glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit eu migranti66666 kupovina
novine3 migranti88 muzej999 sale55555 mladen88 brazil9

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Javni servisi zapadnog Balkana potpisali Memorandum o razumijevanju      

izvor: agencije  foto:  vn                                                                                           28.06.2018.

 mediji

 

Rukovodioci šest nacionalnih medijskih javnih servisa zapadnog Balkana (Radio-televizija Albanije RTSH, Bosanskohercegovačka radio-televizija BHRT, Radio-televizija Kosova RTK, Makedonska radio-televizija MRT, Radio-televizija Crne Gore RTCG, Radio-televizija Srbije RTS) potpisali su danas u Tirani Memorandum o razumijevanju, koji otvara put za njihovu suradnju na projektu podrške Evropske unije (EU) vrijednom 1,5 miliona eura.

"Projekt tehničke pomoći medijskim javnim servisima na zapadnom Balkanu odvijat će se u naredne dvije godine u cilju olakšavanja transformacije medija javnih servisa iz državnih medija u istinske službe za građane što predstavlja jedan od prioriteta EU na zapadnom Balkanu" zaključeno je na dvodnevnoj konferenciji, koja je završena danas u Tirani.

Kao što je predstavljeno na konferenciji, Projekt će raditi na postizanju tri osnovna cilja. Radi se o promociji evropskih standarda i najbolje prakse širom zapadnog Balkana kao zajedničkom referentnom okviru za nezavisne i profesionalne medije, kako u pogledu modela finansiranja, tako i izbora i funkcionisanja organa uprave javnih medijskih servisa;generiranju sinergije između javnih servisa i regionalnih razmjena politika i praksi za novu fazu u procesu reforme medija, koja uključuje integrirane redakcije, uredničke smjernice i dugoročne strategije i širenju i podržavanju suradnje u sferi istraživačkog novinarstva, mehanizama koprodukcije na odabrane teme i regionalne razmjene digitaliziraniharhivskih materijala.

"Konferencija je okupila oko 60 učesnika, među kojima su predstavnici međunarodnih organizacija, direktori i viši zvaničnici javnih medijskih servisa, donosioci političkih odluka, predstavnici nevladinih organizacija i radiodifuznih regulatornih tijela iz Albanije, BiH, Kosova, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije", saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Projekt provode Međunarodna federacija novinara (IFJ) zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Austrijskim javnim emiterom (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i Uredom evrovizijske razmjene vijesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).

 

 

Spektakl "Šetnja sa dinosaurusima" stiže u Beograd

Hidroelektrane prijete rijekama na Balkanu?

Cene u Srbiji upola manje od proseka EU

Broj izbeglica i raseljenih u svetu dostigao 68,5 miliona

Koliko je Deklaracija o zajedničkom jeziku postigla svoj cilj?

Rusi još računaju koliko će da ih košta organizacija Mundijala

Nova pravila za deklarisanje hrane od 15. juna

Evropa nije htela Jugoslaviju!

Duga, topla ljeta na Balkanu

Arheološko nalazište Gomolava: Njive kriju tragove rimskog carstva

Srpski haker proganjao svetske zvezde?

Svetski mediji: Umesto Ibice, pravo na „Egzit“

Atmosfera u EU više protiv nego za proširenje

Novi prostori i eksponati za posetioce Noći muzeja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button