glavniBanner

Hier Lesen  

 

website translator plugin  

 
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button
 
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button
prime_button

 

Red za gama nož, na intervencije dolaze i stranci!

izvor: evn  foto: vn                                                                                                             19.08.2016

gama noz

Gama nožem u Kliničkom centru Srbije, otkako je pušten u rad, za devet meseci lečeno je više od 550 pacijenata, većina njih s metastazama na mozgu. To je, kako kaže profesorka dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnica Neuroonkološkog centra KCS i Gama centra, najveći broj intervencija koji je urađen u prvoj godini rada gama centra bilo gde u svetu. Termini su popunjeni dva-tri meseca unapred, a ako se uskoro ne reši problem zavojnice koja se koristi za dve magnetne rezonance, na kojima se pacijenti pripremaju za ovu radiohiruršku metodu, gama nož, na koji se u Srbiji čekalo godinama, mogao bi da - stane.

Profesorka Grujičić kaže da je na tu mogućnost upozorila Ministarstvo zdravlja. Tražila je i da se nabavi dodatna opremu za gama nož, kako bi mogao da se poveća broj intervencija i ukine lista čekanja.

- Gama centru su potrebna još četiri rama kojima se fiksira glava pacijenta i onda pomoću magnetne rezonance precizno određuje polje rada, radna stanica i jača magnetna rezonanca - govori profesorka Grujičić. - Imamo dva magneta i jednu zavojnicu (koja se postavlja oko delova tela koji se snimaju magnetnom rezonancom), i ako stane zavojnica za drugi magnet, staće i gama nož. Tražili smo i kompletnu obnovu magneta "avant" jačine 1,5 tesle. To su višestruki problemi, a najveći su magnetna rezonanca koja je i inače prebukirana i nedostatak radne stanice. Imamo odličan tim za gama nož, ali pribojavamo se da ćemo ostati bez fizičara koji su veoma loše plaćeni, a postoje administrativne prepreke da se oni dodatno stimulišu.

Hitne pacijente sa metastazama i u ovim uslovima, kaže dr Grujičić, zbrinjavaju odmah, tumori rastu i oni ne mogu da čekaju, dok se onima sa benignim tumorima intervencije zakazuju. Očekuje se da će u Gama centru do kraja godine biti lečeno više od 800 pacijenata.

Obnovom magneta "avant" i nabavkom dodatne opreme u ovom centru bi se stvorili uslovi da se gama nožem dnevno leči po šestoro pacijenata. To zahteva ulaganja od nekoliko desetina hiljada evra, a profesorka Grujičić kaže da je iz Ministarstva zdravlja, zasad, dobila samo usmena obećanja da će problem biti rešen.

- Nabavka gama noža i izgradnja ovog centra, koje su koštale oko četiri miliona evra, jedna su od najvećih investicija u zdravstvu - navodi profesorka Grujičić. - Broj pacijenata koje smo dosad lečili dokazuje opravdanost nabavke ovog aparata. Na intervencije u Tursku, pre nego što smo nabavili gama nož, godišnje se upućivalo do 100 pacijenata, i to uglavnom zbog benignih stanja, a ovde je šansu dobilo mnogo više onih sa malignim tumorima.

Već sa 550 prvih pacijenata iz Srbije koji su lečeni gama nožem i finansijski se isplatila nabavka ovog uređaja za radiohirurgiju. Da se nastavilo upućivanje u Tursku za ovaj broj pacijenata iz kase zdravstvenog osiguranja potrošilo bi se tek nešto manje novca nego što košta gama nož.

Sad smo i mi u situaciji da lečimo strance. Dosad je u Gama centru u KCS bilo dvadesetak pacijenata iz drugih zemalja. Oni intervenciju gama nožem plaćaju 3.000 evra.

NESLAVAN REKORD

- Nažalost, ima mnogo pacijenata s malignim tumorima. Ako je svetski prosek 2.000 na milion stanovnika, kod nas je 5.500 na milion! To je posledica genocidnih namera onih koji su nas bombardovali 1999. - kaže prof. Danica Grujičić.

novosti.rs

 

 

Roditelji konačno sve vreme uz decu tokom lečenja od raka

Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih u svetu

Srpski teleskop od milion evra istražuje svemir

Novosađani prave video-igru o post-apokaliptičnom svetu

Novi uslovi za bezbedniju registraciju internet domena

Programeri uče uz platu

Tiha epidemija hepatitisa!

Aplikacija „Beograđani“ – za lepši i uređeniji grad

poslovni.com - Sve poslovne vesti na jednom mestu

Petrović: Važno znanje a ne jeftina radna snaga

Batut: Netačne tvrdnje da je svako treće dete nevakcinisano

Teslina kvantna medicina sve aktuelnija

U toku pripreme za izgradnju vetroparka u Kostolcu

WEF: Srbija napredovala na listi tehnološke spremnosti

Testovi za zika virus stigli u Srbiju

Stiže Naučni kamion koji najavljuje 7. Noć istraživača

IT stručnjaci su nam neophodni  ali nema ko da ih školuje

Manifestacija "Tesla dani 2016" tokom jula širom Srbije

U nauku se ne ulaže, ali vlada glad za akademskim titulama

Neophodno odgovorno korišćenje antibiotika

Treći pokušaj vantelesne oplodnje o trošku RFZO

Srbiji u ovom momentu nedostaje 15.000 IT stručnjaka

Beogradska škola tretmana parkinsonove bolesti uživa međunarodni ugled

Srpska video-igra inspirisana Šekspirovim delom

Makedonija legalizovala marihuanu u medicinske svrhe

Dve petine Evropljana digitalno nepismeno

Veliko interesovanje za izložbu o Mihajlu Pupinu

Trideset godina molekularne genetike u Srbiji

 

 

 

 

 

kontakt

 

uslovi koriscenja

naslovna

 

servis

> Der Titel der Seite wird von NetObjects Fusion 1&1 Edition generiert