju, a zatim niza javnih građevina u varoši. Bilo je to "zlatno doba" beogradskog neimarstva, kada je zidana nova prestonica, koja baš ni u čemu nije želela da ustupi svojim evropskim uzorima.

Čiča Nikola Krasnov, kako su ga od milošte zvali stari Beograđani, zidajući oko pedeset javnih i privatnih zgrada u prestonici stvarao je novu sliku glavnog grada Srbije i Jugoslavije, kao što je cela intelektualna zajednica izbeglih Rusa gradila kulturni i umetnički imidž Beograda u sferama nauke, visokih škola, lepih umetnosti, muzike, književnosti, pozorišta i baleta, filma i stripa, romanse... Može se slobodno reći da su "beli Rusi" prosvetlili Beograd i Srbiju, donoseći ovom delu Balkana svetlosti kulture, a ne senke i mrak, kako se može ovih dana ponovo gledati na RTS-u, u reprizi jedne nepotrebne i ružne, rusofobne serije.

novosti.rs

 

Sa roditeljima najduže žive mladi Srbi, Makedonci i Hrvati

Hrvatska u EU zaštitila 22 proizvoda, a Srbija nijedan

Raščišćavali ruševine posle NATO agresije samo u HTZ opremi

Svaki peti koji ode iz Srbije ima fakultetsku diplomu

Mladi najviše veruju sebi, porodici i crkvi, najmanje u institucije vlasti

Hoće li Tara preživjeti 'kineski' autoput?

Kako smo porazili Engleze pre 80 godina

Ko je i koliko platio 27. mart i 5. oktobar?

Festival na kome sva čula uživaju

BiH: Skoro polovina stanovništva živi u inostranstvu

Vatikan otvara i arhivu o NDH

Internet trgovina ogrezla u prevarama

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button