glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina dacic-zaharova sengen
chf studenti hemofilija vakcinacija11 KALAMEGDANSKI rukavica za slepe

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Raščišćavali ruševine posle NATO agresije samo u HTZ opremi        

izvor: agencije  foto:                                                                                     17.04.2019.

 Rusevine

 

Kragujevac je tokom NATO agresije ugrožavao i piralen, gađana postrojenja koja nemaju veze sa vojskom

Kragujevac- Predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, Darko Laketić izjavio je da su radnici fabrike Zastava u raščišćavanju posle bombardovanja tih postrojenja nosili samo HTZ opremu i da je pred Komisijom koju vodi zadatak da dokaže da li njihova smrt ima veze sa bombardovanjem.

Laketić je u Kragujevcu kazao da su NATO avioni gađali Zastavu kako bi što više kontaminirali sredinu, a da se u jednom trenutku oslobodila velika količina piralena koji je dospeo do reke Lepenice.

U Kragujevcu je najveći problem piralen i ono što je sramotno, rekao bih za ljude koji su vodili NATO agresiju, što su gađali industrijska postrojenja koja su pod velikim ekološkim rizikom, ciljeve koji nemaju veze sa vojskom”, rekao je Laketić. On je naveo da ima nameru da pokrene opsežno istraživanje vezano za analizu životne sredine, a ne samo zdravlja građana.

Laketić je posle šeste sednice Komisije u Kragujevcu rekao novinarima da je preuzeta obimna dokumentacija od Kliničkog centra u tom gradu, Instituta za javno zdravlje, Zavoda za medicine rada i Doma zdravlja iz Kragujevca.

Potrebni su nam zbirni podaci za Kragujevac i Šumadijski okrug, kao i separatni podaci kliničara o njihovim iskustvima o tome kakva je bila incidenca, učestalost obolevanja i smrtnost pre 10 godina, a kakva je danas. Mi moramo imati sve te podatke da bismo imali relevantan sud”, rekao je Laketić.

On je naveo da treba doći do odgovora da li je nešto delovalo, u kojoj meri i u kom periodu će se osećati posledice na zdravlje ljudi kako i bi se sprovele mere prevencije ili lečenja.

Laketić je najavio da će posle Vranja i Kragujevca Komisija nastaviti obilazak o drugih gradova u Srbiji koji su imali kontakte sa toksinima i ekološke akcidente i najavio da će među njima biti Pančevo i Novi Sad.

Komisija ;za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije osnovana je prošle godine, prenosi Beta.

 

 

Svaki peti koji ode iz Srbije ima fakultetsku diplomu

Mladi najviše veruju sebi, porodici i crkvi, najmanje u institucije vlasti

Hoće li Tara preživjeti 'kineski' autoput?

Kako smo porazili Engleze pre 80 godina

Ko je i koliko platio 27. mart i 5. oktobar?

Festival na kome sva čula uživaju

BiH: Skoro polovina stanovništva živi u inostranstvu

Vatikan otvara i arhivu o NDH

Internet trgovina ogrezla u prevarama

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button